7 °C Budapest

Számunkra még mindig csak vágyálom Lisszabon!

Pénzcentrum
2009. augusztus 7. 06:20

A lisszaboni célok elérésnek, vagyis a foglalkoztatottság növelésének nem tett igazán jót a mostani gazdasági válság. Sajnos hazánk továbbra is szégyenlistán szerepelhetne a foglalkoztatási szintet, a pályakezdők, az idősek és a nők munkaerő-piaci helyzetét tekintve.

Júliusban sajnos a hazai munkaügyi statisztikák még mindig romlást mutattak: közel kilenc ezerrel többen kerestek állást, mint előző hónapban, összesen mintegy 557,9 ezren, a pályakezdő álláskeresők száma pedig különösen megnőtt.

Bár a helyzet Európa más országaiban sem rózsás, a foglalkoztatottsági adatokat tekintve hazánk különösen rossz eredményeket produkál, és nem csak a régi tagországokhoz képest.

Az Európai Unió negyedévente, illetve évente készíti el munkaerő-piaci felmérését, az Európai Munkaerő-felmérést (EU-LFS), melynek 2008-at összesítő eredményeit nemrégiben tette közzé az Eurostat. Ebben az EU, illetve EFTA (Liechtenstein kivételével) tagállamok, valamint a tagjelölt országok munkanélküliségi helyzetét mérik fel, pontosabban a 15 év feletti lakosság körében mért foglalkoztatottságot.

Közvetlenül a csatlakozásunk előtt, 2004 tavaszán egy, az Európai Unió által 2000-ben kitűzött foglalkoztatáspolitikai, az úgynevezett lisszaboni célok megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány még erősen elmarasztalta hazánkat, mivel a tíz csatlakozó állam közül Magyarország mutatta fel a legrosszabb munkaerőpiaci statisztikákat. Igaz, hogy a munkanélküliség jóval alacsonyabb volt akkoriban az uniós átlagnál, de az inaktívak, a munkaerőpiacról kivonultak aránya nagyon magas volt, és jelentős egyenlőtlenségek mutatkoztak az országon belül is.

A munkabérre rakodó járulékterhek nagyságát is kifogásolták, mondván, hogy azok túlzott szintje akadályozza az atipikus foglalkoztatási formák elterjedését, és így a foglalkoztatottsági szint emelkedését, és túl nagy vonzerőt formál a feketegazdaság számára. Sajnos azóta sem sikerült lényeges felzárkózást mutatnunk egyik mutató terén sem, amit az alábbi grafikon is szemléltet.

Mint látható, mind a 15-64 évesek, mind az idősek, de még a nők foglalkoztatottsága tekintetében is meglehetősen hátul kullogunk, a lisszaboni célok - sorrendben 70, 50, 60 százalékos foglalkoztatási arány - elérése pedig szinte vágyálomnak tűnik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A stratégián belül többek között olyan célkitűzéseket fogalmaztak meg, minthogy a munka legyen mindenki számára lehetőség - kortól és nemtől függetlenül, vagyis pályakezdő fiatalok esetében a munkaerőpiacra való beilleszkedést, az idősebb korosztályok számára a bennmaradást, nők esetében a gyermekvállalás utáni visszatérést kell elősegíteni.

Hazánk ezen a téren tett néhány lépést: a fiatalok esetében a START járulékkedvezmény 2005. végi bevezetésével igyekeztek javítani az elhelyezkedési kilátásokon, az idősebb munkavállalók foglalkoztatásának ösztönzésére pedig a START Extra járulékkedvezmény szolgál. Emellett persze azzal is igyekszik az állam a foglalkoztatást növelni, hogy fokozatosan emeli a nyugdíjkorhatárt. 1998 és 2007 között ennek eredményeként az 55-64 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta 6,1%-ról 4,2%-ra csökkent, az aktivitási arány 17,4%-ról 34,5%-ra, a foglalkoztatási arány pedig 16,6%-ról 33,1%-ra nőtt. Ezalatt ugyanakkor a 14-25 éves korosztályban a férfiak és nők foglalkoztatási rátája is csökkent.

Hazánkban a nők foglalkoztatási szintje jóval alacsonyabb, mint más uniós országokban, amit az állam többek között a START+ munkáltatóknak nyújtott kedvezmény bevezetésével igyekezett enyhíteni, ami a gyermekgondozási szabadságról visszatérők alkalmazását ösztönzi.

Persze ez önmagában még igen sovány segítség a nők számára, hiszen amíg a bölcsődék, illetve óvodák túltelítettek, és nincs hova vinni a gyerekeket, addig nehezen elképzelhető, hogy könnyen visszatérjenek munkájukhoz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem