18 °C Budapest

Nem tudják fizetni az önkéntes nyugdíjpénztárt: tízezrek hagytak fel az öngondoskodással

Pénzcentrum
2010. március 5. 09:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tegnap közzétett adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) 2009-ben majdnem 2,6 milliárd forintos működési veszteségre tettek szert - írja a Napi.

A válság előtt 2007-ben ugyanez a tétel még 1,7 milliárd forint pluszt mutatott. A kasszák vezetői szerint emiatt nem állítható, hogy veszteséggel működnének a pénztárak, hiszen nem ez, hanem a befektetéseken elért nyereség számít. Ezen a téren pedig nagyon is jól alakult az előző év, a pénztáraknak összességében nem csak a 2008-as veszteségeiket sikerült ledolgozniuk, ahhoz képest még 36 milliárd forint pluszra is szert tettek, ez pedig 8%-nyi gyarapodás.

A nyugdíjpénztári portfólió 737,3 milliárd forinttal gyarapodott egy év alatt, bár az állami nyugdíjrendszer tavalyi megnyitásának következtében az utolsó negyedévében a tagok száma körülbelül 30 ezer fővel csökkent, a befizetések pedig az előző év végéhez képest 30 milliárd forinttal mérséklődtek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp) taglétszáma minden negyedévben csökkent, az évet végül a kasszák az előző évinél 42 ezerrel kevesebb taggal zárták. Ebből alig több mint 5 ezer azoknak a száma, akik szolgáltatást vettek igénybe, illetve szüneteltették tagságukat. A válság hatására összesen 78 ezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának. Ehhez képest akár még kedvezőnek is mondhatjuk, hogy a befizetések egy év alatt csak 11,5 milliárd forinttal csökkentek. A működési veszteség ezeknél a kasszáknál csökkent az utolsó negyedévben, így összesen 0,7 milliárd forintra rúgott.

Az egészségpénztárak (ept) mintha jobban állták volna a viharokat: a taglétszám tavaly 57 ezer fővel nőtt, az összes befizetés 13,5%-kal emelkedett. Közben azonban a szolgáltatási kiadások majdnem 30%-kal ugrottak meg. A befizetések így éppen egy hajszálnyival haladták azonban meg azt az összeget, amit a tagok a számlájukról elköltöttek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18