Megússzuk az ingatlanadót? Az önkormányzatok többsége nem akarja...

Pénzcentrum
2007. november 15. 09:30

Az országgyűlés november 12-én elfogadta az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, melynek értelmében 2009-től az önkormányzatoknak már csak értékalapon lesz lehetősége az adó mértékének megállapítására. Megmaradt ezzel szemben a helyi hatóságok azon joga, hogy önállóan dönthessenek az ingatlanadó kivetéséről.

Az értékalapúvá váló adónem alsó és felső korlátját épület- és településtípusonként a jogszabály megyénként, illetve a főváros kerületeire vonatkozóan meghatározza, azonban az önkormányzatok hatáskörébe tartozik majd az ingatlanadó övezetenkénti mértékének megszabása.

Az adóalap az övezetenkénti besorolás alapján kerül majd kiszámításra, mértékében azonban ezen kívül fontos szerepet játszik az adott építmény kora, anyaga, a garázs és medence mérete, vagy éppen az oda vezető út minősége. Az adóalap az ez alapján számított érték és az alapterület szorzataként kerül majd meghatározásra. Az alapterületbe beszámít majd a fedett erkélyek, teraszok, tornácok fele és a garázsszinten található helyiségek 70 százaléka.

A Világgazdaság megkérdezte a települési önkormányzatokat arról, hogy szándékukban áll-e az adófajtát alkalmazni. Az ellenzéki irányítású települések polgármesterei egyhangúlag úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánják az ingatlanadót bevezetni.

A kormánypárti polgármesterek körében azonban már voltak nézeteltérések: míg az SZDSZ-es politikusok irányította városok lakossága számíthat az ingatlanadó 2009-es megjelenésére, addig az MSZP-s városvezetők inkább tartózkodnak attól, hogy előre döntsenek az adónem sorsáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ferencváros és Budaörs polgármesterei, Gegesy Ferenc és Wittinghof Tamás egyértelműen az adónem bevezetése mellett tette le a voksát, Medgyesegyháza SZDSZ-es polgármestere azonban csakis akkor tartja lehetséges lépésnek az ingatlanadó alkalmazását településén, ha a központi adóterhek csökkenek.

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint az ingatlanadó fő hibája, hogy általánosan vezették be. Az önkormányzati hatáskörbe helyezés mellett pedig gondot jelenthet, hogy az adóterhek 2008-tól a jelenleginél is magasabbra emelkednek, az ingatlanadó 2009-es bevezetése pedig tovább fokozza a terheket. Jó megoldás jelenthetne, ha az ingatlanadó levonhatóvá válna a személyi jövedelemadóból.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?