11 °C Budapest

Egyre csak nyúlnak a fizetési határidők

2009. november 26. 10:17

Az üzleti megállapodásoknak ma már csak fél százaléka köt ki a nemrég még általánosan alkalmazott, nyolcnapos fizetési határidőt. Az elmúlt fél évben 9 százalékról 16 százalékra növekedett a 90 napot maghaladó határidők aránya, az átlagos fizetési késedelem pedig már a 110 napot is meghaladja. A tendencia azt mutatja, hogy a finanszírozást a bankok helyett - kényszerből - a beszállítók vállalják, amíg bírják.


A válság hatására a késedelmes fizetések arányának növekedése mellett, a szerződésekben rögzített fizetési határidők is nagymértékben kitolódtak - jelentette ki Csatlós Csilla, a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője. Ötvenezer számla vizsgálata alapján a cég szakértői megállapították, hogy a vállalkozói megállapodásokban rögzített átlagos fizetési határidő jelenleg a májusi 41 napról 46 napra módosult, az átlagos késedelem pedig meghaladja a 110 napot. Ezek a számok egyáltalán nem igazolják azokat a közelmúltban napvilágot látott véleményeket, melyek szerint megkezdődött a fizetési morál javulása.

A vizsgálatból kiderült, hogy a nemrég még általánosan elfogadott 8 napos fizetési határidőt csak a tranzakciók fél százalékánál választják az üzletfelek. Az mindenképpen komoly, általános likviditási problémákat jelez, hogy a szerződések fele 45 napos, vagy afeletti határidővel jön létre. Ijesztő a 90 napos határidőt meghaladó kontraktusok gyors növekedése. Májusban még csak a tranzakciók 9 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, mára ez az arány 16 százalékra növekedett. Jelenleg tehát a bankok helyett a beszállítók finanszírozzák a vásárlókat - vonja le a következtetést a szakértő. Csatlós Csilla figyelmeztet, ez már nem tarthat sokáig, mert a beszállítói visszajelzések arról tanúskodnak, hogy a tartalékok 2010-re elfogynak.

Különösen igaz ez az építőiparra, ahol az átlagos egyezményes fizetési határidő már most 65 nap, a nyáron mért 54 nap helyett. A folyamat elérte a beszállítók lehetőségeinek határát, a kényszerhitelező cégek jelentős része sajnos nem éli meg a tavaszt - jósolja Csatlós Csilla.

Véleménye szerint a helyzeten a lengyel minta átvétele valamelyest segíthetne. Lengyelországban ugyanis törvényben szabták meg az egyes szerződéseknél kiköthető leghosszabb fizetési határidőket, ami a termelő felé nem haladhatja meg a 30, illetve különleges esetekben a 60, 90 napot. Ez a gyakorlat a lengyel gazdaságban sokat javított a beszállítók helyzetén, a kiszolgáltatottságot nálunk is hasonlóképpen csökkenteni kell − hangoztatta a Direktinfo vezetője.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?