24 °C Budapest

Októbertől indulhat a pozítiv adóslista: nálunk csak önkéntes a rendszer

Pénzcentrum
2010. június 11. 13:02

Idén októbertől indulhat az adatszolgáltatás a BISZ Zrt. a pozitív adóslista nyilvántartás rendszerében. A Credit Reference szolgáltatás révén Magyarország első, önkéntes csatlakozáson és hozzájáruláson alapuló pozitív adóslista rendszere jön létre. Erre építve előnyben részesülnek azok a hitelkérelmezők, akik korábbi tartozásaikat rendben törlesztették, továbbá azok, akik bár korábban nem voltak képesek szerződés szerint törleszteni, de azóta újból fizetésképesek lettek. Mindez pedig a pénzügyi és hitelpiac stabilizálódását segíti majd. A pénzintézetek csatlakozását követően jelenleg a rendszer adatokkal való feltöltése zajlik.

Jó ütemben zajlik a BISZ Zrt. Credit Reference pozitív adóslistájának adatokkal való feltöltése. A pozitív adóslista léte az ügyfelek számára megkönnyíti és felgyorsítja a hitelbírálat folyamatát, a bankok pedig az átlagosnál kedvezőbb kondíciókat tudnak kínálni a korábbi hiteleiket pontosan törlesztő ügyfeleknek. A hitelezői bizalom helyreállítása révén az egész ország az új rendszer nyertese lehet.

"Eddig mintegy 160 bank és takarékszövetkezet csatlakozott a rendszerhez, vagyis a hazai lakossági hitelpiac 70%-a már szerződött ügyfelünk. Ennek tükrében már a konkrét indulást tervezzük, hiszen számos helyen a világban már 50% körüli részesedéssel is indítottak rendszert." - mondta Dr. Nagy Róbert, a BISZ Zrt. elnök vezérigazgatója. "A rendszer éles üzeme április 1-e óta tart, jelenleg a pénzintézetek részéről az adatok feltöltése zajlik és amikor ez már elérte a kritikus tömeget, indulhat a lekérdezés. A már csatlakozott bankok folyamatosan értesítik ügyfeleiket az új rendszerhez történő csatlakozás lehetőségéről és kérik hozzájárulásukat. A hibátlan működés érdekében pedig javában zajlik a technikai rendszerek egyeztetése, finomhangolása is. Októbertől kezdve tehát egy újabb fontos eszköz támogatja majd a felelős hitelezői magatartást." - mondta Dr. Nagy Róbert.

A hitelezői bizalom helyreállítása, ezen belül pedig a pozitív adóslista kérdésköre Európa számos országában napirenden van. A legtöbb Európai Uniós ország esetében már évek óta működik ilyen rendszer, és bevezetésük rendre hozzájárult a fizetésképtelenség megelőzéséhez, a hitelezői bizalom erősítéséhez. Belgiumban például 2003 óta létezik - a magyarországi önkéntes rendszerrel szemben - kötelező alapon működő pozitív adóslista. Ez azt jelenti, hogy minden hitelt nyújtó pénzintézet minden hitelezési akciójáról kötelező jelleggel ad információt, mindez pedig egy adatbázisba kerül. Az adatbázishoz való hozzáférést, az adatok egybekapcsolását és az adatok megőrzési idejét rendkívül szigorú törvényi előírások szabályozzák. A rendszer bevezetését követően a törlesztéssel elmaradó ügyfelek száma 400 ezerről 340 ezerre csökkent, és miközben 52 %-ről 57 %-ra nőtt a hitellel rendelkező felnőtt lakosság aránya, addig a nem törlesztők aránya 4,3 -ról 4,1 %-ra csökkent.

"Belgium példája csak egy a 24 közül. Az Európai Unió tagországai közül ugyanis kizárólag Magyarországon, Finnországban és Franciaországban nem működik ilyen rendszer." - mondta Dr. Nagy Róbert. "Franciaországban azonban már nem kell sokáig várni. A Nemzetgyűlés már elfogadta a pozitív adóslista bevezetéséről szóló törvénytervezetet, és ebben a hónapban már a Szenátus elé kerül a javaslat. Elfogadását, illetve Magyarországon pedig a Credit Reference rendszer elindítását követően elmondható, hogy egy kivétellel az unió minden országa kialakított egy, a hitelezési rendszer biztonságát segítő rendszert."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felelős hitelezés kérdése egyébként az uniós döntéshozók asztalán is szerepel. Az eddigi szakmai anyagok megállapították, hogy megbomlott a bizalom a szereplők között és háttérbe szorultak a fogyasztóvédelem szempontjai. A hosszútávú stabilitás érdekében mind a hitelt nyújtó, mind pedig a hitelt felvevők részéről elengedhetetlennek tartják a felelős hitelezői magatartás erősítését. Várhatóan ez év végéig születik meg az az állásfoglalás, amely egységesen rögzíti a felelős hitelezés szempontjait, ezek között pedig kiemelt helyen szerepel majd a hiteltörténethez való hozzáférés szabályozása és ösztönzése is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?