27 °C Budapest

Trükkös diák így szerez diplomát

Pénzcentrum
2009. június 18. 09:32

Az angol és a német mellett az eszperantó is különösen kedvelt a nyelvtanulók körében, már csak azért is, mert könnyen elsajátítható, így rövid idő alatt nyelvvizsga tehető belőle, ami a diplomához elengedhetetlen.

Az eszperantó az elmúlt 120 évben bizony élő nyelvvé változott: világszerte százezrek beszélik, lehet általa kommunikálni, információt adni és kapni, lehet a szakmában használni, lehet vele utazni, megismerni a világot, vannak eszperantó nyelvű könyvek, újságok, magazinok, CD-k, filmek, DVD-k, vannak eszperantótalálkozók, és van milliónyi netes oldal a szolgáltatásokkal együtt - tájékoztat Szilvási László, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke.

Az eszperantó nemzetközi nyelvet Magyarországon 2000. szeptember 25-én akkreditálta az Idegennyelvi Továbbképző Központ. Szakmai anyaggal bővített vizsgára egyenlőre nincs lehetőség, de a legtöbb intézményben ezt felsőfokú vizsgával ki lehet váltani. Eszperantóból ez sokkal rövidebb idő alatt megszerezhető, mint más nyelv esetében egy középfokú vizsga - teszi hozzá az elnök.

Itthon leginkább azok a fiatalok tanulják az eszperantót, akiknek egy vagy két nyelvvizsga a diploma feltétele, vagy éppenséggel munkaköri követelményként szembesülnek a kívánalommal, esetleg a felvételihez szeretnének plusz pontokat szerezni.

Az utóbbi időben azonban érzékelhetően növekedett azok száma is, akik a önmagáért tanulják a nyelvet, látják az előnyeit, és ki akarják használni a benne rejlő nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az általános és középiskolákban mind órarendi keretek között, mind szakköri formában tanulható az eszperantó nyelv. Normál és emelt szinten egyaránt lehet belőle érettségizni, főiskolákon, egyetemeken is több helyen tanítják de számos nyelviskola is indít eszperantó kurzusokat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm