18 °C Budapest

A lakás fél százalékát elveszi az állam? A lista, ahol adózni kell...

Pénzcentrum
2007. december 3. 05:55

Az ingatlanadó esetleges bevezetése nagy port kavart az elmúlt hetekben. A sorozatos egyeztetések hetekig kétségek között tartották az országot, és sokan már előre elkeseredtek, hogy mi lesz ha bevezetik. De végül az lett a döntés, hogy csak az építmény- és telekadót változtatják meg. Utánajártunk, hogy mely kerületekben, illetve megyeszékhelyen fogják fizetni a megváltozott szabályok szerinti adót...

A korábbi választási lehetőség az önkormányzatok számára, miszerint vagy négyzetméter, vagy értékalapon vetik ki ezt az adónemet megszűnik, és 2009-től egyetlen lehetőségként az értékalapú adóztatás maradt. Ez nem jelent általános adóterhet mindenkinek, a szakemberek szerint azok fognak csak fizetni, akik eddig is tették. Vagyis azok az önkormányzatok fogják 2009-től szedni az adót, akik eddig is tették.


A lakáscélú ingatlanok után eddig is csak 4 kerületben kellett adót fizetni, 3 kerület pedig csak akkor szedett adót, ha az adott lakást kiadták, vagy otthon dolgoztak a tulajdonosok. Ezek alapján a lakóingatlanok után valószínűleg 2009-től sem kell majd adót fizetni.

A nem lakáscélú ingatlanok viszont már más lapra tartoznak. Ezekre minden kerületben kellett eddig is fizetni, így nem jelent majd túl nagy változást az értékalapon történő fizetés, bár az nincs kizárva, hogy így az adóteher valamilyen mértékben emelkedni fog.


A megyeszékhelyeken ugyanez a helyzet. Mindössze 5 városban kell a lakóingatlanokra adót fizetni, és az irodának vagy üzletnek használt ingatlanok után szintén fizethet a tulajdonos. Mindössze három város van, ahol egyáltalán nem vetett ki az önkormányzat az ingatlanokra és telkekre semmilyen adót, Székesfehérváron, Szekszárdon, és Zalaegerszegen.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mivel eddig megvolt a választás lehetősége az önkormányzatok számára, hogy négyzetméter alapon vessék ki az építmény-és telekadót, szinte mind ezt is tette. Csak egy-két helyen döntött a városvezetés amellett, hogy inkább a korrigált forgalmi értéket veszi alapul, vagyis százalékban szedi be a pénzt. Ilyen város például Nyíregyháza, ahol a nem lakáscélú ingatlanokra 2,8 százalék adót kell jelenleg is fizetni, így valószínűleg nekik megkönnyebbülés lesz a 0,5 százalék bevezetése.

A kormány nyilatkozataiból az derült ki az utóbbi napokban, hogy ahol eddig nem vetette ki ezt az adónemet az önkormányzat, ott 2009-től sem fogja, így nem kell aggódni. Ennek ellenére egy korábbi nyilatkozatban arról is szó volt, hogy a beszedhető adó összege bele lesz építve az önkormányzatok éves költségvetésébe, ennyivel kevesebbet kapnak majd az államtól, vagyis rá lesznek kényszerítve arra, hogy kivessék a fél százalékot ott is, ahol eddig tiltakoztak ellene...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?