Külföldi fejlesztés után is jár az adókedvezmény

Pénzcentrum
2010. április 16. 09:10

Nem csak kizárólag a hazai kutatás-fejlesztések után, hanem a külföldön végzett ilyen tevékenységekre is járnak az itthoni cégeknek a magyarországi adókedvezmények, melyek köre év elején bővült.

Korábban az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy változtasson azon adójogszabályain, melyek kizárólag a magyarországi k+f tevékenység költségei után adtak lehetőséget a cégeknek különböző adókedvezmények igénybevételére. A Legfelsőbb Bíróság egy nem rég született ítéletével eloszlani látszanak az EB aggodalmai. A bíróság ugyanis úgy határozott, hogy a külföldi fejlesztések után is jár a hazai cégeknek az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

Költségmegosztási megállapodás alapján a külföldön végzett k+f tevékenység költsége is levonható a magyar cégek innovációs járulékaiból - nyilatkozta a lapnak Kövesdy Attila, a Deloitte vezető adópartnere. Az ítélet annak fényében lehet különösen érdekes, hogy a k+f-re fordított pénzek után a társasági adójuk alapját is mérsékelhetik a cégek, és idén január elsejétől a helyi iparűzési adó alapja is csökkenthető az adózó által folytatott kutatás-fejlesztések költségeivel.

Az ítélet főleg a magyarországi leányvállalattal rendelkező nemzetközi vállalatokat érintheti pozitívan, melyek előszeretettel osztják fel költségeiket a különböző országokban tevékenységet végző cégeik között. A szakértő szerint az ilyen társaságoknak némi adóoptimalizálásra is lehetőséget ad a szabályozás, mivel elképzelhető, hogy a magyar cégek saját erőforrással ugyan nem végeznek kutatás-fejlesztést, azonban a hozzájuk számlázott k+f költségekkel mégis csökkenthetik a társasági- és az iparűzési adóalapjukat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18