23 °C Budapest

Érdemes odafigyelni a december 21-i határidőre

Pénzcentrum
2009. december 16. 10:32

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet.

Az év vége közeledtével a társaságoknak ismételten érdemes odafigyelniük adófeltöltési kötelezettségükre, amely alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető társaságra - társasági és iparűzési adó, valamint a különadó tekintetében -, illetve az EVA hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik. Ezen belül az adófeltöltés azokra a cégekre ró kötelezettséget, amelyek a megelőző évben, tehát jelen esetben 2008-ban 50 millió forintot meghaladó forgalmat értek el. S bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, mivel ez most vasárnapra esik, a fenti cégeknek ezúttal december 21-ig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

Maga az adófeltöltés elmulasztása is bírságot von maga után, azonban kapkodni sem érdemes: amennyiben a feltöltésnél rosszul becsüljük meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki - figyelmeztet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója. A bírság elkerülhető, ha időben észleljük a problémát, és önellenőrzést hajtunk végre, azonban sokkal egyszerűbb lenne az adózók helyzete, ha egyszerűsödne a rendszer - teszi hozzá a szakember.

Az elmúlt években több szakmai szervezet tett már javaslatot a rendszer átalakítására, mivel az jelenlegi formájában nagy adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, illetve az adóbeszedés transzparenciájának sem tesz jót. Emellett a decemberi időszak kifejezetten készpénzhiányosnak tekinthető a társaságok életében, amit a további likviditás-elvonás csak súlyosbíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lényegesen egyszerűbb lenne, ha az adókötelezettséget a tényadatok birtokában állapítanák meg, azonban ez a jelenlegi, szűkre szabott költségvetési keretek között igencsak nehéz lenne, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható az adófeltöltésből származó bevétel megvalósulása a tervezett 3,9 százalékos hiánycél eléréséhez - mutat rá Kalocsai Zsolt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?