31 °C Budapest

Profitvezérelt háttéralkuk szülték a hibás nyugdíjtörvényt

Pénzcentrum
2010. április 8. 11:18

Az Alkotmánybíróság előtt heverő nyugdíjtörvény több sebből is vérzik, a legnagyobb probléma, hogy kötelező átalakulásra kényszerítették volna rá a pénztárakat, miközben önkéntes alapon is meg lehetne ezt valósítani, úgy hogy a járadékszolgáltatás ne kerüljön veszélybe. Elviekben volt egyeztetés a jogalkotó és a pénztárak, szakmai szervezetek között, azonban ezek homályosak és a független pénztárak alulreprezentáltak voltak a tárgyalásokon- véli Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Az ügyvezető szerint a Stabilitás Pénztárszövetség által tavaly javasolt változtatásokkal egy jobban működő törvényt kapnánk. A járadékszabályozás összekötése az intézményi formaváltással a VIT Magánnyugdíjpénztár szerint elhibázott volt, hiszen a sürgető járadékszabályozást az intézményi forma váltás nélkül is meg lehetett volna valósítani - mondta el Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A törvényjavaslat gyenge pontja például az volt, hogy igaz a jogalkotó szerint volt a szakmai egyeztetés, elviekben volt egy munkacsoport, azonban Pellei József szerint ennek a munkacsoportnak még most is homályos az összetétele, a független (munkáltatói, ágazati) pénztárak képviselete pedig nem volt megoldott. Mi azt hallottuk, hogy az előző kormány azért erőltette ezt a törvényt át, mert volt egy olyan félelem, hogy egy másik kormány drasztikusabb lépésekhez folyamodna. Itt például fel lehetne hozni a Lengyelországban még a mai napig meglévő félelmet, a kormány ugyanis a magánpillérbe utalt járulékok csökkentését tervezte, ami természetszerűen mérsékelte volna az államra nehezedő terheket. A járadékszabályozás és az intézményi formaváltás együttes kezelése azért is kérdéses, mivel a független, munkáltatói pénztáraknál működik az önkormányzati forma, és ezzel együtt a non-profit működési forma is. Ezt meghaladóan olcsóbbak is lehetnek a pénztárak, hiszen nincsen olyan csoportfüggés, mint a nagy intézményi befektetőknél (például versenyeztetik a vagyonkezelőket). Saját szervezetben végzett vagyonkezelés például adminisztratív okok miatt is olcsóbb, mivel a külső vagyonkezeléssel ellentétben nem lehet annyi költséget levonni. A Stabilitás nem tudott már változtatni

A Stabilitás közös javaslata az volt tavaly a jogalkotóknak, hogy önkéntes legyen az intézményi formaváltás, miközben a jogszabályba már azt láthattuk, hogy kötelező átalakulást írtak elő. Azért is lenne létjogosultsága az önkéntes átalakulásnak, mert az azonos tevékenységet végző intézmények esetében ma is van példa a többféle intézménytípusban történő működésre, így például bank-szövetkezeti, vagy biztosító - biztosító egyesületeknél.

A javaslatban az is szerepelt, hogy a pénztári formában maradó intézményeknél legyen szintén megfelelő tőkekövetelmény előírva, aminek többek között már ma is 8-ból 7 pénztár meg is felel. Pellei József szerint profitérdekelt háttéralkuk alapján született meg nagy gyorsasággal a törvény, ami jelenleg alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybíróság előtt hever.

A járadékszolgáltatás esetén egy alternatíva lehetne, hogy a felhalmozási és járadékszolgáltatási szakaszt két részre bontanánk, a nem profitérdekelt pénztárak ennek megfelelően egy külső szolgáltatótól (tipikusan biztosítótól) vásárolnák meg a járadékot. Persze meg lehet érteni azokat a szereplőket is, akik tiszta vizet akarnak önteni a pohárba, és egy csoporton belül akarják a profitot realizálni, azonban ez még nem zárja ki azt, hogy legyenek olyan szereplők, akik intézményi formaváltás nélkül is el tudnák látni a feladatukat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?