8 °C Budapest

Diákdömping a McDonald'snál: szünet helyett sokan inkább dolgoznának

2009. július 21. 15:32

Idén is tízszeres a túljelentkezés a hazai McDonald'sokban a nyári diákmunkákra. A helyek pár nap alatt beteltek, az iskolaszövetkezeteken keresztül nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz. 2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse: a vállalat idén kevesebb új diáknak tud munkalehetőséget kínálni, mert az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak.

A diák munkavállalók aránya a hazai McDonald'snál az év nagy részében 50 % körüli, azonban nyaranta ez a szám kismértékben megemelkedik. A vállalat az elmúlt években folyamatosan népszerű volt a nyárra alkalmi munkát keresők körében, de 2008-tól ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma, sokan már március-áprilisban regisztrálták magukat. A vállalattal együttműködő iskolaszövetkezet honlapjának látogatottsága 20 %-kal növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz.

A megváltozott gazdasági helyzetben átrendeződött a vállalat diákmunkaerő-térképe. Elsősorban a fővárosban és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, de a tavalyi évhez képest még itt is 30 %-kal kevesebb idénymunkásra tartanak igényt a budapesti McDonald's éttermek. Bár Budapesten és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, ugyanakkor a munkavállalási hajlandóság hagyományosan vidéken nagyobb. Ezért már a diákok körében is megfigyelhető, hogy többen a fővárosban próbálnak szerencsét és nyárra felköltöznek a rokonokhoz.

2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse. Egyrészt a megnövekedett pénzkereseti igény miatt, másrészt állásuk megbecsülése és megtartása miatt az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak. Ennek köszönhetően harmadával csökkent a nyári pozíciók száma a vezető gyorsétterem-lánc budapesti egységeiben: nyári idénymunkásként a tavalyi 530-hoz képest idén kb. 350-en dolgozhatnak majd a fővárosban.

Egy átlagos nyári diák munkavállaló másfél-két hónapot dolgozik a legnagyobb hazai gyorsétterem-láncnál. Idénymunkában átlagosan bruttó 420 forintos órabér jár, ami délutáni munkavégzés esetén kiegészül 20 % műszakpótlékkal. Heti 40 órás munkával a tavalyi 130 ezer forinthoz képest idén közel nettó 140 ezer forintot tud hazavinni két hónap alatt az, aki a 99 hazai McDonald's étterem valamelyikében vállal munkát nyáron.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai McDonald'snál a szabadságolások miatt mindig is szükség volt a nyári diák munkavállalókra, a gyorséttermi munka pedig nyaranta egyre népszerűbb a fiatalok körében. Bár 2009 nyarán kevesebb ideiglenes munkaerőt tud alkalmazni, a vállalat nem változtatott diákmunkáltatói politikáján. Hiszen a gyorsétterem-lánc eddig is inkább az év más időszakaiban is itt dolgozó, hosszabb távra tervező, tapasztalt és rutinos diák alkalmazottak igényeire szabott munkakörülmények és munkarend kialakítására koncentrált. A diákoknak ugyanis nemcsak nyáron, hanem egész évben nyújt munkalehetőséget a McDonald's. Az augusztus után is dolgozni vágyókat rugalmas, iskolai órarendhez igazodó beosztás segíti. Ahogy a saját alkalmazottakból, úgy a diákokból is 2 hónap után jól képzett munkatárs, 4 hónap után oktató válhat. Számukra folyamatos szakmai tréningeket és képzéseket, előrelépési lehetőséget és továbbtanulási támogatást nyújt a vállalat.

"Sok magyar fiatal legelső munkahelye a McDonald's. A diákok csapatszellemet, rendszerezettséget és felelősségvállalást tanulnak nálunk. Ilyen megszerzett tapasztalatokkal eleve előnnyel indulnak a munkaerőpiacon." - mondta el Gáspár Ferenc, a McDonald's HR osztályvezetője.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem