25 °C Budapest

Diákdömping a McDonald'snál: szünet helyett sokan inkább dolgoznának

2009. július 21. 15:32

Idén is tízszeres a túljelentkezés a hazai McDonald'sokban a nyári diákmunkákra. A helyek pár nap alatt beteltek, az iskolaszövetkezeteken keresztül nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz. 2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse: a vállalat idén kevesebb új diáknak tud munkalehetőséget kínálni, mert az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak.

A diák munkavállalók aránya a hazai McDonald'snál az év nagy részében 50 % körüli, azonban nyaranta ez a szám kismértékben megemelkedik. A vállalat az elmúlt években folyamatosan népszerű volt a nyárra alkalmi munkát keresők körében, de 2008-tól ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma, sokan már március-áprilisban regisztrálták magukat. A vállalattal együttműködő iskolaszövetkezet honlapjának látogatottsága 20 %-kal növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz.

A megváltozott gazdasági helyzetben átrendeződött a vállalat diákmunkaerő-térképe. Elsősorban a fővárosban és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, de a tavalyi évhez képest még itt is 30 %-kal kevesebb idénymunkásra tartanak igényt a budapesti McDonald's éttermek. Bár Budapesten és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, ugyanakkor a munkavállalási hajlandóság hagyományosan vidéken nagyobb. Ezért már a diákok körében is megfigyelhető, hogy többen a fővárosban próbálnak szerencsét és nyárra felköltöznek a rokonokhoz.

2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse. Egyrészt a megnövekedett pénzkereseti igény miatt, másrészt állásuk megbecsülése és megtartása miatt az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak. Ennek köszönhetően harmadával csökkent a nyári pozíciók száma a vezető gyorsétterem-lánc budapesti egységeiben: nyári idénymunkásként a tavalyi 530-hoz képest idén kb. 350-en dolgozhatnak majd a fővárosban.

Egy átlagos nyári diák munkavállaló másfél-két hónapot dolgozik a legnagyobb hazai gyorsétterem-láncnál. Idénymunkában átlagosan bruttó 420 forintos órabér jár, ami délutáni munkavégzés esetén kiegészül 20 % műszakpótlékkal. Heti 40 órás munkával a tavalyi 130 ezer forinthoz képest idén közel nettó 140 ezer forintot tud hazavinni két hónap alatt az, aki a 99 hazai McDonald's étterem valamelyikében vállal munkát nyáron.

A hazai McDonald'snál a szabadságolások miatt mindig is szükség volt a nyári diák munkavállalókra, a gyorséttermi munka pedig nyaranta egyre népszerűbb a fiatalok körében. Bár 2009 nyarán kevesebb ideiglenes munkaerőt tud alkalmazni, a vállalat nem változtatott diákmunkáltatói politikáján. Hiszen a gyorsétterem-lánc eddig is inkább az év más időszakaiban is itt dolgozó, hosszabb távra tervező, tapasztalt és rutinos diák alkalmazottak igényeire szabott munkakörülmények és munkarend kialakítására koncentrált. A diákoknak ugyanis nemcsak nyáron, hanem egész évben nyújt munkalehetőséget a McDonald's. Az augusztus után is dolgozni vágyókat rugalmas, iskolai órarendhez igazodó beosztás segíti. Ahogy a saját alkalmazottakból, úgy a diákokból is 2 hónap után jól képzett munkatárs, 4 hónap után oktató válhat. Számukra folyamatos szakmai tréningeket és képzéseket, előrelépési lehetőséget és továbbtanulási támogatást nyújt a vállalat.

"Sok magyar fiatal legelső munkahelye a McDonald's. A diákok csapatszellemet, rendszerezettséget és felelősségvállalást tanulnak nálunk. Ilyen megszerzett tapasztalatokkal eleve előnnyel indulnak a munkaerőpiacon." - mondta el Gáspár Ferenc, a McDonald's HR osztályvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?