13 °C Budapest

A magyarok kapják a legtöbb nyugdíjat?

Pénzcentrum
2007. november 14. 14:00

Elsősorban az elöregedő társadalom hozhat instabilitást az európai nyugdíjrendszerekben, derül ki az Aon Consulting november 13-án nyilvánosságra hozott elemzéséből, mely az Európai Nyugdíjbarométer elnevezést viseli. A tanulmány egyértelmű tanulsága, hogy azok az országok rendelkeznek a nyugdíjasok számára nagyobb biztonságot nyújtó rendszerrel, ahol a nyugdíjkorhatár magasabb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Nyugdíjbarométer rávilágít arra is, hogy a vizsgált 25 uniós államban az 55 és 64 év közötti állampolgárok több mint fele, 55 százaléka semmilyen formában nem járul hozzá a termeléshez. A problémát súlyosbítja, hogy a lakosság elöregedése együtt jár a népesség csökkenésével, melyet a bevándorlás ellensúlyoz.

A szükséges munkaerő unión kívülről való pótlása azonban csakis időleges megoldást jelenthet, az unió tagállamainak mindenképpen meg kell reformálniuk a nyugdíjrendszereket. Ez várhatóan a korhatár emelésének és a járulékterhek növelésének kombinációjával valósul majd meg. Az első lépések már tavaly megtörténtek, drasztikusan emelkedett ugyanis az unióban jellemző átlagos nyugdíjkorhatár, 60,5-ről 61 évre.

Az Aon Consulting négy alapvető szempont alapján rangsorolta az országok nyugdíjrendszerét: vizsgálta azok fenntarthatóságát, a nyugdíj jövedelemhez viszonyított arányát, az ország demográfiai helyzetét és a magánnyugdíj-rendszer jelentőségét.

A barométer szerint a legnagyobb biztonságban a dán, a brit, az ír és a svéd nyugdíjasok érezhetik magukat, míg a reform a franciák és az olaszok esetében a legsürgetőbb. Az idei felmérés egyik legnagyobb győztese Belgium, ahol a magán-nyugdíjrendszerek térnyerése jelentett pozitívumot. Az állami rendszeren kívüli megoldások térnyerése egyébiránt, Ciprus kivételével, egész Európára jellemző.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hazánk, a visegrádi országok mögött, a középmezőnyben végzett. Ennek oka, hogy bár a demográfiai tényezőket tekintve a környező országokban sem jobb a helyzet, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóság, északi szomszédunkat kivéve, jobb a többi visegrádi országban.

Kiemelkedő helyen végzett ellenben Magyarország az állami nyugdíj összege terén, az Aon Consulting számításai szerint nálunk a második legmagasabb a nyugdíjak értékének jövedelemhez viszonyított aránya. A számítás persze országhatárokon belül vizsgálja a nyugdíjak és az aktív lakosság által elért jövedelemszint kapcsolatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?