A hitelkártya is lebuktat: nincs többé adóelkerülés az USA-ban...

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 11:00

Már most sem túl egyszerű lebukás nélkül elrejteni egy jelentősebb összeget valamelyik adóparadicsombeli bank számláján. Arról nem is beszélve, hogy egyre több ország kénytelen kiadnia az ügyfelei adatait különböző egyezmények értelmében, bár csak akkor, ha bizonyos feltételek fennállnak. Ha valaki mégsem adná ki, ott viszont fennáll annak a veszélye, hogy kilopják az információkat és jó pénzért eladják. 2010-től azonban tovább romlik a helyzet, ugyanis automatikusan meg fogja kapni az amerikai adóhatóság a kártyás fizetések adatait...

A hitelkártyás és bankkártyás fizetések adatai innentől kezdve nyílt titok lesz a adóhatóság (IRS) előtt, aminek köszönhetően a vállalkozásoknak lényegesen nehezebbé válik eltitkolni a tényleges bevételeket. Az olyan szolgáltatók, mint a Visa vagy a MasterCard a kártyakibocsátó bankokkal együtt minden egyes vállalkozást érintően kénytelenek lesznek kitölteni egy nyomtatványt, ami tartalmazza az elektronikus fizetések teljes listáját.

A kártyatársaságok ezen felül kénytelenek lesznek ellenőrizni minden vállalkozás adószámát, és ameddig erre nincs lehetőség, addig a cégek nem kaphatják meg a kártyás fizetések összegének 28 százalékát, ezt ugyanis vissza kell tartania a kártyatársaságnak.

Az új szabályok által bevezetett jelentési kötelezettség alól kivételt képeznek majd azok, akiknek évente kevesebb, mint 20 ezer dollár bevétele van elektronikus fizetésen keresztül, vagy 200 tranzakciónál kevesebb történt ebben a formában.

Az indok a szabály mögött az, hogy számos vállalkozás, különösen a független vállalkozók valószínűleg drasztikusan alacsonyabb jövedelmet vallanak be a ténylegesnél. A becslések szerint a jelentési kötelezettség azonban 9,8 millió dollár extra bevételt jelenthet az államkasszának 10 év alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik oldal viszont érthető módon tiltakozik, mégpedig azért, mert véleményük szerint a bejelentési kötelezettséggel járó plusz adminisztratív terheket és kiadásokat a cégek át fogják hárítani a kártyás fizetések után fizetendő jutalék emelésével.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?