A magyarok kapják a legtöbb nyugdíjat?

Pénzcentrum
2007. november 14. 14:00

Elsősorban az elöregedő társadalom hozhat instabilitást az európai nyugdíjrendszerekben, derül ki az Aon Consulting november 13-án nyilvánosságra hozott elemzéséből, mely az Európai Nyugdíjbarométer elnevezést viseli. A tanulmány egyértelmű tanulsága, hogy azok az országok rendelkeznek a nyugdíjasok számára nagyobb biztonságot nyújtó rendszerrel, ahol a nyugdíjkorhatár magasabb.

Az Európai Nyugdíjbarométer rávilágít arra is, hogy a vizsgált 25 uniós államban az 55 és 64 év közötti állampolgárok több mint fele, 55 százaléka semmilyen formában nem járul hozzá a termeléshez. A problémát súlyosbítja, hogy a lakosság elöregedése együtt jár a népesség csökkenésével, melyet a bevándorlás ellensúlyoz.

A szükséges munkaerő unión kívülről való pótlása azonban csakis időleges megoldást jelenthet, az unió tagállamainak mindenképpen meg kell reformálniuk a nyugdíjrendszereket. Ez várhatóan a korhatár emelésének és a járulékterhek növelésének kombinációjával valósul majd meg. Az első lépések már tavaly megtörténtek, drasztikusan emelkedett ugyanis az unióban jellemző átlagos nyugdíjkorhatár, 60,5-ről 61 évre.

Az Aon Consulting négy alapvető szempont alapján rangsorolta az országok nyugdíjrendszerét: vizsgálta azok fenntarthatóságát, a nyugdíj jövedelemhez viszonyított arányát, az ország demográfiai helyzetét és a magánnyugdíj-rendszer jelentőségét.

A barométer szerint a legnagyobb biztonságban a dán, a brit, az ír és a svéd nyugdíjasok érezhetik magukat, míg a reform a franciák és az olaszok esetében a legsürgetőbb. Az idei felmérés egyik legnagyobb győztese Belgium, ahol a magán-nyugdíjrendszerek térnyerése jelentett pozitívumot. Az állami rendszeren kívüli megoldások térnyerése egyébiránt, Ciprus kivételével, egész Európára jellemző.

Hazánk, a visegrádi országok mögött, a középmezőnyben végzett. Ennek oka, hogy bár a demográfiai tényezőket tekintve a környező országokban sem jobb a helyzet, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóság, északi szomszédunkat kivéve, jobb a többi visegrádi országban.

Kiemelkedő helyen végzett ellenben Magyarország az állami nyugdíj összege terén, az Aon Consulting számításai szerint nálunk a második legmagasabb a nyugdíjak értékének jövedelemhez viszonyított aránya. A számítás persze országhatárokon belül vizsgálja a nyugdíjak és az aktív lakosság által elért jövedelemszint kapcsolatát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?