8 °C Budapest

Találjon állást 45 fölött! Segítünk

2009. március 10. 05:55

Álláskeresési tanácsok középkorúaknak Leginkább csak a politikusok próbálják velünk elhitetni, hogy lehet álláshoz jutni 45 éves kor fölött is: aki középkorúan utcára került, az tudja, hogy a hangzatos esélyegyenlőségi jelszavak nem sokat érnek. A Pénzcentrum most gyakorlati tanácsokat ad, amelyekkel valóban sikerülhet újra munkát találni.

Az 1990-es évek második felétől egészen 2006-ig javult a 45 év feletti korosztály foglalkoztatási rátája Magyarországon; 2006 óta azonban folyamatosan csökkent a foglalkoztatás: 54, 7 százalékról 54,5, majd 2008-ban 53,4 százalékra. A 45 év alattiak foglalkoztatási rátája 2007-ben 59,1, 2008-ban pedig 58,8 százalék volt.

Az 55 és 64 év közötti munkavállalók foglalkoztatásában a magyarországi (33,1 százalék) adat mintegy 10 százalékkal marad el az uniós átlagtól. Az idősebbek munkanélküliségi rátája 2008-ban 6,1 százalék volt, szemben a 45 év alattiak 8,9 százalékos adatával.

Ugyanakkor az aktív foglalkoztatási eszközökben részt vevő 50 év feletti munkavállalók aránya több mint duplájára nőtt 2002 óta (6,6 százalékról 15 százalékra). Az idősebbek munkaerő-piaci pozícióját jelentősen befolyásolja, hogy magas köztük a szakképzetlenek aránya, szakmai ismereteik nem eléggé korszerűek, valamint hogy nehezebben vállalják a képzést.

Az is tény, hogy a cégvezetők körében az idősebbek foglalkoztatásához több, negatív sztereotípia is társul: képzetlenek, hiányosak a nyelvi-és informatikai ismereteik, kevésbé rugalmasak, lassabban dolgoznak.

Mihez kezdjünk, ha kirúgtak?

Ha most vesztettük el állásunkat, első utunk a helyi munkanélküli központba vezessen. Előtte azonban tanácsos "felkészülni": sok időt és energiát spórolhatunk meg azzal, ha tudjuk, milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal. AzÁllami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján minden szükséges információt megtalálhatunk.

Mielőtt elmennénk az illetékes munkaügyi központba, írjuk össze kérdéseinket, és tegyük fel azokat az ottani ügyintézőnek. Az elmúlt napokban jelentek meg hírek arról, hogy az álláskeresők számának növekedése miatt nagy tumultus alakult ki ezekben az irodákban, ezért legyünk türelmesek és megértők az ott dolgozókkal szemben. Ugyanakkor bátran tegyük fel kérdéseinket, hiszen ők azért dolgoznak, hogy nekünk segítsenek.

Figyeljük a központok faliújságjait, honlapjait: itt több, környékbeli vállalkozás helyezi el hirdetéseit, pont a helybeli álláskeresőkre gondolva.

Kérjen Start Extra kártyát! A program az ötvenedik életévüket betöltött, tartósan állást keresőket célozza meg, illetve életkorra való tekintet nélkül azokat, akik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek. 2009. január 1-től pedig a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresőkre is kiterjesztették a programot. Annak a munkáltatónak, aki Start Extra kártyával rendelkező munkavállalót alkalmaz, az első évben nem kell fizetnie a munkaadói és a társadalombiztosítási járulékot, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulást. A második évben a bruttó kereset 15 százalékát fizeti járulékként, tételes egészségügyi hozzájárulást azonban továbbra sem kell fizetnie. A kártya a területileg illetékes Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál igényelhető.

Kapcsolatok, önéletrajz, folyamatos fejlődés

Használjuk a kapcsolatokat!

Az álláskeresésben sokkal fontosabbak a kapcsolatok, mint hinnénk. Már munkahelyünkön töltött utolsó napunkat is ki kell használnunk, nem ülhetünk tétlenül, magunkba roskadva: minden ismerősünknek -még a főnökünknek is- adjuk meg önéletrajzunkat, elérhetőségeinket.

Keressük meg dolgozó ismerőseinket, barátainkat, adjuk oda nekik önéletrajzunkat. Manapság a különböző közösségi oldalakon mindenkit megtalálhatunk: vegyük fel a kapcsolatot volt osztálytársainkkal, évfolyamtársainkkal, és kérjük a segítségüket.

Lépjen kapcsolatba egy (vagy több) fejvadász, állásközvetítő céggel, és adja be hozzájuk jelentkezésünket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Álláskeresés

Először is csináljunk egy jól hangzó e-mail címet. Lehetőleg szereplejen benne vezeték- és keresztnevünk egyaránt.

Szánjunk időt önéletrajzunk megírására, hiszen a naprakész CV alapkövetelmény: az önéletrajz formája kövesse az aktuális elvárásokat: legyen nyomtatott és a számítógépen elmentett, tartalmazza a felsorolást az elvégzett iskolákról, szakmai ismeretekről, legyen benne az idegennyelv-tudás -az orosz is jól jöhet ( viszont ha nem beszél idegen nyelvet, ne írjon be semmit). Ha úgy látja, hogy túl régen diplomázott, hagyja ki az évszámot! Az önéletrajzból nem maradhat ki az előző munkahelyek felsorolása, egyéb kompetenciák (jó szervezőkészség, szervezett munkavégzés, jó kommunikációs képességek stb.) említése, valamint a referenciák, ajánlások. Az önéletrajz végén szereplő dátumot sose felejtse el aktualizálni!

Manapság a legegyszerűbb módja az álláskeresésnek az internet: felejtse el a különböző hirdetési újságokat! A legkönnyebb, ha innen kiindulva keres. A legtöbb szakmai honlapon (például itt, itt, vagy itt) megadhatja a keresési feltételeket, és tanácsokat kaphat az önéletrajz és a motivációs levél elkészítéséhez (kattintson ide, vagy ide) Kereshet állást a közigazgatásban is, kattintson a kozigallas.gov.hu-ra.

Nyugodtan kérjünk segítséget ebben is: gyerekein, rokonaink, vagy a munkaügyi kirendeltség munkatársai is megmutathatják, hogyan küldjünk el egy pályázatot.

Ne üljünk tétlenül

Mindenki el tudja magát foglalni otthon, mindig akad tennivaló, házimunka. Azonban az álláskeresés nem csak abból áll, hogy várunk, amíg válaszolnak pályázatainkra. Tanuljon, bővítse ismereteit!

Az alapvető számítógépes kompetenciákat a legtöbb helyen megkövetelik. A legtöbb helyen nem azt várják az ötven év körüli alkalmazottaktól, hogy minden új programot betéve tudjanak, csak annyit, hogy a legfontosabb alkalmazásokat (Microsoft Word, Excel, internet- böngészők) felhasználói szinten, magabiztosan kezeljék. Elvárás még a céges levelezési rendszer ismerete és használata, a beérkező e-mailek fogadása, válasz ezekre. Ha ezeknek hiányát érzi, érdemes beiratkozni egy tanfolyamra - a kedvezményes lehetőségekről szintén érdemes a munkaügyi kirendeltségen érdeklődni.

Ugyanígy keressen nyelvtanulási lehetőségeket: a nyelvtudás fejlesztésére, idegen nyelvek elsajátítására érdemes időt szakítani. Ne a nyelvvizsga legyen az elsődleges célja, hanem az, hogy a gyakorlatban is tudja használni a tanultakat. A legjobb, ha angolnyelv-órákat vesz, higgye el, ezt sohasem késő elkezdeni!

Ha úgy érzi, szakmai kompetenciái is fejlesztésre szorulnak, ne habozzon: keressen tanfolyamokat, olvasson szakkönyveket, látogassa naponta a témával foglalkozó honlapokat! Szinte nincs olyan szakma, amiben ne lehetne mindig valami újat tanulni.
Ugyanakkor az átképzés is megoldás lehet: ha úgy látja, hogy az Ön szakterületén nincs lehetősége elhelyezkedni, tanuljon valami ahhoz közelállót, mégis újat!

Mindezek mellett az is fontos, hogy minden nap foglalkozzon az álláskereséssel: nézze át a közvetítők honlapjait, olvasson munkapiaci híreket, legyen naprakész. Gyakoroljon otthon az állásinterjúra, készüljön fel a várható kérdésekre és buktatókra!

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?