3 °C Budapest

Mi lesz velünk jövőre? Adóváltozások 2008-ban...

Pénzcentrum
2007. november 15. 16:39

Közel háromszáz vállalati szakember volt kíváncsi a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett "Adóváltozások a gyakorlatban 2008." című konferenciájára. A résztvevőket elsősorban a jogszabály módosítások gyakorlati aspektusai, a mindennapok során felmerülő kérdések foglalkoztatták. A legnagyobb bizonytalanság a 2009-től életbe lépő számított érték alapú ingatlanadót övezi.

Az adóváltozások közül érdemes megemlíteni a beruházások és a tőzsdei forgalom élénkítését célzó új társasági adó kedvezményeket, a közepes jövedelmű dolgozók nettó jövedelmi pozícióját javító adójóváírás változásokat, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek adójogi megítélésének és adminisztrációs kötelezettségének szigorodását. A tervezett változások közül végül is nem valósult meg a kisadók összevonása, viszont így továbbra is lehetőség van a szakképzési, illetve az innovációs hozzájárulás természetbeni teljesítésére.

"Az új áfa törvény - vasutas hasonlattal élve - Kelenföldnek tekinthető az Európai Uniós áfa harmonizációs kötelezettségünk állomásai között. A végállomás nagyon közel van, de gyakran változtatja helyét. Az EU áfa szabályai folyamatosan fejlődnek és Magyarországnak nem könnyű lépést tartani velük. Az áfa csoport új szabályai egyedülállóak a Közép- és Kelet Európai régióban, így versenyelőnyt biztosítanak Magyarország számára. A számlázás és az áfavisszaigénylés szabályai is egyszerűsödtek. Ha bevezettük volna a behajthatatlan követelések áfamentességét a magyar áfatörvény lett volna a leginkább gazdálkodóbarát áfatörvény a régióban"- hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az adókonferencián előadást tartott az APEH elnöke, dr. Szikora János is, aki kiemelte, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is a hatósági eszközök következetes alkalmazásával kívánja biztosítani az államháztartási bevételek beszedését, de emellett kiemelt célként határozza meg az adózók felé nyújtott szolgáltatások jelentős javítását.

"Az adóváltozásokat idén a stabilitás, a nagy változások hiánya jellemzi. A változások szempontjából a helyzetet majdnem rózsásnak lehetne nevezni. Azonban nincsen rózsa tövis nélkül. Nem derült ki idén sem, hogy meddig marad életben a szigorító csomag részeként bevezetett különadó, vajon együtt él-e majd a helyi iparűzési adó az értékalapú ingatlanadóval 2009-től, illetve mikor kerülhet végre sor az élőmunka terheinek csökkentésére. Ezzel együtt bizakodóak vagyunk, az idei adóváltozások összhangban vannak a konvergencia programban megfogalmazott célkitűzésekkel és - amennyiben a gazdasági megszorítások csak átmeneti jellegűek - elősegíthetik a gazdaság újbóli magasabb növekedési pályára állását" - fogalmazott zárszavában Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem