16 °C Budapest

Külföldi fejlesztés után is jár az adókedvezmény

Pénzcentrum
2010. április 16. 09:10

Nem csak kizárólag a hazai kutatás-fejlesztések után, hanem a külföldön végzett ilyen tevékenységekre is járnak az itthoni cégeknek a magyarországi adókedvezmények, melyek köre év elején bővült.

Korábban az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy változtasson azon adójogszabályain, melyek kizárólag a magyarországi k+f tevékenység költségei után adtak lehetőséget a cégeknek különböző adókedvezmények igénybevételére. A Legfelsőbb Bíróság egy nem rég született ítéletével eloszlani látszanak az EB aggodalmai. A bíróság ugyanis úgy határozott, hogy a külföldi fejlesztések után is jár a hazai cégeknek az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

Költségmegosztási megállapodás alapján a külföldön végzett k+f tevékenység költsége is levonható a magyar cégek innovációs járulékaiból - nyilatkozta a lapnak Kövesdy Attila, a Deloitte vezető adópartnere. Az ítélet annak fényében lehet különösen érdekes, hogy a k+f-re fordított pénzek után a társasági adójuk alapját is mérsékelhetik a cégek, és idén január elsejétől a helyi iparűzési adó alapja is csökkenthető az adózó által folytatott kutatás-fejlesztések költségeivel.

Az ítélet főleg a magyarországi leányvállalattal rendelkező nemzetközi vállalatokat érintheti pozitívan, melyek előszeretettel osztják fel költségeiket a különböző országokban tevékenységet végző cégeik között. A szakértő szerint az ilyen társaságoknak némi adóoptimalizálásra is lehetőséget ad a szabályozás, mivel elképzelhető, hogy a magyar cégek saját erőforrással ugyan nem végeznek kutatás-fejlesztést, azonban a hozzájuk számlázott k+f költségekkel mégis csökkenthetik a társasági- és az iparűzési adóalapjukat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25