1 °C Budapest

Álommunka nyárra: akár 400 ezer egy hét alatt

2009. május 28. 05:40

Aki elég gyors és talpraesett, annak talán még van esélye, hogy ingyenesen ott legyen a népszerű nyári fesztiválok valamelyikén - igaz, cserébe dolgoznia is kell picit.

"Helló! 21 éves egyetemista srác vagyok, egy felsőfokú angol és középfokú német állami nyelvvizsgával, emellett alapfokú orosz (és némi francia) nyelvtudással. Bármilyen munka után érdeklődnék a Szigeten."

"Középfokú nyelvvizsgám van angolból és németből, emellett fél évig dolgoztam felszolgálóként ill. pultosként. Szorgalmas vagyok, rendkívül jó kommunikációs képességgel és problémamegoldó készséggel rendelkezem. Minden munka érdekel."

"17 éves srác vagyok, bármilyen szigetes munka érdekelne! Szorgalmas vagyok, meg minden!"

Ilyen és ehhez hasonló önkéntes jelentkezőkkel vannak tele a fesztiválok internetes fórumai: mindenki dolgozni akar. Sokan azt remélik, egy kis munkával ingyen ott lehetnek a legnagyobb nyári rendezvényeken, de a dolog persze nem ilyen egyszerű.

Az általunk megkérdezett nagy nyári fesztiválokon meglehetős szigorral választják ki az önkénteseket, ráadásul igencsak odafigyelnek arra, hogy a munkát vállaló fiatalok valóban teljesítsék is a rájuk bízottakat.

 

Tóth Tibor, a Sziget Kulturális Szervezőiroda program- és szolgáltatásfejlesztési vezetője a Pénzcentrumnak elmondta: a rendezvényhez közvetlenül kapcsolódó munkákban (információ, autóirányítás, közreműködőkkel kapcsolatos ügyintézés, környezetvédelem, takarítás, szolgáltatások, stb.) általában 700-1000 fő dolgozik.

Tavaly több mint 4000 fiatal jelentkezett valamilyen munkára, de ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy "önkéntesek" lennének, csak munkára jelentkeztek. Nagyjából egyharmaduk jelezte, hogy tapasztalatszerzés céljából, akár térítésmentesen is elvállalna valamilyen konkrét (vagy nem konkrét) munkát.

A vezető szerint általában a jelentkezők elenyésző részének sikerül munkát adniuk, főleg azért, mert az előző években bevált embereket - sok esetben komplett csapatokat- szerencsés ismét választani.
Ugyanakkor a rendezvényeket megelőzően több alkalommal végeznek a konkrét munkákhoz kapcsolódó "válogatást", ahol a csoportvezetők segítségével interjúztatják a jelentkezőket.


Bukovinszky Béla, a tokaji Hegyalja Fesztivál főszervezője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: idén összesen mintegy 700 fő biztosítja majd, hogy a Hegyalja látogatói felhőtlenül töltsék a fesztivál négy napját. (igaz, az előadók ebben nincsenek benne). Közülük körülbelül 250-en dolgoznak a vendéglátóhelyein és 120-an dolgoznak önkéntesként.

A tavaly 65 ezer vendéget vonzó Hegyaljára eddig közel 2000-en jelentkeztek önkéntes dolgozónak, minden évben dinamikusan nő a jelentkezők száma. Közülük 120 főt válogatnak be a Hegyalja-szervezőket támogató csapatba. 10-12 különböző munkakört kínálnak a jelentkezőknek, például a pultosok, hoszteszek, az információs pontok munkatársai, és a műszaki kisegítő személyzet tagjai között dolgoznak jelentős számban önkéntesek.

A kiválasztás első lépéseként a portálon jelentkezőket szűrik meg életkor, lakóhely, végzettség és a megjelölt munkakör alapján. Ezt követi egy személyes találkozás a jelentkezőkkel, akiket gyakran már előkészítő munkákba is bevonnak - így ismerhetik meg azt, hogy milyen a hegyaljásokkal dolgozni.

A munkáért cserébe többféle "csomagot" kínálnak -tájékoztatott a főszervező. Alapvető a négynapos bérlet, amihez gyakran adnak még szállást, illetve ellátást - és van, amikor még anyagilag is díjazzák az önkéntesek munkáját. "Igyekszünk minél jobban bevonni azokat, akikről látjuk, hogy élvezik a munkát velünk: ők nem csak a fesztiválokon helyben dolgoznak, hanem évközi munkákban, illetve a fesztiválok előkészítésében is részt vesznek." -mondta Bukovinszky Béla.

A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői elmondták: 80-100 diákmunkás dolgozik a SZIN-en, például karszalagellenőrök -és ragasztók, csomagmegőrző- felelősök. Idén 550-en jelentkeztek, 10 százalékukat alkalmazzák.

A kiválasztásnál elsősorban a tapasztalatot és a nyelvtudást nézik. A szegedi nyárzáró rendezvényen dolgozók egy része már a korábbi években is segítette a szervezők munkáját - ők sokszor előnyt élveznek. Az önkéntesek a SZIN bérlet mellett pénzbeli juttatásban is részesülnek.


De ki alkalmas arra, hogy ilyen helyen dolgozzon? Milyen az ideális munkavállaló -kérdeztük a fesztiválszervezőket.

"Nyilván fontos, hogy szeresse a fesztivált, mi ezt magunk között úgy mondjuk, hogy "lojális hegyaljás"... Persze az sem mellékes, ha nem csak lojális, de kreatív, pontos, átlátja a rendszert - hiszen így érti meg, hogy miért fontos az, amire megkérjük -, azaz csapatjátékos. Fontos nekünk az is, hogy tudja magát és munkáját is "alulról építeni", vállalja, hogy van, amit "alulról" kell elkezdeni" - vélik a hegyaljások.

A Sziget szervezői szerint az ideális munkavállaló az, aki megfelelő képességek birtokában el tudja látni a rá váró munkát, és vállalása nem oldódik fel a szórakozás oltárán.


A munkavállalók persze más szemszögből látják a helyzetet. Egy, a Pénzcentrumnak nyilatkozó -egyébként már rutinos fesztiváldolgozó lány- szerint az menjen ilyen helyre, akiben van elég lelki erő az adódó bonyodalmak elviseléséhez, aki toleráns, és aki maximálisan bírja a fesztiválok légkörét. De persze egy adag vidámság és pozitív hozzáállás sem árt, hiszen nem könnyű legyűrni 12 órát.

Riportalanyunk az elmúlt két évben is dolgozott a Szigeten, egyfajta biztonsági szervező/információs beosztásban, este 8-tól másnap reggel 8-ig. Cserébe egész heti belépés és pár száz forintos órabér volt a jutalma. Bekerülnie nem volt túl nehéz, hiszen -mint elmondta- több nyelvet beszél, valamint könnyen megérti magát idegenekkel is, ráadásul egy kis baráti hátszelet is kapott.

Úgy látja, mindenképp megéri az önkéntesség, hiszen amellett, hogy sok időt tölthet a fesztiválon, rengeteg új ismerőst szerezhet -akár külföldről is. Ezért nem is kérdés számára, hogy idén is ott akar lenni az óbudai banzájon.

Az igazán nagy üzlet az, ha a rendezvényen vendéglátóhelyein csíp meg valaki egy állást. A hátránya az, hogy szinte semmilyen szabadideje sincs az embernek, igaz, a komoly fizikai igénybevétellel járó egész napos pultban állás után szinte biztos, hogy nincs kedve koncertre menni. Nem kérdés, hogy a büfék üzemeltetői minél nagyobb hasznot szeretnének bezsebelni, így el is várják, hogy a személyzet mindent beleadjon, sőt, legtöbbször csak jól bevált csapatukkal dolgoznak.

Ugyanakkor aki vállalja a strapát, az szépen kereshet: információink szerint nem ritka, hogy egy nagyobb fesztiválon a jól menő (és központi helyen levő) büfékben, önkiszolgáló éttermekben akár 200-400 ezer forintot is kaphat egy ügyes pultos, kiszolgáló - természetesen a vendégek a borravalóval sem fukarkodnak. Egy, a pénzcentrumnak nyilatkozó, több éves fesztiválos múlttal rendelkező mixer szerint főleg a csinos lányoknak érdemes szerencsét próbálniuk: egy kedves mosollyal ugyanis garantált a 10 százalékosnál is nagyobb jatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?