25 °C Budapest

Trükkös diák így szerez diplomát

Pénzcentrum
2009. június 18. 09:32

Az angol és a német mellett az eszperantó is különösen kedvelt a nyelvtanulók körében, már csak azért is, mert könnyen elsajátítható, így rövid idő alatt nyelvvizsga tehető belőle, ami a diplomához elengedhetetlen.

Az eszperantó az elmúlt 120 évben bizony élő nyelvvé változott: világszerte százezrek beszélik, lehet általa kommunikálni, információt adni és kapni, lehet a szakmában használni, lehet vele utazni, megismerni a világot, vannak eszperantó nyelvű könyvek, újságok, magazinok, CD-k, filmek, DVD-k, vannak eszperantótalálkozók, és van milliónyi netes oldal a szolgáltatásokkal együtt - tájékoztat Szilvási László, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke.

Az eszperantó nemzetközi nyelvet Magyarországon 2000. szeptember 25-én akkreditálta az Idegennyelvi Továbbképző Központ. Szakmai anyaggal bővített vizsgára egyenlőre nincs lehetőség, de a legtöbb intézményben ezt felsőfokú vizsgával ki lehet váltani. Eszperantóból ez sokkal rövidebb idő alatt megszerezhető, mint más nyelv esetében egy középfokú vizsga - teszi hozzá az elnök.

Itthon leginkább azok a fiatalok tanulják az eszperantót, akiknek egy vagy két nyelvvizsga a diploma feltétele, vagy éppenséggel munkaköri követelményként szembesülnek a kívánalommal, esetleg a felvételihez szeretnének plusz pontokat szerezni.

Az utóbbi időben azonban érzékelhetően növekedett azok száma is, akik a önmagáért tanulják a nyelvet, látják az előnyeit, és ki akarják használni a benne rejlő nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségeket.

Az általános és középiskolákban mind órarendi keretek között, mind szakköri formában tanulható az eszperantó nyelv. Normál és emelt szinten egyaránt lehet belőle érettségizni, főiskolákon, egyetemeken is több helyen tanítják de számos nyelviskola is indít eszperantó kurzusokat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?