18 °C Budapest

A nyugdíjrendszer csak piramisjáték lenne a magánpillér nélkül

Pénzcentrum
2010. március 5. 08:47

Magyarországon nem, vagy csak óriási áldozatok árán lehetett volna pusztán az állami nyugdíjrendszert továbbra is fenntartani, mindenképpen szükség volt a kockázatok megosztására. A magánpillér intézménye azért is szükségessé vált, mivel a társadalom öregedése zátonyra futtatta volna a tisztán állami rendszert - írja a Portfolió.hu.

A demográfiai helyzet átalakulása az elmúlt 50 évben jelentősen megváltoztatta a nyugdíjrendszerek környezetét. A korábban fennálló összefüggés, miszerint elég csak egy kimondatlan társadalmi szerződésben bízni, egyre inkább elvesztette létjogosultságát. Paul Samuelson - a valaha élt egyik legnagyobb közgazdász - még évtizedekkel ezelőtt pontosan ezért hívta egy óriási piramisjátéknak a felosztó-kirovó nyugdíjrendszert.

Eszerint a potenciális járulékfizető tagok befizetéseiből tudják csak kifizetni a nyugdíjakat, ami természetszerűleg azt feltételezi, hogy mindig lesz egy következő generáció, aki kutya kötelességének érzi eltartani nem csak magát, hanem a szüleit és nagyszüleit a nyugdíjrendszeren keresztül.

A piramisjáték fenntartását hazánkban a demográfiai átalakuláson túl az eurózónától lényegesen elmaradó foglalkoztatottság, valamint a magas adóterhelés is veszélyeztette. A felelőtlen gazdaságpolitikai döntések miatt kialakult környezetben sokan nem a valós jövedelmüket vallják be, hanem annak csak egy részét, vagy még azt se.

Teljesen más megvilágításba kerülhetett volna a magyar nyugdíjrendszer, ha például 10 százalékponttal magasabb lett volna a foglalkoztatottság, és egy sokkal egészségesebb módszer szerint vallották volna be az emberek a jövedelmeiket (bár a változtatást még így sem lehetett volna elkerülni).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társadalom öregedése miatt az idősebb korosztályok létszáma egyre nő a fiatal aktívakhoz képest, a nagy közös kalapba fizetett pénzek pedig egyre kevésbé lesznek elegendők a nyugdíjak kifizetésére, ami egyre növekvő költségvetési hiányt jelent, mivel az államnak a rendszert mesterségesen egyensúlyban kell tartania.

A teljes cikk ITT érhető el!

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?