5 °C Budapest

Érdemes odafigyelni a december 21-i határidőre

Pénzcentrum
2009. december 16. 10:32

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év vége közeledtével a társaságoknak ismételten érdemes odafigyelniük adófeltöltési kötelezettségükre, amely alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető társaságra - társasági és iparűzési adó, valamint a különadó tekintetében -, illetve az EVA hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik. Ezen belül az adófeltöltés azokra a cégekre ró kötelezettséget, amelyek a megelőző évben, tehát jelen esetben 2008-ban 50 millió forintot meghaladó forgalmat értek el. S bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, mivel ez most vasárnapra esik, a fenti cégeknek ezúttal december 21-ig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

Maga az adófeltöltés elmulasztása is bírságot von maga után, azonban kapkodni sem érdemes: amennyiben a feltöltésnél rosszul becsüljük meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki - figyelmeztet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója. A bírság elkerülhető, ha időben észleljük a problémát, és önellenőrzést hajtunk végre, azonban sokkal egyszerűbb lenne az adózók helyzete, ha egyszerűsödne a rendszer - teszi hozzá a szakember.

Az elmúlt években több szakmai szervezet tett már javaslatot a rendszer átalakítására, mivel az jelenlegi formájában nagy adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, illetve az adóbeszedés transzparenciájának sem tesz jót. Emellett a decemberi időszak kifejezetten készpénzhiányosnak tekinthető a társaságok életében, amit a további likviditás-elvonás csak súlyosbíthat.

Lényegesen egyszerűbb lenne, ha az adókötelezettséget a tényadatok birtokában állapítanák meg, azonban ez a jelenlegi, szűkre szabott költségvetési keretek között igencsak nehéz lenne, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható az adófeltöltésből származó bevétel megvalósulása a tervezett 3,9 százalékos hiánycél eléréséhez - mutat rá Kalocsai Zsolt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?