Matolcsy: szeptembertől gond lehet az önkormányzatok finanszírozásával

Pénzcentrum
2010. május 28. 10:02

Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter szerint az önkormányzatok finanszírozása csak szeptemberig megoldott, továbbá az önkormányzati kötvények tekintetében visszafizetési problémák lesznek. Az iparűzési adóbevételek az önkormányzati alrendszer összes bevételének 17%-át teszik ki - írja a Napi Gazdaság.

Az önkormányzatok bevételeiknek harmada származik saját forrásból, míg ezen belül a helyi adók az összes bevételből 17,2%-ot tesznek ki az idei költségvetési tervek szerint. Az iparűzési adó (ipa) a legkomolyabb bevételi forrás az önkormányzati rendszerben: a teljes 572 milliárdos adóbevételből 455 milliárdot a vállalkozások fizetnek be bevételeik után. (A költségvetési törvény az önkormányzati alrendszer egészére az idén 3816 milliárd forint bevétellel és kiadással számol.)

Az ipához mérhető bevételi adó nincs is az önkormányzatok kezében, hiszen az építményadóból a 3150 önkormányzat 69 milliárdhoz, míg a gépjárműadóból 65,5 milliárdhoz juthat idén. A képet tovább árnyalja az ipabevételek koncentrációja - bár a 2009-es adatok szerint az összes önkormányzat közül 2722 szedett ipát -, a bevétel 44%-a - 197,7 milliárd forint - Budapesten keletkezik.

Számos kistelepülésen egy-egy vállalkozás jelenti az egyetlen befizetőt. A helyi iparűzési adó megszüntetése elvi szinten évek óta napirenden van, ám szakértők szerint ez nem várható a következő években - hisz nincs olyan költségvetési forrás, amely kiválthatná. Az ipa beszedése az idei évtől az APEH-hoz került, ám a mostani bevallásokat még az önkormányzatokhoz kell benyújtani, a szeptemberi adóelőleget viszont már az adóhivatal számlájára kell befizetni.

Az önkormányzatok gazdálkodását tartja a leendő kormányzat az egyik költségvetési kockázatnak - vagy ahogy Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter fogalmazott a költségvetési bizottságban: "az önkormányzati rendszer finanszírozása szeptemberig látszik biztosítottnak". A miniszteri kijelentés minden bizonnyal túlzás, ugyanakkor az év utolsó hónapjaiban jó néhány település juthat csőd közeli állapotba, ugyanis lejár azon önkormányzati kötvények türelmi ideje, amelyeket az önkormányzatok még a válság előtt, 2006-2008 között bocsátottak ki. Az idén még csak 30 milliárd, jövőre viszont már 50-60 milliárd forint adósságszolgálat terheli a kötvényeket kibocsátó mintegy 300 önkormányzatot, ami a legrosszabb időben érinti a településeket, hisz a gazdaság még nem pörög fel, így az adóbevételek is lassan folydogálnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ma az önkormányzati kötvényállomány 550 milliárd forintra tehető, a települések tartozásai - a hitelekkel együtt számolva - 1000-1100 milliárd forint közé tehetőek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?