16 °C Budapest

Orosz rulett: sávos lesz az öröklési illeték!

Pénzcentrum
2008. július 9. 14:00

Európában és az Egyesült Államokban is folyamatos téma a vezérigazgatók (CEO) hihetetlen mértékű fizetése és az év végén kapott még ennél is megdöbbentőbb bónuszok. Még azok a vezetők is milliókkal vagy még többel távoznak, akik az általuk vezette cég szegényes teljesítménye miatt mondanak le. Nem is csoda, hogy az átlagember igazságtalannak tartja a dolgot. Az oroszoknál viszont kicsit másképp zajlik a dolog...

Oroszországban a vezetői fizetések egyszerre fontosak és irrelevánsak is. Fontosak, mert az ország nagy cégeinek jelentős százaléka állami tulajdonban van, ami azt jelenti, hogy politikusok azok, akik felelősek a bérezési struktúra kialakításáért, ami ösztönzi a menedzsereket. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ha a fizetés túl alacsony, akkor az oroszok szerint sokkal nagyobb az esélye a sikkasztásnak, a cégtől való lopásnak. Ha viszont túl magas, az az adófizetőknek szúrhat szemet, kiváltva a neheztelésüket.

Továbbá a különösen magas összegű fizetések a versenyszférában dolgozó vezetőknek vonzerőt jelentenek, ami összességében nem túl jó a gazdaságbak. Bár ez jelenleg most lényegtelen probléma, ugyanis az orosz gazdaság fejlődés mértéke miatt nagyon kevés az esély arra, hogy egy-egy vezetőt kirúgnak.

A bérezés meghatározása mellett az egyik legegyszerűbb módja a vagyonokat kereső vezérigazgatók fizetésének kordában tartásának az adók. Oroszországban jelenleg egy kulcsos, 13 százalékos személyi jövedelemadó van érvényben, aminek egy határozott előnye van, hogy nem túl bonyolult beszedni.

Még a legfejlettebb országokban is vagyonokat költenek az emberek arra, hogy megpróbálják minimálisra csökkenteni a fizetendő adójukat, és folyamatosan lobbiznak a törvényalkotóknál a kedvezőbb adózási szabályokért. Az egy kulcsos adó az oroszok szerint megtakarítja az ilyen jellegű próbálkozások költségeit és az erre fordított időt. Másrészt viszont az alacsony kulcs arra ösztönzi a cégeket, hogy minél nagyobb fizetéseket kapjanak a vezetők, mert abból szinte alig kell adózni valamit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egy kulcsos és a progresszív jövedelemadóztatás között viszont nagyon nehéz átmenetet képezni, az orosz kormány most mégis megpróbálja egy sajátos megoldás alkalmazásával. Az öröklési illetéket teszik progresszívvé a személyi jövedelemadó helyett, így a gazdagok lényegesen magasabb összeget fognak befizetni az államkasszába, mint az átlagos jövedelemmel rendelkezők. Ráadásul a 30 millió rubel (189 millió forint) alatti értékű öröklés adómentes lesz.

Ezzel csak az a probléma, hogy a gazdagok el tudják kerülni a későbbi jelentős fizetési kötelezettségeket azzal, hogy már a vásárláskor a gyerek nevére íratják a házat, vagyis halálesetkor nincsen szó öröklésről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm