33 °C Budapest

Életbiztosítás a cafeteriában: ezt kínálja Járaiék társasága

2010. április 6. 15:02

A cafeteria szabályok ugyan változtak az idén, de az életbiztosítás továbbra is a vállalati juttatások költséghatékony eleme maradt. A munkavállalók, vagy akár a vállalkozásban személyesen közreműködő tag is kedvező feltételekkel válhat kedvezményezetté a Pannónia Életbiztosító céges életbiztosításában.

Az idén életbe lépett új cafeteria szabályoknak megfelelő biztosítások a munkavállalók és a vezetők elkötelezettségét tudja növelni, miközben elszámolhatók a kapcsolódó költségeik is.


Gaál Csaba

"Tapasztalataink azt mutatják, hogy a vállalatok által megkötött szerződések átlagdíja jelentősen, több mint 40 százalékkal meghaladja a lakossági szerződések átlagos díjait." - emelte ki Gaál Csaba, a Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója. - A hazai tulajdonosi és szakmai háttér lehetővé tette a jogszabályokhoz való gyors alkalmazkodást, és a termékfejlesztés eredményét a piac is visszaigazolta."

A vállalatok magánszemélyek javára kötött biztosításai az adóelőnyökön kívül a munkavállalók lojalitásának növelését is költséghatékonyan támogatják. A cég a biztosítási díjat elszámolhatja ráfordításai között, hiszen a biztosítás kedvezményezettje ez esetben nem a szerződést kötő vállalkozás, hanem a munkavállaló családja. A befizetett eseti díj teljes összege elszámolható a költségek között abban az üzleti évben, amelyikben a díjat megfizették, a folyamatos díjak pedig abban az időszakban, amelyre azok vonatkoznak. A költségként elszámolt biztosítási díj nem növeli a társasági adó alapját, ha a szerződés biztosítottja a díjat fizető szerződő munkavállalója, személyesen közreműködő tagja, vezető tisztségviselője, vagy akár szakmunkástanulója. A biztosított magánszemélyeknek pedig adómentes jövedelmük keletkezik, amely után adó- és járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik.

"Elsősorban azon vállalatok választható béren kívüli juttatási keretébe kerülhetett be ez a fajta életbiztosítás, amelyeknél a munkavállalók rendelkezésére álló keret - az azonnal felhasználható elemek mellett - az öngondoskodást is lehetővé teszi - összegezte Gaál Csaba, és hozzátette - Tapasztalataink szerint az idén több vállalati lojalitás programokban is helyet kapott ez a megoldás."

A biztosítás további előnye, hogy a szerződőváltás - amennyiben a munkavállaló kilép a vállalattól, vagy nyugdíjba megy és ő maga lép az eredetileg szerződő vállalat helyébe -, nem von maga után adófizetési kötelezettséget. Azaz a biztosítás továbbvihető, adott esetben maga a biztosított, vagy egy másik vállalat is tovább fizetheti azt. Másik lehetőség, ha a magánszemély lép az eredeti szerződő helyébe, és a biztosítást részlegesen vagy teljes egészében visszavásárolja, ekkor a biztosítói kifizetésből egyéb jövedelme keletkezik. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a határozatlan idejű biztosítási szerződést határozott idejűvé alakítja, és így a biztosítótól lejárati szolgáltatásra lesz jogosult. Mivel ez összevonandó jövedelemnek minősül, így abból a biztosítónak adóelőleget kell levonnia, figyelembe véve a szuperbruttósítás szabályait is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztosításból elméletileg kivonható összegből a biztosító először fedezetet képez a visszavásárlás miatt keletkező adókötelezettségre, és csak a maradék összeg lesz a visszavásárlásból származó bevétel, amelyből a magánszemélynek 2010-ben még SZJA és EHO-fizetési kötelezettsége is van. Az alábbi számítás megmutatja, hogy amennyiben a jövedelmet 32%-os, személyi jövedelemadó terheli, akkor a nettó jövedelem 46,7%; ha a személyi jövedelemadó kulcs alacsonyabb, 17%-os, akkor a nettó jövedelem 15 egységgel magasabb azaz 61,7%.

Biztosítási esemény csak a biztosított halálakor következik be, ebben az esetben a biztosító szolgáltatása a kedvezményezett magánszemély számára adómentes tételt jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 08:28
Ezekben a napokban lett 15 éves a Paprika Studios, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb televíziós mű...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?