18 °C Budapest

Mi lesz velünk jövőre? Adóváltozások 2008-ban...

Pénzcentrum
2007. november 15. 16:39

Közel háromszáz vállalati szakember volt kíváncsi a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett "Adóváltozások a gyakorlatban 2008." című konferenciájára. A résztvevőket elsősorban a jogszabály módosítások gyakorlati aspektusai, a mindennapok során felmerülő kérdések foglalkoztatták. A legnagyobb bizonytalanság a 2009-től életbe lépő számított érték alapú ingatlanadót övezi.

Az adóváltozások közül érdemes megemlíteni a beruházások és a tőzsdei forgalom élénkítését célzó új társasági adó kedvezményeket, a közepes jövedelmű dolgozók nettó jövedelmi pozícióját javító adójóváírás változásokat, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek adójogi megítélésének és adminisztrációs kötelezettségének szigorodását. A tervezett változások közül végül is nem valósult meg a kisadók összevonása, viszont így továbbra is lehetőség van a szakképzési, illetve az innovációs hozzájárulás természetbeni teljesítésére.

"Az új áfa törvény - vasutas hasonlattal élve - Kelenföldnek tekinthető az Európai Uniós áfa harmonizációs kötelezettségünk állomásai között. A végállomás nagyon közel van, de gyakran változtatja helyét. Az EU áfa szabályai folyamatosan fejlődnek és Magyarországnak nem könnyű lépést tartani velük. Az áfa csoport új szabályai egyedülállóak a Közép- és Kelet Európai régióban, így versenyelőnyt biztosítanak Magyarország számára. A számlázás és az áfavisszaigénylés szabályai is egyszerűsödtek. Ha bevezettük volna a behajthatatlan követelések áfamentességét a magyar áfatörvény lett volna a leginkább gazdálkodóbarát áfatörvény a régióban"- hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az adókonferencián előadást tartott az APEH elnöke, dr. Szikora János is, aki kiemelte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is a hatósági eszközök következetes alkalmazásával kívánja biztosítani az államháztartási bevételek beszedését, de emellett kiemelt célként határozza meg az adózók felé nyújtott szolgáltatások jelentős javítását.

"Az adóváltozásokat idén a stabilitás, a nagy változások hiánya jellemzi. A változások szempontjából a helyzetet majdnem rózsásnak lehetne nevezni. Azonban nincsen rózsa tövis nélkül. Nem derült ki idén sem, hogy meddig marad életben a szigorító csomag részeként bevezetett különadó, vajon együtt él-e majd a helyi iparűzési adó az értékalapú ingatlanadóval 2009-től, illetve mikor kerülhet végre sor az élőmunka terheinek csökkentésére. Ezzel együtt bizakodóak vagyunk, az idei adóváltozások összhangban vannak a konvergencia programban megfogalmazott célkitűzésekkel és - amennyiben a gazdasági megszorítások csak átmeneti jellegűek - elősegíthetik a gazdaság újbóli magasabb növekedési pályára állását" - fogalmazott zárszavában Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?