11 °C Budapest

Tízmilliós lakások az ingatlanadó árnyékában: a külföldiek se mentik meg az I. kerületet?

Pénzcentrum
2007. november 6. 14:00

Az I. kerület ingatlanpiacán, a rendkívül magas ingatlanáraknak köszönhetően, fokozattan érvényesül a változó adókörnyezetből fakadó bizonytalanság. A pénztárcájukat féltő magyar vásárlók kivárnak, a kerület forgalmán pedig, az általánosan elterjedt hiedelemmel ellentétben, a külföldi vásárlók sem segítenek.

Szinte csak elvétve akad külföldi vásárló az első kerületben, mondta el kérdésünkre Orbán Gabriella, az Otthon Centrum első kerületi irodájának vezetője. A fantasztikus panorámával rendelkező területen továbbra is a magyar vevők vannak többségben, és aki egyszer belekóstolt az I. kerület által nyújtott életformába, az jellemzően, ha költözik, akkor is szeretne a Budai Várral fémjelzett területen maradni.

Most induló sorozatunk keretében gyors körképet szeretnének adni a főváros különböző kerületeinek ingatlanpiacáról, ezért hétről hétre egy-egy kerület szakértőit kérdezzük arról, hogy jelenleg mit tapasztalnak az adott terület piacán, illetve, hogy milyen ingatlanokat ajánlanak a befektetési és a lakhatási céllal vásárlók számára. Elsőként, ahogy az az előbbiekben leírtakból is kiderül, az I. kerületet vettük górcső alá.

Murányi Ákostól, a Duna House vezető elemzőjétől megtudhattuk, hogy az első kerületben főként társasházakkal találkozhatunk. Ezek egy része patinás nagypolgári lakás, mely a századfordulón épült, másik részét pedig az 1960-as, 70-es években épült társasházak adják. Panellakásokkal egyáltalán nem, míg családi házas területtel a Gellért-hegyen és a Várlejtőn találkozhatunk.

Amennyiben lakhatási céllal szeretnénk vásárolni, akkor azt már 270 ezer forinttól kezdődő négyzetméterárak mellett is megtehetjük, de csakis a kerület forgalmasabb, zajosabb részein, így Fő utcán, az Attila úton vagy a Hegyalja út környékén. Az egyszerűség kedvéért egy 55-60 négyzetméteres, 2 szobás téglalakást kerestünk.

A zajtól tartó lakásvásárlók az előbb említett árnál legalább 30 százalékkal többet kell adniuk, ha az első kerületben szeretnének letelepedni. Orbán Gabriella ekkor a Naphelyet ajánlotta, amely csendes, de elérhető megoldást jelenthet, a négyzetméterárak itt 350 ezer forinttól indulnak, de akár az 500 ezer forintot is elérhetik.

Az I. kerületben nincs különösebben kerülendő rész, de ha lakást szeretnék vásárolni, akkor a legtöbb esetben be kell érnünk használt lakással, kevés ugyanis az új beruházás. Az új építések elmaradásáért egyrészről a helyhiány, a régi, patinás épületek megőrzése felelős. Másrészről azonban jelentős szerepet játszik a lakók azon szándéka, hogy megvédjék az ingatlanjuk egyik legnagyobb értékét jelentő dunai, parlamenti panorámát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Befektetési céllal vásárlók számára Orbán Gabriella a Várat ajánlotta, itt körülbelül 450-900 ezer forintért vásárolhatunk lakást magunknak. A magasabb értékű lakások bérbeadása a magasabb bérleti díjak miatt nehezebb, de ha megtaláljuk a megfelelő bérlőt, akkor őt várhatóan biztosabb megoldást jelent.

Az árak szárnyalására azonban itt sem lehet számítani, stagnálás vagy enyhe növekedés várható a következő időszakban, így az ingatlanbefektetés hozamának zömében a bérbeadásból kell származnia.

Lássuk, mi történt az elmúlt hat évben számokban, milyen használt lakás árakkal szembesülünk most és mekkora növekedés volt tapasztalható az elmúlt hat esztendőben!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?