29 °C Budapest

Nem látják a cégek a fejlesztési lehetőségeket

2010. május 21. 09:17

Alig egy százalék a vállalatok a GDP arányos k+f költése Magyarországon. A következő tíz évben nagy erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy 2020-ra esélyünk legyen elérni az Európai Unió stratégiájában meghatározott 3%-os szintet - írja a Világgazdaság.

Az alacsony k+f költési szint nagy részben annak köszönhető, hogy a hazai vállalatok nem is tudják, hogy milyen adókedvezményekre jogosultak, vagy milyen európai illetve nemzeti pályázatokon vehetnének részt innovációs ötleteikkel. Ennek kiküszöbölése érdekében mindenképp fejleszteni kell a jövőben a támogatási lehetőségekről szóló információáramlást - nyilatkozta Kövesdy Attila a Deloitte Zrt. Adóosztályának vezetője.

Pedig Magyarország mind uniós szinten, mind pedig globálisan vizsgálva igen kedvező k+f környezettel rendelkezik. Az OECD országok közül 12., az Európai Unióban pedig Csehország, Franciaország, Norvégia, Portugália és Spanyolország mögött a hatodik. Ehhez képest hazánk a GDP arányos k+f költések az OECD-országok között 27., az unióban pedig 18. helyen áll.

A magyar adórendszer keretein belül lehetőség van a k+f költségek révén kedvezményhez vagy adóalap-csökkentéshez jutni a társasági adóban, az iparűzési adóban és az innovációs járulékban is. Az innovációs járulék jövő évi eltörléséről a megalakuló kormány oldaláról korábban felröppentek hírek, a negyedik k+f könnyítéssel érintett adónemet, a 4%-os különadót pedig már el is törölte a most leköszönő kormányzat.

Az adózással kapcsolatos tájékoztatási rendszerek fejlesztésén kívül az innovációs stratégia céljának teljesítéséhez emellett szükség van a hazai mérnökképzés erősítésére is. Ennek érdekében néhány nappal ezelőtt az ország 12 nagyvállalata megalapította az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséget, melyről részletesebben a következő írásban olvashatsz: Szövetség alakult a mérnökképzés jobbítására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?