18 °C Budapest

Bankok a vádlottak padján: legális adóelkerülés az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 15:00

A nagy Wall Streeten levő befektetési bankok számos konstrukciót dolgoztak ki és dobtak piacra, ami lehetővé teszi, hogy több millió dollárnyi osztalékadót kerüljenek el azok, akik nem az USA-ban adóznak, beleértve az offshore árfolyam fedezeti alapokat is. Az adóelkerülésre lehetőséget adó termékek egy-egy bankban már több mint 10 éve elérhetőek, az IRS (adóhivatal) pedig nem nagyon tud tenni semmit...

Egy több mint egy éve tartó nyomozás eredményei kerültek nyilvánosságra a napokban, amiből az derült ki, hogy az adóelkerülés ezen formája több milliárd dolláros kiesést jelentett az elmúlt évtizedben az adóbevételekből. Az IRS megbízottja, Douglas Shulman kapta a megbízást, hogy bizonyítsa a nyomozás eredményeit. Az ügyben várhatóan olyan embereket fognak tanúként beidézni, mint a Lehman Brothers, a Morgan Stanley és a Deutsche Bank vezetőségi tagjai, de számos árfolyam fedezeti alap szakértői is be lesznek idézve a tanúk padjára.

A vizsgálat annak a "sorozatnak" a része, melyben az offshore adóelkerülést vizsgálja a szenátus, ami a becslések szerint 100 milliárd dollárnyi (17 ezer milliárd forint) kiesést okoz az Egyesült Államoknak egy évben. Júliusban egy albizottság számos svájci és liechtensteini bankot vádolt meg azzal, hogy segítenek a gazdag amerikaiaknak elrejteni a pénzüket az amerikai adóhatóság elől, és szigorúbb szabályozást követelt, hogy érdemben lehessen megküzdeni az adóparadicsomokkal a világ minden táján.

A szóban forgó albizottság elnöke szerdán nyilatkozta, hogy megdöbbentő, ahogyan a bankok komplex pénzügyi konstrukciókat alakítottak ki a külföldi ügyfeleiknek, hogy azoknak lehetősége legyen elkerülni az Egyesült Államokban fizetendő osztalékadót a befektetéseik után. Az elnök szerint mindenképpen szükséges egy olyan szabályozás kialakítása, amivel ki lehet tiltani az ilyen cseleket a piacról.

A bankok a részvényeket cseréjével, a hitelekkel való üzleteléssel juttatják az ügyfeleket jövedelemhez, ami nem tartozik az osztalékadó hatálya alá, vagyis az ügyfél ugyanúgy hozzájut a pénzéhez, de nem osztalékként, ami így nem adóztatható. Az ügyben 6 nagy befektetési bank neve szerepel, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Lehman Brothers, a Merrill Lynch, a Morgan Stanley és az UBS.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az amerikai törvények szerint ha egy cég osztalékot fizet a befektetőknek, akik utána azt külföldre utalják, például a saját anyaországukba, hogy azt ott adózzák le, az Egyesült Államokban mindössze 30 százalékos adómértéket kell megfizetni, azon országok esetén, amellyel a kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben pedig csak 15 százalékot. Ez azonban még mindig több lenne, mint a jelenlegi szint, a bankok ugyanis komoly segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, hogy ne kelljen ezt az összeget sem befizetniük.

A Merrill Linch szakértője ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy nem érzik magukat bűnösnek, semmilyen illegális tevékenységet nem végeztek az USA törvényei szerint, mindössze a legjobb tudásuk szerint jártak el, amikor egy-egy ügyfélnek az adózás szempontjából kedvezőbb opciót ajánlottak. A többi bank egyelőre nem kommentálta a helyzetet, de kérdéses, hogy hogyan alakul a továbbiakban az ügy, tekintve hogy a törvények szerint valóban nem folytattak a bankok semmilyen illegális tevékenységet...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm