23 °C Budapest

Diákdömping a McDonald'snál: szünet helyett sokan inkább dolgoznának

2009. július 21. 15:32

Idén is tízszeres a túljelentkezés a hazai McDonald'sokban a nyári diákmunkákra. A helyek pár nap alatt beteltek, az iskolaszövetkezeteken keresztül nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz. 2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse: a vállalat idén kevesebb új diáknak tud munkalehetőséget kínálni, mert az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak.

A diák munkavállalók aránya a hazai McDonald'snál az év nagy részében 50 % körüli, azonban nyaranta ez a szám kismértékben megemelkedik. A vállalat az elmúlt években folyamatosan népszerű volt a nyárra alkalmi munkát keresők körében, de 2008-tól ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma, sokan már március-áprilisban regisztrálták magukat. A vállalattal együttműködő iskolaszövetkezet honlapjának látogatottsága 20 %-kal növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz.

A megváltozott gazdasági helyzetben átrendeződött a vállalat diákmunkaerő-térképe. Elsősorban a fővárosban és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, de a tavalyi évhez képest még itt is 30 %-kal kevesebb idénymunkásra tartanak igényt a budapesti McDonald's éttermek. Bár Budapesten és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, ugyanakkor a munkavállalási hajlandóság hagyományosan vidéken nagyobb. Ezért már a diákok körében is megfigyelhető, hogy többen a fővárosban próbálnak szerencsét és nyárra felköltöznek a rokonokhoz.

2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse. Egyrészt a megnövekedett pénzkereseti igény miatt, másrészt állásuk megbecsülése és megtartása miatt az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak. Ennek köszönhetően harmadával csökkent a nyári pozíciók száma a vezető gyorsétterem-lánc budapesti egységeiben: nyári idénymunkásként a tavalyi 530-hoz képest idén kb. 350-en dolgozhatnak majd a fővárosban.

Egy átlagos nyári diák munkavállaló másfél-két hónapot dolgozik a legnagyobb hazai gyorsétterem-láncnál. Idénymunkában átlagosan bruttó 420 forintos órabér jár, ami délutáni munkavégzés esetén kiegészül 20 % műszakpótlékkal. Heti 40 órás munkával a tavalyi 130 ezer forinthoz képest idén közel nettó 140 ezer forintot tud hazavinni két hónap alatt az, aki a 99 hazai McDonald's étterem valamelyikében vállal munkát nyáron.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai McDonald'snál a szabadságolások miatt mindig is szükség volt a nyári diák munkavállalókra, a gyorséttermi munka pedig nyaranta egyre népszerűbb a fiatalok körében. Bár 2009 nyarán kevesebb ideiglenes munkaerőt tud alkalmazni, a vállalat nem változtatott diákmunkáltatói politikáján. Hiszen a gyorsétterem-lánc eddig is inkább az év más időszakaiban is itt dolgozó, hosszabb távra tervező, tapasztalt és rutinos diák alkalmazottak igényeire szabott munkakörülmények és munkarend kialakítására koncentrált. A diákoknak ugyanis nemcsak nyáron, hanem egész évben nyújt munkalehetőséget a McDonald's. Az augusztus után is dolgozni vágyókat rugalmas, iskolai órarendhez igazodó beosztás segíti. Ahogy a saját alkalmazottakból, úgy a diákokból is 2 hónap után jól képzett munkatárs, 4 hónap után oktató válhat. Számukra folyamatos szakmai tréningeket és képzéseket, előrelépési lehetőséget és továbbtanulási támogatást nyújt a vállalat.

"Sok magyar fiatal legelső munkahelye a McDonald's. A diákok csapatszellemet, rendszerezettséget és felelősségvállalást tanulnak nálunk. Ilyen megszerzett tapasztalatokkal eleve előnnyel indulnak a munkaerőpiacon." - mondta el Gáspár Ferenc, a McDonald's HR osztályvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm