13 °C Budapest

Profitvezérelt háttéralkuk szülték a hibás nyugdíjtörvényt

Pénzcentrum
2010. április 8. 11:18

Az Alkotmánybíróság előtt heverő nyugdíjtörvény több sebből is vérzik, a legnagyobb probléma, hogy kötelező átalakulásra kényszerítették volna rá a pénztárakat, miközben önkéntes alapon is meg lehetne ezt valósítani, úgy hogy a járadékszolgáltatás ne kerüljön veszélybe. Elviekben volt egyeztetés a jogalkotó és a pénztárak, szakmai szervezetek között, azonban ezek homályosak és a független pénztárak alulreprezentáltak voltak a tárgyalásokon- véli Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Az ügyvezető szerint a Stabilitás Pénztárszövetség által tavaly javasolt változtatásokkal egy jobban működő törvényt kapnánk. A járadékszabályozás összekötése az intézményi formaváltással a VIT Magánnyugdíjpénztár szerint elhibázott volt, hiszen a sürgető járadékszabályozást az intézményi forma váltás nélkül is meg lehetett volna valósítani - mondta el Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A törvényjavaslat gyenge pontja például az volt, hogy igaz a jogalkotó szerint volt a szakmai egyeztetés, elviekben volt egy munkacsoport, azonban Pellei József szerint ennek a munkacsoportnak még most is homályos az összetétele, a független (munkáltatói, ágazati) pénztárak képviselete pedig nem volt megoldott. Mi azt hallottuk, hogy az előző kormány azért erőltette ezt a törvényt át, mert volt egy olyan félelem, hogy egy másik kormány drasztikusabb lépésekhez folyamodna. Itt például fel lehetne hozni a Lengyelországban még a mai napig meglévő félelmet, a kormány ugyanis a magánpillérbe utalt járulékok csökkentését tervezte, ami természetszerűen mérsékelte volna az államra nehezedő terheket. A járadékszabályozás és az intézményi formaváltás együttes kezelése azért is kérdéses, mivel a független, munkáltatói pénztáraknál működik az önkormányzati forma, és ezzel együtt a non-profit működési forma is. Ezt meghaladóan olcsóbbak is lehetnek a pénztárak, hiszen nincsen olyan csoportfüggés, mint a nagy intézményi befektetőknél (például versenyeztetik a vagyonkezelőket). Saját szervezetben végzett vagyonkezelés például adminisztratív okok miatt is olcsóbb, mivel a külső vagyonkezeléssel ellentétben nem lehet annyi költséget levonni. A Stabilitás nem tudott már változtatni

A Stabilitás közös javaslata az volt tavaly a jogalkotóknak, hogy önkéntes legyen az intézményi formaváltás, miközben a jogszabályba már azt láthattuk, hogy kötelező átalakulást írtak elő. Azért is lenne létjogosultsága az önkéntes átalakulásnak, mert az azonos tevékenységet végző intézmények esetében ma is van példa a többféle intézménytípusban történő működésre, így például bank-szövetkezeti, vagy biztosító - biztosító egyesületeknél.

A javaslatban az is szerepelt, hogy a pénztári formában maradó intézményeknél legyen szintén megfelelő tőkekövetelmény előírva, aminek többek között már ma is 8-ból 7 pénztár meg is felel. Pellei József szerint profitérdekelt háttéralkuk alapján született meg nagy gyorsasággal a törvény, ami jelenleg alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybíróság előtt hever.

A járadékszolgáltatás esetén egy alternatíva lehetne, hogy a felhalmozási és járadékszolgáltatási szakaszt két részre bontanánk, a nem profitérdekelt pénztárak ennek megfelelően egy külső szolgáltatótól (tipikusan biztosítótól) vásárolnák meg a járadékot. Persze meg lehet érteni azokat a szereplőket is, akik tiszta vizet akarnak önteni a pohárba, és egy csoporton belül akarják a profitot realizálni, azonban ez még nem zárja ki azt, hogy legyenek olyan szereplők, akik intézményi formaváltás nélkül is el tudnák látni a feladatukat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm