26 °C Budapest

Tízmilliós lakások az ingatlanadó árnyékában: a külföldiek se mentik meg az I. kerületet?

Pénzcentrum
2007. november 6. 14:00

Az I. kerület ingatlanpiacán, a rendkívül magas ingatlanáraknak köszönhetően, fokozattan érvényesül a változó adókörnyezetből fakadó bizonytalanság. A pénztárcájukat féltő magyar vásárlók kivárnak, a kerület forgalmán pedig, az általánosan elterjedt hiedelemmel ellentétben, a külföldi vásárlók sem segítenek.

Szinte csak elvétve akad külföldi vásárló az első kerületben, mondta el kérdésünkre Orbán Gabriella, az Otthon Centrum első kerületi irodájának vezetője. A fantasztikus panorámával rendelkező területen továbbra is a magyar vevők vannak többségben, és aki egyszer belekóstolt az I. kerület által nyújtott életformába, az jellemzően, ha költözik, akkor is szeretne a Budai Várral fémjelzett területen maradni.

Most induló sorozatunk keretében gyors körképet szeretnének adni a főváros különböző kerületeinek ingatlanpiacáról, ezért hétről hétre egy-egy kerület szakértőit kérdezzük arról, hogy jelenleg mit tapasztalnak az adott terület piacán, illetve, hogy milyen ingatlanokat ajánlanak a befektetési és a lakhatási céllal vásárlók számára. Elsőként, ahogy az az előbbiekben leírtakból is kiderül, az I. kerületet vettük górcső alá.

Murányi Ákostól, a Duna House vezető elemzőjétől megtudhattuk, hogy az első kerületben főként társasházakkal találkozhatunk. Ezek egy része patinás nagypolgári lakás, mely a századfordulón épült, másik részét pedig az 1960-as, 70-es években épült társasházak adják. Panellakásokkal egyáltalán nem, míg családi házas területtel a Gellért-hegyen és a Várlejtőn találkozhatunk.

Amennyiben lakhatási céllal szeretnénk vásárolni, akkor azt már 270 ezer forinttól kezdődő négyzetméterárak mellett is megtehetjük, de csakis a kerület forgalmasabb, zajosabb részein, így Fő utcán, az Attila úton vagy a Hegyalja út környékén. Az egyszerűség kedvéért egy 55-60 négyzetméteres, 2 szobás téglalakást kerestünk.

A zajtól tartó lakásvásárlók az előbb említett árnál legalább 30 százalékkal többet kell adniuk, ha az első kerületben szeretnének letelepedni. Orbán Gabriella ekkor a Naphelyet ajánlotta, amely csendes, de elérhető megoldást jelenthet, a négyzetméterárak itt 350 ezer forinttól indulnak, de akár az 500 ezer forintot is elérhetik.

Az I. kerületben nincs különösebben kerülendő rész, de ha lakást szeretnék vásárolni, akkor a legtöbb esetben be kell érnünk használt lakással, kevés ugyanis az új beruházás. Az új építések elmaradásáért egyrészről a helyhiány, a régi, patinás épületek megőrzése felelős. Másrészről azonban jelentős szerepet játszik a lakók azon szándéka, hogy megvédjék az ingatlanjuk egyik legnagyobb értékét jelentő dunai, parlamenti panorámát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Befektetési céllal vásárlók számára Orbán Gabriella a Várat ajánlotta, itt körülbelül 450-900 ezer forintért vásárolhatunk lakást magunknak. A magasabb értékű lakások bérbeadása a magasabb bérleti díjak miatt nehezebb, de ha megtaláljuk a megfelelő bérlőt, akkor őt várhatóan biztosabb megoldást jelent.

Az árak szárnyalására azonban itt sem lehet számítani, stagnálás vagy enyhe növekedés várható a következő időszakban, így az ingatlanbefektetés hozamának zömében a bérbeadásból kell származnia.

Lássuk, mi történt az elmúlt hat évben számokban, milyen használt lakás árakkal szembesülünk most és mekkora növekedés volt tapasztalható az elmúlt hat esztendőben!

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?