20 °C Budapest

Bankok a vádlottak padján: legális adóelkerülés az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 15:00

A nagy Wall Streeten levő befektetési bankok számos konstrukciót dolgoztak ki és dobtak piacra, ami lehetővé teszi, hogy több millió dollárnyi osztalékadót kerüljenek el azok, akik nem az USA-ban adóznak, beleértve az offshore árfolyam fedezeti alapokat is. Az adóelkerülésre lehetőséget adó termékek egy-egy bankban már több mint 10 éve elérhetőek, az IRS (adóhivatal) pedig nem nagyon tud tenni semmit...

Egy több mint egy éve tartó nyomozás eredményei kerültek nyilvánosságra a napokban, amiből az derült ki, hogy az adóelkerülés ezen formája több milliárd dolláros kiesést jelentett az elmúlt évtizedben az adóbevételekből. Az IRS megbízottja, Douglas Shulman kapta a megbízást, hogy bizonyítsa a nyomozás eredményeit. Az ügyben várhatóan olyan embereket fognak tanúként beidézni, mint a Lehman Brothers, a Morgan Stanley és a Deutsche Bank vezetőségi tagjai, de számos árfolyam fedezeti alap szakértői is be lesznek idézve a tanúk padjára.

A vizsgálat annak a "sorozatnak" a része, melyben az offshore adóelkerülést vizsgálja a szenátus, ami a becslések szerint 100 milliárd dollárnyi (17 ezer milliárd forint) kiesést okoz az Egyesült Államoknak egy évben. Júliusban egy albizottság számos svájci és liechtensteini bankot vádolt meg azzal, hogy segítenek a gazdag amerikaiaknak elrejteni a pénzüket az amerikai adóhatóság elől, és szigorúbb szabályozást követelt, hogy érdemben lehessen megküzdeni az adóparadicsomokkal a világ minden táján.

A szóban forgó albizottság elnöke szerdán nyilatkozta, hogy megdöbbentő, ahogyan a bankok komplex pénzügyi konstrukciókat alakítottak ki a külföldi ügyfeleiknek, hogy azoknak lehetősége legyen elkerülni az Egyesült Államokban fizetendő osztalékadót a befektetéseik után. Az elnök szerint mindenképpen szükséges egy olyan szabályozás kialakítása, amivel ki lehet tiltani az ilyen cseleket a piacról.

A bankok a részvényeket cseréjével, a hitelekkel való üzleteléssel juttatják az ügyfeleket jövedelemhez, ami nem tartozik az osztalékadó hatálya alá, vagyis az ügyfél ugyanúgy hozzájut a pénzéhez, de nem osztalékként, ami így nem adóztatható. Az ügyben 6 nagy befektetési bank neve szerepel, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Lehman Brothers, a Merrill Lynch, a Morgan Stanley és az UBS.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az amerikai törvények szerint ha egy cég osztalékot fizet a befektetőknek, akik utána azt külföldre utalják, például a saját anyaországukba, hogy azt ott adózzák le, az Egyesült Államokban mindössze 30 százalékos adómértéket kell megfizetni, azon országok esetén, amellyel a kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben pedig csak 15 százalékot. Ez azonban még mindig több lenne, mint a jelenlegi szint, a bankok ugyanis komoly segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, hogy ne kelljen ezt az összeget sem befizetniük.

A Merrill Linch szakértője ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy nem érzik magukat bűnösnek, semmilyen illegális tevékenységet nem végeztek az USA törvényei szerint, mindössze a legjobb tudásuk szerint jártak el, amikor egy-egy ügyfélnek az adózás szempontjából kedvezőbb opciót ajánlottak. A többi bank egyelőre nem kommentálta a helyzetet, de kérdéses, hogy hogyan alakul a továbbiakban az ügy, tekintve hogy a törvények szerint valóban nem folytattak a bankok semmilyen illegális tevékenységet...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?