18 °C Budapest

Matolcsy: szeptembertől gond lehet az önkormányzatok finanszírozásával

Pénzcentrum
2010. május 28. 10:02

Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter szerint az önkormányzatok finanszírozása csak szeptemberig megoldott, továbbá az önkormányzati kötvények tekintetében visszafizetési problémák lesznek. Az iparűzési adóbevételek az önkormányzati alrendszer összes bevételének 17%-át teszik ki - írja a Napi Gazdaság.

Az önkormányzatok bevételeiknek harmada származik saját forrásból, míg ezen belül a helyi adók az összes bevételből 17,2%-ot tesznek ki az idei költségvetési tervek szerint. Az iparűzési adó (ipa) a legkomolyabb bevételi forrás az önkormányzati rendszerben: a teljes 572 milliárdos adóbevételből 455 milliárdot a vállalkozások fizetnek be bevételeik után. (A költségvetési törvény az önkormányzati alrendszer egészére az idén 3816 milliárd forint bevétellel és kiadással számol.)

Az ipához mérhető bevételi adó nincs is az önkormányzatok kezében, hiszen az építményadóból a 3150 önkormányzat 69 milliárdhoz, míg a gépjárműadóból 65,5 milliárdhoz juthat idén. A képet tovább árnyalja az ipabevételek koncentrációja - bár a 2009-es adatok szerint az összes önkormányzat közül 2722 szedett ipát -, a bevétel 44%-a - 197,7 milliárd forint - Budapesten keletkezik.

Számos kistelepülésen egy-egy vállalkozás jelenti az egyetlen befizetőt. A helyi iparűzési adó megszüntetése elvi szinten évek óta napirenden van, ám szakértők szerint ez nem várható a következő években - hisz nincs olyan költségvetési forrás, amely kiválthatná. Az ipa beszedése az idei évtől az APEH-hoz került, ám a mostani bevallásokat még az önkormányzatokhoz kell benyújtani, a szeptemberi adóelőleget viszont már az adóhivatal számlájára kell befizetni.

Az önkormányzatok gazdálkodását tartja a leendő kormányzat az egyik költségvetési kockázatnak - vagy ahogy Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter fogalmazott a költségvetési bizottságban: "az önkormányzati rendszer finanszírozása szeptemberig látszik biztosítottnak". A miniszteri kijelentés minden bizonnyal túlzás, ugyanakkor az év utolsó hónapjaiban jó néhány település juthat csőd közeli állapotba, ugyanis lejár azon önkormányzati kötvények türelmi ideje, amelyeket az önkormányzatok még a válság előtt, 2006-2008 között bocsátottak ki. Az idén még csak 30 milliárd, jövőre viszont már 50-60 milliárd forint adósságszolgálat terheli a kötvényeket kibocsátó mintegy 300 önkormányzatot, ami a legrosszabb időben érinti a településeket, hisz a gazdaság még nem pörög fel, így az adóbevételek is lassan folydogálnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma az önkormányzati kötvényállomány 550 milliárd forintra tehető, a települések tartozásai - a hitelekkel együtt számolva - 1000-1100 milliárd forint közé tehetőek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm