Álommunka nyárra: akár 400 ezer egy hét alatt

2009. május 28. 05:40

Aki elég gyors és talpraesett, annak talán még van esélye, hogy ingyenesen ott legyen a népszerű nyári fesztiválok valamelyikén - igaz, cserébe dolgoznia is kell picit.

"Helló! 21 éves egyetemista srác vagyok, egy felsőfokú angol és középfokú német állami nyelvvizsgával, emellett alapfokú orosz (és némi francia) nyelvtudással. Bármilyen munka után érdeklődnék a Szigeten."

"Középfokú nyelvvizsgám van angolból és németből, emellett fél évig dolgoztam felszolgálóként ill. pultosként. Szorgalmas vagyok, rendkívül jó kommunikációs képességgel és problémamegoldó készséggel rendelkezem. Minden munka érdekel."

"17 éves srác vagyok, bármilyen szigetes munka érdekelne! Szorgalmas vagyok, meg minden!"

Ilyen és ehhez hasonló önkéntes jelentkezőkkel vannak tele a fesztiválok internetes fórumai: mindenki dolgozni akar. Sokan azt remélik, egy kis munkával ingyen ott lehetnek a legnagyobb nyári rendezvényeken, de a dolog persze nem ilyen egyszerű.

Az általunk megkérdezett nagy nyári fesztiválokon meglehetős szigorral választják ki az önkénteseket, ráadásul igencsak odafigyelnek arra, hogy a munkát vállaló fiatalok valóban teljesítsék is a rájuk bízottakat.

 

Tóth Tibor, a Sziget Kulturális Szervezőiroda program- és szolgáltatásfejlesztési vezetője a Pénzcentrumnak elmondta: a rendezvényhez közvetlenül kapcsolódó munkákban (információ, autóirányítás, közreműködőkkel kapcsolatos ügyintézés, környezetvédelem, takarítás, szolgáltatások, stb.) általában 700-1000 fő dolgozik.

Tavaly több mint 4000 fiatal jelentkezett valamilyen munkára, de ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy "önkéntesek" lennének, csak munkára jelentkeztek. Nagyjából egyharmaduk jelezte, hogy tapasztalatszerzés céljából, akár térítésmentesen is elvállalna valamilyen konkrét (vagy nem konkrét) munkát.

A vezető szerint általában a jelentkezők elenyésző részének sikerül munkát adniuk, főleg azért, mert az előző években bevált embereket - sok esetben komplett csapatokat- szerencsés ismét választani.
Ugyanakkor a rendezvényeket megelőzően több alkalommal végeznek a konkrét munkákhoz kapcsolódó "válogatást", ahol a csoportvezetők segítségével interjúztatják a jelentkezőket.


Bukovinszky Béla, a tokaji Hegyalja Fesztivál főszervezője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: idén összesen mintegy 700 fő biztosítja majd, hogy a Hegyalja látogatói felhőtlenül töltsék a fesztivál négy napját. (igaz, az előadók ebben nincsenek benne). Közülük körülbelül 250-en dolgoznak a vendéglátóhelyein és 120-an dolgoznak önkéntesként.

A tavaly 65 ezer vendéget vonzó Hegyaljára eddig közel 2000-en jelentkeztek önkéntes dolgozónak, minden évben dinamikusan nő a jelentkezők száma. Közülük 120 főt válogatnak be a Hegyalja-szervezőket támogató csapatba. 10-12 különböző munkakört kínálnak a jelentkezőknek, például a pultosok, hoszteszek, az információs pontok munkatársai, és a műszaki kisegítő személyzet tagjai között dolgoznak jelentős számban önkéntesek.

A kiválasztás első lépéseként a portálon jelentkezőket szűrik meg életkor, lakóhely, végzettség és a megjelölt munkakör alapján. Ezt követi egy személyes találkozás a jelentkezőkkel, akiket gyakran már előkészítő munkákba is bevonnak - így ismerhetik meg azt, hogy milyen a hegyaljásokkal dolgozni.

A munkáért cserébe többféle "csomagot" kínálnak -tájékoztatott a főszervező. Alapvető a négynapos bérlet, amihez gyakran adnak még szállást, illetve ellátást - és van, amikor még anyagilag is díjazzák az önkéntesek munkáját. "Igyekszünk minél jobban bevonni azokat, akikről látjuk, hogy élvezik a munkát velünk: ők nem csak a fesztiválokon helyben dolgoznak, hanem évközi munkákban, illetve a fesztiválok előkészítésében is részt vesznek." -mondta Bukovinszky Béla.

A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői elmondták: 80-100 diákmunkás dolgozik a SZIN-en, például karszalagellenőrök -és ragasztók, csomagmegőrző- felelősök. Idén 550-en jelentkeztek, 10 százalékukat alkalmazzák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiválasztásnál elsősorban a tapasztalatot és a nyelvtudást nézik. A szegedi nyárzáró rendezvényen dolgozók egy része már a korábbi években is segítette a szervezők munkáját - ők sokszor előnyt élveznek. Az önkéntesek a SZIN bérlet mellett pénzbeli juttatásban is részesülnek.


De ki alkalmas arra, hogy ilyen helyen dolgozzon? Milyen az ideális munkavállaló -kérdeztük a fesztiválszervezőket.

"Nyilván fontos, hogy szeresse a fesztivált, mi ezt magunk között úgy mondjuk, hogy "lojális hegyaljás"... Persze az sem mellékes, ha nem csak lojális, de kreatív, pontos, átlátja a rendszert - hiszen így érti meg, hogy miért fontos az, amire megkérjük -, azaz csapatjátékos. Fontos nekünk az is, hogy tudja magát és munkáját is "alulról építeni", vállalja, hogy van, amit "alulról" kell elkezdeni" - vélik a hegyaljások.

A Sziget szervezői szerint az ideális munkavállaló az, aki megfelelő képességek birtokában el tudja látni a rá váró munkát, és vállalása nem oldódik fel a szórakozás oltárán.


A munkavállalók persze más szemszögből látják a helyzetet. Egy, a Pénzcentrumnak nyilatkozó -egyébként már rutinos fesztiváldolgozó lány- szerint az menjen ilyen helyre, akiben van elég lelki erő az adódó bonyodalmak elviseléséhez, aki toleráns, és aki maximálisan bírja a fesztiválok légkörét. De persze egy adag vidámság és pozitív hozzáállás sem árt, hiszen nem könnyű legyűrni 12 órát.

Riportalanyunk az elmúlt két évben is dolgozott a Szigeten, egyfajta biztonsági szervező/információs beosztásban, este 8-tól másnap reggel 8-ig. Cserébe egész heti belépés és pár száz forintos órabér volt a jutalma. Bekerülnie nem volt túl nehéz, hiszen -mint elmondta- több nyelvet beszél, valamint könnyen megérti magát idegenekkel is, ráadásul egy kis baráti hátszelet is kapott.

Úgy látja, mindenképp megéri az önkéntesség, hiszen amellett, hogy sok időt tölthet a fesztiválon, rengeteg új ismerőst szerezhet -akár külföldről is. Ezért nem is kérdés számára, hogy idén is ott akar lenni az óbudai banzájon.

Az igazán nagy üzlet az, ha a rendezvényen vendéglátóhelyein csíp meg valaki egy állást. A hátránya az, hogy szinte semmilyen szabadideje sincs az embernek, igaz, a komoly fizikai igénybevétellel járó egész napos pultban állás után szinte biztos, hogy nincs kedve koncertre menni. Nem kérdés, hogy a büfék üzemeltetői minél nagyobb hasznot szeretnének bezsebelni, így el is várják, hogy a személyzet mindent beleadjon, sőt, legtöbbször csak jól bevált csapatukkal dolgoznak.

Ugyanakkor aki vállalja a strapát, az szépen kereshet: információink szerint nem ritka, hogy egy nagyobb fesztiválon a jól menő (és központi helyen levő) büfékben, önkiszolgáló éttermekben akár 200-400 ezer forintot is kaphat egy ügyes pultos, kiszolgáló - természetesen a vendégek a borravalóval sem fukarkodnak. Egy, a pénzcentrumnak nyilatkozó, több éves fesztiválos múlttal rendelkező mixer szerint főleg a csinos lányoknak érdemes szerencsét próbálniuk: egy kedves mosollyal ugyanis garantált a 10 százalékosnál is nagyobb jatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem