26 °C Budapest

Kell-e szakképzettség egy bolti eladónak?

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 10:17

A gazdasági tárca új rendelettervezete értelmében a kereskedelmi állások jó részének betöltéséhez nem kellene ezentúl szakképzettség. A javaslat persze kiverte a biztosítékot a szakszervezetek körében.

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) úgy gondolja: a hipermarketeknek kedvez a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) rendeletmódosítása, hiszen ők alkalmaznak tömegesen szakképzetlen munkaerőt.

Ez azt jelentené, hogy ezentúl bárkit felvehetnének a kerskedők pénztárosnak, pékáru-, zöldség-gyümölcs-, ruházati cikk, könyv-, újság-, papír-írószer- és virágeladónak, vagy akár piacfelügyelőnek.

Az érdekvédők szerint ezzel a lépéssel a hipermarketeknek még az ágazati bérminimumot sem kell majd megfizetniük.

Mint ismeretes, a 2005 óta érvényben lévő kereskedelmi törvény általánosságban valamennyi üzletben kiskereskedelmi tevékenységet folytató dolgozó számára kötelezően előírta a szakképesítést. Az alkotmányügyi bizottság június elején ezt úgy módosította, hogy már csak egyes termékek kiskereskedelmi tevékenységére írja elő a szakképzettséget, ahol az egyes termékek meghatározása a kereskedelemért felelős miniszter feladata.

Feltehetően a szakképzettség követelményének lazításában volt némi szerepük az iparági lobbistáknak, még akkor is, ha a hipermarketek eddig is könnyedén megkerülték a szakképzésre vonatkozó előírásokat azzal, hogy az eladótérben sürgölődő dolgozóikat árufeltöltőknek vagy logisztikai munkatársaknak nevezték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más kérdés, hogy a hipermarketekben dolgozó eladók feladata valóban nem igényel különösebb szakképzettséget, hiszen azok lényegében önkiszolgáló kereskedelmi formában működnek, ahol az eladó feladata jobbára arra korlátozódik, hogy a vevőnek megmutassa, mit hol talál. Ráadásul gyártói felelősség elve értelmében a termékről az eladó sem adhat annál több felvilágosítást, mint ami a csomagoláson olvasható.

Az iskolarendszerű kiskereskedelmi képzés az utóbbi tizenöt évben nagymértékben leépült, és az oktatási intézményekből kikerülők között is sok a pályaelhagyó. Míg a multik jobbára házon belüli, testre szabott tanfolyamaikon képzik a dolgozókat, a kereskedelmi láncok egy része azzal is próbálja észrevétetni magát a piacon, hogy iskolázza a dolgozóit.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem