-2 °C Budapest

A lakás fél százalékát elveszi az állam? A lista, ahol adózni kell...

Pénzcentrum
2007. december 3. 05:55

Az ingatlanadó esetleges bevezetése nagy port kavart az elmúlt hetekben. A sorozatos egyeztetések hetekig kétségek között tartották az országot, és sokan már előre elkeseredtek, hogy mi lesz ha bevezetik. De végül az lett a döntés, hogy csak az építmény- és telekadót változtatják meg. Utánajártunk, hogy mely kerületekben, illetve megyeszékhelyen fogják fizetni a megváltozott szabályok szerinti adót...

A korábbi választási lehetőség az önkormányzatok számára, miszerint vagy négyzetméter, vagy értékalapon vetik ki ezt az adónemet megszűnik, és 2009-től egyetlen lehetőségként az értékalapú adóztatás maradt. Ez nem jelent általános adóterhet mindenkinek, a szakemberek szerint azok fognak csak fizetni, akik eddig is tették. Vagyis azok az önkormányzatok fogják 2009-től szedni az adót, akik eddig is tették.


A lakáscélú ingatlanok után eddig is csak 4 kerületben kellett adót fizetni, 3 kerület pedig csak akkor szedett adót, ha az adott lakást kiadták, vagy otthon dolgoztak a tulajdonosok. Ezek alapján a lakóingatlanok után valószínűleg 2009-től sem kell majd adót fizetni.

A nem lakáscélú ingatlanok viszont már más lapra tartoznak. Ezekre minden kerületben kellett eddig is fizetni, így nem jelent majd túl nagy változást az értékalapon történő fizetés, bár az nincs kizárva, hogy így az adóteher valamilyen mértékben emelkedni fog.


A megyeszékhelyeken ugyanez a helyzet. Mindössze 5 városban kell a lakóingatlanokra adót fizetni, és az irodának vagy üzletnek használt ingatlanok után szintén fizethet a tulajdonos. Mindössze három város van, ahol egyáltalán nem vetett ki az önkormányzat az ingatlanokra és telkekre semmilyen adót, Székesfehérváron, Szekszárdon, és Zalaegerszegen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel eddig megvolt a választás lehetősége az önkormányzatok számára, hogy négyzetméter alapon vessék ki az építmény-és telekadót, szinte mind ezt is tette. Csak egy-két helyen döntött a városvezetés amellett, hogy inkább a korrigált forgalmi értéket veszi alapul, vagyis százalékban szedi be a pénzt. Ilyen város például Nyíregyháza, ahol a nem lakáscélú ingatlanokra 2,8 százalék adót kell jelenleg is fizetni, így valószínűleg nekik megkönnyebbülés lesz a 0,5 százalék bevezetése.

A kormány nyilatkozataiból az derült ki az utóbbi napokban, hogy ahol eddig nem vetette ki ezt az adónemet az önkormányzat, ott 2009-től sem fogja, így nem kell aggódni. Ennek ellenére egy korábbi nyilatkozatban arról is szó volt, hogy a beszedhető adó összege bele lesz építve az önkormányzatok éves költségvetésébe, ennyivel kevesebbet kapnak majd az államtól, vagyis rá lesznek kényszerítve arra, hogy kivessék a fél százalékot ott is, ahol eddig tiltakoztak ellene...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm