14 °C Budapest

Kevesebb lesz az adóalap-kedvezmény jövőre a társaságoknál

Pénzcentrum
2009. december 7. 09:15

Szélesedő társasági adó alappal és növekvő adókulccsal szembesülnek 2010-ben a magyarországi cégek, az adóemelést a 4%-os - még 2006 szeptemberében a vállalatokra kirótt - különadó eltörlése kompenzálja.

Több megszűnő adóalapot módosító tétellel szélesedik jövőre a társasági adó alapja. Emellett a jelenleg 16%-os adókulcs jövőre 19% lesz, cserébe megszűnik az idén még élő 4%-os különadó, így a változásokkal nagyjából nullára jönnek ki a cégek 2010-ben.

Az adóalapot érintő változások közül a legjelentősebb tétel a helyi iparűzési adó kivétele a társasági adót csökkentő tételek közül. Ez a tétel évente mintegy 500 milliárd forintot jelent, a nyereséges cégek így jelentős kedvezménytől esnek el a jövő évben - írja a Világgazdaság.

2010-től kezdődően az ingyenes ügyleteket már csak abban az esetben lehet a vállalkozási, bevételszerző tevékenység érdekében felmerült költségként elszámolni, ha a térítés nélküli juttatás haszonélvezője a nyilatkozatot ad a társaságnak, amivel vállalja, hogy az így keletkezett rendkívüli bevételt nem számítva nem lesz negatív eredménye. Ezzel a lépéssel a jogalkotó kizárja annak a lehetőségét, hogy térítés nélküli ügyletekkel kerüljék ki vállalkozások a társasági adó fizetési kötelezettséget.

Újabb cégek kerülnek be jövőre az ellenőrzött külföldi társaságok körébe azzal, hogy 2010 elejétől minden olyan külföldi cég is megfelel a kritériumnak, amelyek bevételei többségében Magyarországról származnak, és a cég által fizetett társasági adó mértéke nem éri el a hazai - jövőre 19%-os - társasági adószint kétharmadát, vagyis 12,66%-ot - írja a lap.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szigorítások mellett érik kedvező változások is vállalkozásokat, ilyen például az adóhatósági engedély nélkül igénybe vehető veszteségelhatárolás, a fejlesztési tartalék 4 év helyett 6 éven belüli felhasználhatósága, és a vállalati adókedvezmény-feltételek 2 évre történő felfüggesztése.

2009.12.04 08:26
Vállalati beruházások a válság után (Interjú Kozma Attilával)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm