Kevesebb a nyugdíj, mint amennyi a kényelmes öregkorhoz kellene

Pénzcentrum
2010. április 7. 10:02

Felmérések szerint a magyar átlagnyugdíj körülbelül 30%-kal kevesebb annál, mint amennyi a kényelmes öregkorhoz elegendő lenne. Ettől még a szlovákoknál és a lengyeleknél is jobb a helyzet, náluk 5-16% közötti a hiány - írja a Népszabadság.

Az év első hónapjában 10 081 nyugdíjas kérte ellátásának külföldre utalását, ez a magyar nyugdíjasoknak alig 0,3%-a, s számuk évről évre fogy. A nyugdíjfolyósító összesen 55 országba utal magyar jogosultság alapján nyugdíjat. Akadnak közöttük olyan országok, mint Ghána, Irak, Nigéria, Suriname, Szenegál, Nigéria, Paraguay, Peru, Venezuela vagy Uruguay.

A magyar állampolgárok 1997-től kérhetik nyugdíjuk külföldi pénzintézeti számlára való utalását. A nem túl bonyolult kérelemnek a tényközlésen kívül tartalmaznia kell a külföldi pénzforgalmi szolgáltató adatait. A tartósan külföldön tartózkodó ellátottnak minden év márciusában adategyeztetést kell végeznie a nyugdíjfolyósítóval. Nem elég kitölteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványt, hanem hitelesíttetnie is kell egy közjegyzővel, külföldi hatósággal, illetőleg hazánk külképviseletével.

A külföldön élő ellátottak nyugdíja körülbelül 25-30%-kal elmarad itthon maradt kortársaik ellátásától, de amennyiben dolgoztak néhány évet külföldön, úgy a két nyugdíj összege jóval meghaladhatja a magyarországi átlagot, gondoljunk csak a svéd-modellre és a garantált alapnyugdíjra.

A külföldre költöző nyugdíjasoknak számolni kell azzal, hogy a magasabb megélhetési költségek miatt nem ér annyit a pénzük, mint itthon. A Mercer felmérése szerint Mexikóváros és Johannesburg kivételt képez ez alól, de a magyar átlagnyugdíj Tokióban például még a felét sem érné. A világ számos országában jóval nagyobbak a megélhetési költségek, mint itthon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar nyugdíjasok a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által készített lista szerint leginkább a tengerentúlra vágynak. A magyar jogosultság alapján külföldre utalt ellátások fele az Amerikai Egyesült Államok, illetve Kanada valamelyik pénzintézetében vezetett számlán landol.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?