15 °C Budapest

Mi lesz velünk jövőre? Adóváltozások 2008-ban...

Pénzcentrum
2007. november 15. 16:39

Közel háromszáz vállalati szakember volt kíváncsi a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett "Adóváltozások a gyakorlatban 2008." című konferenciájára. A résztvevőket elsősorban a jogszabály módosítások gyakorlati aspektusai, a mindennapok során felmerülő kérdések foglalkoztatták. A legnagyobb bizonytalanság a 2009-től életbe lépő számított érték alapú ingatlanadót övezi.

Az adóváltozások közül érdemes megemlíteni a beruházások és a tőzsdei forgalom élénkítését célzó új társasági adó kedvezményeket, a közepes jövedelmű dolgozók nettó jövedelmi pozícióját javító adójóváírás változásokat, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek adójogi megítélésének és adminisztrációs kötelezettségének szigorodását. A tervezett változások közül végül is nem valósult meg a kisadók összevonása, viszont így továbbra is lehetőség van a szakképzési, illetve az innovációs hozzájárulás természetbeni teljesítésére.

"Az új áfa törvény - vasutas hasonlattal élve - Kelenföldnek tekinthető az Európai Uniós áfa harmonizációs kötelezettségünk állomásai között. A végállomás nagyon közel van, de gyakran változtatja helyét. Az EU áfa szabályai folyamatosan fejlődnek és Magyarországnak nem könnyű lépést tartani velük. Az áfa csoport új szabályai egyedülállóak a Közép- és Kelet Európai régióban, így versenyelőnyt biztosítanak Magyarország számára. A számlázás és az áfavisszaigénylés szabályai is egyszerűsödtek. Ha bevezettük volna a behajthatatlan követelések áfamentességét a magyar áfatörvény lett volna a leginkább gazdálkodóbarát áfatörvény a régióban"- hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az adókonferencián előadást tartott az APEH elnöke, dr. Szikora János is, aki kiemelte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is a hatósági eszközök következetes alkalmazásával kívánja biztosítani az államháztartási bevételek beszedését, de emellett kiemelt célként határozza meg az adózók felé nyújtott szolgáltatások jelentős javítását.

"Az adóváltozásokat idén a stabilitás, a nagy változások hiánya jellemzi. A változások szempontjából a helyzetet majdnem rózsásnak lehetne nevezni. Azonban nincsen rózsa tövis nélkül. Nem derült ki idén sem, hogy meddig marad életben a szigorító csomag részeként bevezetett különadó, vajon együtt él-e majd a helyi iparűzési adó az értékalapú ingatlanadóval 2009-től, illetve mikor kerülhet végre sor az élőmunka terheinek csökkentésére. Ezzel együtt bizakodóak vagyunk, az idei adóváltozások összhangban vannak a konvergencia programban megfogalmazott célkitűzésekkel és - amennyiben a gazdasági megszorítások csak átmeneti jellegűek - elősegíthetik a gazdaság újbóli magasabb növekedési pályára állását" - fogalmazott zárszavában Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?