19 °C Budapest

A nyugdíjrendszer csak piramisjáték lenne a magánpillér nélkül

Pénzcentrum
2010. március 5. 08:47

Magyarországon nem, vagy csak óriási áldozatok árán lehetett volna pusztán az állami nyugdíjrendszert továbbra is fenntartani, mindenképpen szükség volt a kockázatok megosztására. A magánpillér intézménye azért is szükségessé vált, mivel a társadalom öregedése zátonyra futtatta volna a tisztán állami rendszert - írja a Portfolió.hu.

A demográfiai helyzet átalakulása az elmúlt 50 évben jelentősen megváltoztatta a nyugdíjrendszerek környezetét. A korábban fennálló összefüggés, miszerint elég csak egy kimondatlan társadalmi szerződésben bízni, egyre inkább elvesztette létjogosultságát. Paul Samuelson - a valaha élt egyik legnagyobb közgazdász - még évtizedekkel ezelőtt pontosan ezért hívta egy óriási piramisjátéknak a felosztó-kirovó nyugdíjrendszert.

Eszerint a potenciális járulékfizető tagok befizetéseiből tudják csak kifizetni a nyugdíjakat, ami természetszerűleg azt feltételezi, hogy mindig lesz egy következő generáció, aki kutya kötelességének érzi eltartani nem csak magát, hanem a szüleit és nagyszüleit a nyugdíjrendszeren keresztül.

A piramisjáték fenntartását hazánkban a demográfiai átalakuláson túl az eurózónától lényegesen elmaradó foglalkoztatottság, valamint a magas adóterhelés is veszélyeztette. A felelőtlen gazdaságpolitikai döntések miatt kialakult környezetben sokan nem a valós jövedelmüket vallják be, hanem annak csak egy részét, vagy még azt se.

Teljesen más megvilágításba kerülhetett volna a magyar nyugdíjrendszer, ha például 10 százalékponttal magasabb lett volna a foglalkoztatottság, és egy sokkal egészségesebb módszer szerint vallották volna be az emberek a jövedelmeiket (bár a változtatást még így sem lehetett volna elkerülni).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A társadalom öregedése miatt az idősebb korosztályok létszáma egyre nő a fiatal aktívakhoz képest, a nagy közös kalapba fizetett pénzek pedig egyre kevésbé lesznek elegendők a nyugdíjak kifizetésére, ami egyre növekvő költségvetési hiányt jelent, mivel az államnak a rendszert mesterségesen egyensúlyban kell tartania.

A teljes cikk ITT érhető el!

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?