14 °C Budapest

Megússzuk az ingatlanadót? Az önkormányzatok többsége nem akarja...

Pénzcentrum
2007. november 15. 09:30

Az országgyűlés november 12-én elfogadta az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, melynek értelmében 2009-től az önkormányzatoknak már csak értékalapon lesz lehetősége az adó mértékének megállapítására. Megmaradt ezzel szemben a helyi hatóságok azon joga, hogy önállóan dönthessenek az ingatlanadó kivetéséről.

Az értékalapúvá váló adónem alsó és felső korlátját épület- és településtípusonként a jogszabály megyénként, illetve a főváros kerületeire vonatkozóan meghatározza, azonban az önkormányzatok hatáskörébe tartozik majd az ingatlanadó övezetenkénti mértékének megszabása.

Az adóalap az övezetenkénti besorolás alapján kerül majd kiszámításra, mértékében azonban ezen kívül fontos szerepet játszik az adott építmény kora, anyaga, a garázs és medence mérete, vagy éppen az oda vezető út minősége. Az adóalap az ez alapján számított érték és az alapterület szorzataként kerül majd meghatározásra. Az alapterületbe beszámít majd a fedett erkélyek, teraszok, tornácok fele és a garázsszinten található helyiségek 70 százaléka.

A Világgazdaság megkérdezte a települési önkormányzatokat arról, hogy szándékukban áll-e az adófajtát alkalmazni. Az ellenzéki irányítású települések polgármesterei egyhangúlag úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánják az ingatlanadót bevezetni.

A kormánypárti polgármesterek körében azonban már voltak nézeteltérések: míg az SZDSZ-es politikusok irányította városok lakossága számíthat az ingatlanadó 2009-es megjelenésére, addig az MSZP-s városvezetők inkább tartózkodnak attól, hogy előre döntsenek az adónem sorsáról.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ferencváros és Budaörs polgármesterei, Gegesy Ferenc és Wittinghof Tamás egyértelműen az adónem bevezetése mellett tette le a voksát, Medgyesegyháza SZDSZ-es polgármestere azonban csakis akkor tartja lehetséges lépésnek az ingatlanadó alkalmazását településén, ha a központi adóterhek csökkenek.

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint az ingatlanadó fő hibája, hogy általánosan vezették be. Az önkormányzati hatáskörbe helyezés mellett pedig gondot jelenthet, hogy az adóterhek 2008-tól a jelenleginél is magasabbra emelkednek, az ingatlanadó 2009-es bevezetése pedig tovább fokozza a terheket. Jó megoldás jelenthetne, ha az ingatlanadó levonhatóvá válna a személyi jövedelemadóból.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?