Nyugdíjba megy a polgármester: így számolják ki, hogy mennyit kap

2010. április 1. 11:02

Ma lép hatályba a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Pttv.) módosításáról szóló 2010. évi XXIII. törvény, amely a polgármesterek öregségi nyugdíjra és közszolgálati járadékra jogosultságáról is rendelkezik.

A Pttv. rendelkezéseinek változtatásával összhangban jelent meg a polgármester öregségi nyugdíja, valamint közszolgálati járadéka megállapításáról és folyósításáról szóló 209/2006. (X. 17.) kormányrendelet módosításáról rendelkező 93/2010. (III. 31.) kormányrendelet.

A módosítás értelmében a polgármester öregségi nyugdíjra, illetve a közszolgálati járadékra nemcsak akkor jogosult, ha a tisztsége a Pttv. 2. § (1) bekezdésének a) pontja alapján az új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg, hanem akkor is, ha a Pttv. 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg.

Igénybejelentő pótlap letöltése

Igazolás letöltése

Kérelem letöltése

Amennyiben a képviselő-testület feloszlását 2009. évben mondták ki, a polgármester az öregségi nyugdíj, illetve a közszolgálati járadék megállapítására irányuló kérelmét a Pttv-t módosító 2010. évi XXIII. törvény hatályba lépését, azaz 2010. április 1-jét követő 3 hónapon belül, legfeljebb 2010. június 30. napjáig terjesztheti elő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pttv. 13/B. § alapján közszolgálati járadékra jogosult az a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester, akinek a megbízatása a 2. § (1) bekezdés a) vagy c) pontja szerint szűnik meg, feltéve, hogy legalább három választási ciklus - de legalább 11 év - során foglalkoztatási jogviszonyban polgármesteri vagy foglalkoztatási jogviszonyban alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a foglalkoztatási jogviszonyának megszűnését követő 12. naptári év végéig a Tny.-ben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri, s megfelel a Tny. egyéb jogosultsági feltételeinek.

A polgármester öregségi nyugdíja, illetve közszolgálati járadéka elbírálása során öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnak 2010. december 31-ig a Tny.-nek a 2010. január 1-jét megelőző időponttól hatályos rendelkezéseiben meghatározott öregségi nyugdíjra, illetve előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító életkort kell tekinteni, amelynek meghatározásánál az esetleges korkedvezményre is figyelemmel kell lenni.

A jogosultság igénybevételéről a polgármester a tisztségének megszűnésétől számított 3 hónapon belül dönthet.

A polgármester az öregségi nyugdíj, illetve a közszolgálati járadék megállapítására irányuló kérelmét írásban, a Tny. 64. §-a szerinti (az ONYF.3515-272/B. (K03) és az ONYF. 3515-270. (K02) számú) igénybejelentő lapon/elektronikus űrlapon nyújthatja be a lakóhelye szerinti illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál. A kérelemhez csatolni kell az e célra rendszeresített, a kitöltéshez szükséges tájékoztatót tartalmazó igénybejelentő pótlapot és annak a helyi önkormányzatnak a jegyzője, körjegyzője, főjegyzője által a polgármester öregségi nyugdíja megállapításához kiállított igazolást, amelynél a polgármester tisztsége megszűnt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?