10 °C Budapest

Matolcsy: szeptembertől gond lehet az önkormányzatok finanszírozásával

Pénzcentrum
2010. május 28. 10:02

Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter szerint az önkormányzatok finanszírozása csak szeptemberig megoldott, továbbá az önkormányzati kötvények tekintetében visszafizetési problémák lesznek. Az iparűzési adóbevételek az önkormányzati alrendszer összes bevételének 17%-át teszik ki - írja a Napi Gazdaság.

Az önkormányzatok bevételeiknek harmada származik saját forrásból, míg ezen belül a helyi adók az összes bevételből 17,2%-ot tesznek ki az idei költségvetési tervek szerint. Az iparűzési adó (ipa) a legkomolyabb bevételi forrás az önkormányzati rendszerben: a teljes 572 milliárdos adóbevételből 455 milliárdot a vállalkozások fizetnek be bevételeik után. (A költségvetési törvény az önkormányzati alrendszer egészére az idén 3816 milliárd forint bevétellel és kiadással számol.)

Az ipához mérhető bevételi adó nincs is az önkormányzatok kezében, hiszen az építményadóból a 3150 önkormányzat 69 milliárdhoz, míg a gépjárműadóból 65,5 milliárdhoz juthat idén. A képet tovább árnyalja az ipabevételek koncentrációja - bár a 2009-es adatok szerint az összes önkormányzat közül 2722 szedett ipát -, a bevétel 44%-a - 197,7 milliárd forint - Budapesten keletkezik.

Számos kistelepülésen egy-egy vállalkozás jelenti az egyetlen befizetőt. A helyi iparűzési adó megszüntetése elvi szinten évek óta napirenden van, ám szakértők szerint ez nem várható a következő években - hisz nincs olyan költségvetési forrás, amely kiválthatná. Az ipa beszedése az idei évtől az APEH-hoz került, ám a mostani bevallásokat még az önkormányzatokhoz kell benyújtani, a szeptemberi adóelőleget viszont már az adóhivatal számlájára kell befizetni.

Az önkormányzatok gazdálkodását tartja a leendő kormányzat az egyik költségvetési kockázatnak - vagy ahogy Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter fogalmazott a költségvetési bizottságban: "az önkormányzati rendszer finanszírozása szeptemberig látszik biztosítottnak". A miniszteri kijelentés minden bizonnyal túlzás, ugyanakkor az év utolsó hónapjaiban jó néhány település juthat csőd közeli állapotba, ugyanis lejár azon önkormányzati kötvények türelmi ideje, amelyeket az önkormányzatok még a válság előtt, 2006-2008 között bocsátottak ki. Az idén még csak 30 milliárd, jövőre viszont már 50-60 milliárd forint adósságszolgálat terheli a kötvényeket kibocsátó mintegy 300 önkormányzatot, ami a legrosszabb időben érinti a településeket, hisz a gazdaság még nem pörög fel, így az adóbevételek is lassan folydogálnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ma az önkormányzati kötvényállomány 550 milliárd forintra tehető, a települések tartozásai - a hitelekkel együtt számolva - 1000-1100 milliárd forint közé tehetőek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?