22 °C Budapest

A lakás fél százalékát elveszi az állam? A lista, ahol adózni kell...

Pénzcentrum
2007. december 3. 05:55

Az ingatlanadó esetleges bevezetése nagy port kavart az elmúlt hetekben. A sorozatos egyeztetések hetekig kétségek között tartották az országot, és sokan már előre elkeseredtek, hogy mi lesz ha bevezetik. De végül az lett a döntés, hogy csak az építmény- és telekadót változtatják meg. Utánajártunk, hogy mely kerületekben, illetve megyeszékhelyen fogják fizetni a megváltozott szabályok szerinti adót...

A korábbi választási lehetőség az önkormányzatok számára, miszerint vagy négyzetméter, vagy értékalapon vetik ki ezt az adónemet megszűnik, és 2009-től egyetlen lehetőségként az értékalapú adóztatás maradt. Ez nem jelent általános adóterhet mindenkinek, a szakemberek szerint azok fognak csak fizetni, akik eddig is tették. Vagyis azok az önkormányzatok fogják 2009-től szedni az adót, akik eddig is tették.


A lakáscélú ingatlanok után eddig is csak 4 kerületben kellett adót fizetni, 3 kerület pedig csak akkor szedett adót, ha az adott lakást kiadták, vagy otthon dolgoztak a tulajdonosok. Ezek alapján a lakóingatlanok után valószínűleg 2009-től sem kell majd adót fizetni.

A nem lakáscélú ingatlanok viszont már más lapra tartoznak. Ezekre minden kerületben kellett eddig is fizetni, így nem jelent majd túl nagy változást az értékalapon történő fizetés, bár az nincs kizárva, hogy így az adóteher valamilyen mértékben emelkedni fog.


A megyeszékhelyeken ugyanez a helyzet. Mindössze 5 városban kell a lakóingatlanokra adót fizetni, és az irodának vagy üzletnek használt ingatlanok után szintén fizethet a tulajdonos. Mindössze három város van, ahol egyáltalán nem vetett ki az önkormányzat az ingatlanokra és telkekre semmilyen adót, Székesfehérváron, Szekszárdon, és Zalaegerszegen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel eddig megvolt a választás lehetősége az önkormányzatok számára, hogy négyzetméter alapon vessék ki az építmény-és telekadót, szinte mind ezt is tette. Csak egy-két helyen döntött a városvezetés amellett, hogy inkább a korrigált forgalmi értéket veszi alapul, vagyis százalékban szedi be a pénzt. Ilyen város például Nyíregyháza, ahol a nem lakáscélú ingatlanokra 2,8 százalék adót kell jelenleg is fizetni, így valószínűleg nekik megkönnyebbülés lesz a 0,5 százalék bevezetése.

A kormány nyilatkozataiból az derült ki az utóbbi napokban, hogy ahol eddig nem vetette ki ezt az adónemet az önkormányzat, ott 2009-től sem fogja, így nem kell aggódni. Ennek ellenére egy korábbi nyilatkozatban arról is szó volt, hogy a beszedhető adó összege bele lesz építve az önkormányzatok éves költségvetésébe, ennyivel kevesebbet kapnak majd az államtól, vagyis rá lesznek kényszerítve arra, hogy kivessék a fél százalékot ott is, ahol eddig tiltakoztak ellene...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?