Ősszel újra változhat a gyes

Pénzcentrum
2010. augusztus 9. 09:32

Ősszel újabb változások várhatóak a gyes körül: a Fidesz vissza kívánja állítani az időtartamát 3 évre. Szakértők szerint azonban ez nem fogja megoldani a gyermekvállalási helyzetet - írja a Népszabadság.

A kormány őszi törvényalkotási programjában szerepel a gyes és a gyed újraszabályozása, a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása. 2012-től állítanák vissza három évre a gyest, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

A Bajnai kormány a korábbi megszorítástól, vagyis a gyes időtartamának lerövidítésétől azt várta, hogy hosszú távon a nők foglalkoztatottságának növekedését eredményezi majd. Hazánkban sajnos az aktív korú nők csupán fele dolgozik, a kisgyerekes anyák foglalkoztatottsága az EU-ban csak Máltán alacsonyabb.

Az intézkedés ellen több nő- és családosokat segítő szervezet tiltakozott, mondván még nem biztosított a gyerekek napközbeni ellátása, a meglévő intézmények nyitva tartása nem alkalmazkodik a munkaidőhöz. A szocialista kormány 2012-ig 15-16 ezer új bölcsődei-óvodai férőhelyet ígért elsősorban uniós források felhasználásával. Húsz százalékkal emelték az óvodai csoportlétszámokat, a bölcsődei férőhelyhiány mérséklését pedig egy új, a családi napközihez hasonló ellátási forma, a családi gyerekfelügyelet bevezetésétől várták.

Ha valaki gyereket akar, a stabilitás a legfontosabb, hogy évekre előre tudja, mire számíthat. A gyakori változtatás, ami mostanában zajlik, a legrosszabb - állítja Tóth Olga szociológus. A szakértő szerint mindkét kormány álláspontjában van ráció, vagyis elismeri, hogy a 3 éves gyes példátlanul hosszú, ugyanakkor az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma is nagyon alacsony.

A szociológus szerint jelenleg a gyermekgondozás áthárítása zajlik a hiányos intézményrendszerről a családokra: a kormány ugyanis azt tervezi, hogy a nők negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, hogy így a nagymamák segíteni tudjanak az unokák ellátásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tóth Olga elismeri, hogy a bölcsődealapítás rendkívül drága befektetés, de emlékeztet arra, hogy számos nyugat-európai országban bebizonyosodott, hogy hosszú távon nagyon megéri.

Magyarországon 1967 óta van gyes, de alig született tanulmány arról, hogy a gyermekellátási szabadságok különböző formái hogyan hatnak a munkaerő-piaci aktivitásra vagy a gyerekvállalási kedvre - mondja Nagy Beáta egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának társigazgatója. Véleménye szerint rugalmas rendszerre van szükség: például ha az anya négyórás munkaidőben dolgozik, akkor csak 50 százalékos gyesre, gyedre legyen jogosult, de az ellátásokat duplaannyi ideig kapja. A legfontosabb, hogy aki szeretne, az akár már néhány hónap után visszatérhessen a munkába, aki pedig tovább kívánja a gyerekét gondozni, hosszabb ideig maradhasson otthon.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?