28 °C Budapest

Milliárdosok első munkahelyei: miből lesz a cserebogár?

2010. augusztus 10. 05:22

A milliárdosok közül sem született mindenki annak: egyesek benzinkasként, mások élelmiszerbolti alkalmazottként kezdték a pályát, és szép lassan gyűjtötték össze mesés vagyonukat. A Forbes magazin utánajárt, hogy a leggazdagabb amerikaiak hogyan kezdték pályafutásukat. Lássuk a listát!

Mark Zuckerberg, a Facebook atyja azon kevesek közé tartozik, akik "megütötték a főnyereményt", és első munkahelyükkel a milliárdosok táborába kerültek. A 2004-ben indult közösségi site létrehozásával néhány év alatt rekord összegre tett szert, idén év elején 4 milliárd dollárra becsülték vagyonát.

A legnagyobb független amerikai brókercég alapítója, Charles Schwab, akiről úgy hírlik általános iskolában még az olvasás elsajátításával is komoly problémái voltak, fiatalkorában gyümölcsöt, mogyorót szüretelt és dobozolt Sacramento környékén. Később persze megszerezte a Stanfordi Egyetemen MBA diplomáját, majd befektetési hírlevelet indított, két alkalmazottal. 1971-ben megalapította a saját magáról elnevezett brókercégét, mellyel mára 4,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

David Murdock, aki 1985-ben vette át egy haldokló élelmiszeripari vállalat, a Dole vezetését, majd az általa bevezetett reformoknak köszönhetően a cég sikeresen talpra állt, és a világ legnagyobb gyümölcs- és zöldség-előállítója lett, szintén kétkezi munkával kezdte pálya futását: autó alkatrészeket olajozott egy benzinkúton, mielőtt besorozták volna 1943-ban. Azóta az üzletember vagyonát 2,5 milliárd dollárra becsülik.

A válság a milliárdosokat sem kerülte el, a legtöbbjük vagyona jelentősen megcsappant tavaly, azonban akadt néhány nyertes is, köztük Andrew Beal, a Henderson Global Investors befektetési alap menedzsere, aki merész tranzakcióival háromszorosára, 4,5 milliárdra hizlalta tavaly vagyonát. Beal tévéalkatrészekkel házalt tizenévesen, majd 19 volt, mikor ingatlanokkal kezdett kereskedni, főként blackjacken nyert pénzéből, majd 1988-ban Texasban megnyitotta Beal Bank első fiókját. Andy Beal-t a pókerben járatosak is ismerik.

Nem kezdte ennyire szakmájától távolt Steve Jobs, aki főiskola alatt a Hewlett-Packardnál vállalt nyári munkát, ott találkozott Steve Wozniakkal is, akivel 1976-ban megalapította az Apple-t. Vagyona nagy része a digitális animációval foglalkozó Pixar eladásából származik, amit 7,4 millió dollárért adott el a Disney-nek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Oprah Winfrey amerikai médiamogul, az egyik leggazdagabb, és legbefolyásosabb nő az Egyesült Államokban, szintén a szamárlétre legalsó fokán kezdte pályafutását. Első munkahelye az apja borbély szalonjától nem messze lévő sarki közért volt, majd 16 évesen a helyi rádiónál helyezkedett el, hírolvasóként. A hírnevet és gazdagságot a nevével fémjelzett talkshow, valamint egy másik tévéshow-ban való részesedése hozta meg, így mára 2,4 milliárd dollárra tehető vagyona.

A Dolby Laboratories cég alapítója, Ray Dolby, aki a szórakoztató iparban használt technológiák kifejlesztéséért megkapta az Oscar, az Emmy, és Grammy díjakat, valamint a Nemzeti Technológiai Kitüntetést, 16 évesen, még mérnöki képzése előtt megkezdte karrierét a stúdiótechnikával foglalkozó Ampex-nél. Később, az egyetem alatt is dolgozott a cégnek, neve 1970-től kezdett ismertté válni, ekkor dolgozta ki a hatékony zajcsökkentő eljárását, mely segítségével jobb minőségű hangot lehetett az analóg hangsávból lejátszani. 

A Forbes toplistáján szerepelnek még egykori popcorn árusoktól kezdve újságos rikkancsokig számtalan féle első munkával rendelkező milliárdosok, aminek egyetlen üzenete kell hogy legyen mindannyiunk számára: milliárdosnak nem csak születni lehet, szorgalommal, tehetséggel és némi szerencsével bárkinek sikerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?