22 °C Budapest

Ősszel újra változhat a gyes

Pénzcentrum
2010. augusztus 9. 09:32

Ősszel újabb változások várhatóak a gyes körül: a Fidesz vissza kívánja állítani az időtartamát 3 évre. Szakértők szerint azonban ez nem fogja megoldani a gyermekvállalási helyzetet - írja a Népszabadság.

A kormány őszi törvényalkotási programjában szerepel a gyes és a gyed újraszabályozása, a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása. 2012-től állítanák vissza három évre a gyest, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

A Bajnai kormány a korábbi megszorítástól, vagyis a gyes időtartamának lerövidítésétől azt várta, hogy hosszú távon a nők foglalkoztatottságának növekedését eredményezi majd. Hazánkban sajnos az aktív korú nők csupán fele dolgozik, a kisgyerekes anyák foglalkoztatottsága az EU-ban csak Máltán alacsonyabb.

Az intézkedés ellen több nő- és családosokat segítő szervezet tiltakozott, mondván még nem biztosított a gyerekek napközbeni ellátása, a meglévő intézmények nyitva tartása nem alkalmazkodik a munkaidőhöz. A szocialista kormány 2012-ig 15-16 ezer új bölcsődei-óvodai férőhelyet ígért elsősorban uniós források felhasználásával. Húsz százalékkal emelték az óvodai csoportlétszámokat, a bölcsődei férőhelyhiány mérséklését pedig egy új, a családi napközihez hasonló ellátási forma, a családi gyerekfelügyelet bevezetésétől várták.

Ha valaki gyereket akar, a stabilitás a legfontosabb, hogy évekre előre tudja, mire számíthat. A gyakori változtatás, ami mostanában zajlik, a legrosszabb - állítja Tóth Olga szociológus. A szakértő szerint mindkét kormány álláspontjában van ráció, vagyis elismeri, hogy a 3 éves gyes példátlanul hosszú, ugyanakkor az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma is nagyon alacsony.

A szociológus szerint jelenleg a gyermekgondozás áthárítása zajlik a hiányos intézményrendszerről a családokra: a kormány ugyanis azt tervezi, hogy a nők negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, hogy így a nagymamák segíteni tudjanak az unokák ellátásában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tóth Olga elismeri, hogy a bölcsődealapítás rendkívül drága befektetés, de emlékeztet arra, hogy számos nyugat-európai országban bebizonyosodott, hogy hosszú távon nagyon megéri.

Magyarországon 1967 óta van gyes, de alig született tanulmány arról, hogy a gyermekellátási szabadságok különböző formái hogyan hatnak a munkaerő-piaci aktivitásra vagy a gyerekvállalási kedvre - mondja Nagy Beáta egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának társigazgatója. Véleménye szerint rugalmas rendszerre van szükség: például ha az anya négyórás munkaidőben dolgozik, akkor csak 50 százalékos gyesre, gyedre legyen jogosult, de az ellátásokat duplaannyi ideig kapja. A legfontosabb, hogy aki szeretne, az akár már néhány hónap után visszatérhessen a munkába, aki pedig tovább kívánja a gyerekét gondozni, hosszabb ideig maradhasson otthon.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?