-1 °C Budapest

A faktoringot is szabályozza az új Ptk.

Pénzcentrum
2009. december 8. 08:15

A várhatóan 2010. május 1-jén hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv külön szabályozza a faktoring szerződést, felismerve ennek gazdasági jelentőségét és szakítva az erre vonatkozó korábbi állapottal, amelyben több jogszabály és bírósági ítélet alkalmazásával lehetett csak megmondani, hogy mit is kell érteni faktoring alatt valójában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új szabályozás megszünteti a korábbi bizonytalanságot, hatályba lépésétől faktoring szerződés a faktor és a jogosult között csak írásbeli formában jöhet létre. Fontos, hogy a jövőben semmisnek minősül az olyan szerződés, amely bármely követelés faktorra történő átruházását kizárja. Faktorként bárki felléphet, de feltehetően továbbra is hatályos lesz az a jogértelmezés, amely a faktoring tevékenységet kölcsön nyújtásnak minősíti, így azt a Hitelintézetekről és pénzintézetekről szóló törvény értelmében csak pénzügyi intézmény folytathatja - tájékoztatott a PricewaterhouseCoopers.

A faktoing az engedményezés jogintézményének egy különös esete, amely eltérően rendelkezik a jogosult kezesi felelősségének, a kötelezett értesítésének és a szerződés megszüntetésének szabályairól. A faktoring tevékenység keretében a jogosult követelését a faktorra ruházza át, és a faktor köteles az átruházott követelést részben vagy egészben finanszírozni vagy a kötelezett fizetésképtelenségének kockázatát tőle átvállalni. Mindezért a faktor díjazásra jogosult. A faktoring keretszerződés lehetősége is törvényi szintre emelkedik, amely szerint a szerződésben meghatározott keretösszeg erejéig nyújtja a faktor a rá átruházott követelések vonatkozásában szolgáltatását.

A jogosult a kötelezett teljesítéséért a faktorral szemben kezesként felel főszabály szerint, kivéve ha a jogosult a követelést kifejezetten bizonytalan követelésként ruházta át, vagy ha a faktor külön díj ellenében átvállalta a kötelezett teljesítése elmaradásának kockázatát. Faktoring szerződés esetében a kötelezettet írásban értesíteni kell, amely aláírás hiányában is hatályos lesz, azaz akár maga a faktor is elküldheti, ha azonosíthatóan megjelöli a küldőt vagy az átruházót, az átruházott követelést, továbbá a faktort, amelynek számlájára a követelést teljesíteni kell.

A szerződést a felek 30 napos felmondási határidővel mondhatják fel, kivéve azonnali hatállyal abban az esetben, ha a kölcsönszerződés hitelező által történő azonnali hatályú felmondásának volna helye (pl.: ha a jogosult a faktort megtévesztette befolyásolva ezzel a szerződés tartalmát, illetve ha a jogosult vagyoni helyzetének romlása veszélyezteti fizetőképességét). Faktoring keretszerződés esetén az azonnali felmondás joga a faktort meghatározott kötelezettel szemben fennálló követelések tekintetében is - azaz csak a szerződés egy részére vonatkozóan is - megilleti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?