19 °C Budapest

Képtelen adónemek: a pofátlanság határa!

Pénzcentrum
2008. július 11. 05:40

A részvényárfolyamok szinte zuhannak, a magán-nyugdíjpénztárak teljesítménye siralmas, a kormány sem tud lassan saját magával sem kiegyezni, nem is beszélve az emelkedő élelmiszer, üzemanyag és energiaárakról. Ilyen gazdasági környezetben az ember már szinte alig tud valaminek örülni. De az biztosan mindenkinek mosolyt csal az arcára és megelégedéssel tölti el, ha egy sokáig közszájon forgó adónemet a végén mégsem tudnak bevezetni honatyáink...

Internetadó

A legutóbbi ilyen eset talán az internetadó körüli vita volt. Ez igazából nem egy új adónem bevezetése lett volna, hanem a kulturális járulék hatályának kiterjesztése az internetre. Az adó mértéke 0,8 százalék lenne.

Nem csak Magyarországon, de az Európai Unióban is egyre több esetben merült fel ennek a bevezetése. Az online vásárlások és a távközlési szolgáltatások után a tervek szerint az adót ott kellene fizetni, ahol a szolgáltatást nyújtók székhelye van. Az unió fontolgatta a bevezetést, annak ellenére, hogy a tagok közül szinte senki sem támogatja.

Németország és Luxemburg különösen ellenezte az unió által javasolt 1 százalékos adónemet, ugyanis Luxemburgban számos olyan cég rendelkezik székhellyel, ami korábban az alacsony adóterhek miatt alakított pont itt vállalakozást. Ilyen mondjuk az E-Bay vagy az Amazon.com. Az adó bevezetésére viszont nem lehet tudni, hogy hogyan reagálnának.

A tárgyalások az adó bevezetéséről már 2004 óta folynak, de azóta sincs konkrét megegyezés. Tavaly októberben az is kiderült, hogy jelenleg Amerika sem tartja jó ötletnek a kivetését, így 2014-ig ott sem kell aggódni az online szolgáltatások adóztatásától.

Nyakkendőadó

Szintén ehhez a körhöz tartozik az úgynevezett nyakkendőadó bevezetésére való próbálkozás is. Képviselők ugyanis arra tettek javaslatot, hogy 0,8 százalékos kulturális járulékot vessék ki a szőnyegek, a felsőruházat, a férfi öltöny, a női kosztüm, az ing, a blúz, de még a nyakkendő, a csokornyakkendő és a kravátli után is. A kormány ugyan támogatta a javaslatot, a költségvetési bizottság viszont leszavazta az indítványt. Végső döntés viszont még nincs.

Pókeradó

Az országgyűlésnek nem is olyan rég szintén támadt egy olyan javaslata, miszerint külön kategóriát hozna létre a szerencsejáték törvényben, amivel a pókerezőket ellenőriznék. A javaslat szerint a pénzben kártyázók kártyaklubokban játszhatnának, amelyeket legalább 25 millió forintos tőkével és adóhatósági engedéllyel lehetne működtetni. Az új elképzelést a Pénzügyminisztérium is támogatta, nem is tehetett nagyon mást, a kártyaklubok ugyanis gombamód szaporodnak, a rájuk vonatkozó szabályozás pedig enyhén szólva is homályos.

A jelenlegi szabályok szerint pénzben kártyázni csak kaszinókban lehet. A kártyaklubokban a játékosok befizetett pénzének a 85 százalékát kellene visszaosztani, a maradék 15 százalék lenne a működtető bevétele. Ebből kellene 30 százaléknyi adót fizetni. A kártyaklubok viszont csak adóhatósági engedéllyel működhetnének, vagyis problémás lenne a bevétel eltitkolása.

Ingatlanadó, luxusadó

Tavaly ősszel olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint a luxusadó értékhatárát 50 millió forintra csökkentik. Ezt a híresztelést a kormánypárt azonnal meg is cáfolta, emellett viszont szó volt róla, hogy 2009-től egységes ingatlanadót vetnek ki. Sokak szerint az ingatlanadó bevezetése tovább rontotta volna az egyébként sem túl jó lakásépítési kedvet. Az akkoriban történt gázár támogatás csökkentése miatt ez egy újabb terhet rótt volna a magas rezsi költségeket fizető lakástulajdonokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlanadóról szóló viták azonban kicsit hosszabbra nyúltak. Több változat is készült, hogy milyen módon, és kiknek kellene fizetnie az ingatlanadót. Az egyik javaslat szerint a cégek levonhatták volna az iparűzési vagy társasági adójukból, a magánszemélyek helyzete viszont nem volt tisztázva.

A tervezett bevétel 150-470 milliárd forint lett volna az államkincstárnak, ha bevezetik az új adónemet. A magánszemélyek tulajdonában álló ingatlanok értékét, vagyis az adó alapját a luxusadó szabályozásban szereplő módon állapították volna meg. Mentesség nem szerepelt a tervek között, ha bevezetik, mindenkinek fizetnie kellett volna, még a beépítetlen belterületi telkek után is.

Útadó

Egy időre be is vezették a behajtási díjat Budapesten, amiről aztán kiderült, hogy alkotmányellenes, de ennek ellenére még mindig vannak egyeztetések az üggyel kapcsolatban, így nem lehet tudni, hogy a jövőben egy átalakított változat szerint nem kerül-e bevezetésre a behajtási díj. Az eredeti tervek szerint fizetni kellett volna mindenkinek, aki behajt a Nagykörúton vagy Kiskörúton túli városrészbe. Az útdíj támogatói azt várták, hogy így majd csökkenhet a belváros forgalma.

Sokak szerint reális esély a bevezetésre legfeljebb évek múlva lehetne, ugyanis ehhez legalább 2 új Duna-hídnak, a 4-es metrónak és az M0-s körgyűrűnek is el kell készülnie, utóbbi viszont egyre jobban csúszik, az északi szakasz építése elvileg 2011 előtt meg sem fog kezdődni.

A főváros 2006-ban fogadta el a levegőtisztaság-védelmi intézkedési programját, amely radikális intézkedéseket kíván bevezetni a légszennyezettség minél gyorsabb csökkentése érdekében. Budapest légszennyezettsége a legtöbb szennyező anyagot tekintve jónak mondható, azonban aggasztóan magas a szálló por koncentrációja. Ha bevezetik, ezen is segített volna az útdíj.

SMS-adó

Még 2007 első felében röppent fel az a híresztelés, miszerint 2007. júlis 1.-től minden hazai távközlési szolgáltatónak kötelező lett volna egy olyan szoftvert üzemeltetni a szerverein, amely méri és naplózza a felhasználók e-mail és SMS forgalmát és erről napi jelentést küld az APEH részére. A forgalom utáni adót negyedéves bontásban az APEH a szolgáltatóra veti ki, aki ezt továbbszámlázhatta volna az ügyfeleinek.

Ez a hír viszont mindössze egy áprilisi tréfa volt, és csak egy napig jelent meg egy internetes oldalon, ennek ellenére sokakat elért, sokan aggódtak amiatt, hogy valóban igaz a hír. Szerencsére ez sem épült be a magyar jogszabályokba, ahogy a fent felsoroltak közül egyik sem.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?