22 °C Budapest

Miből lesz nyugdíjad? - A választás a kezedben van...

Pénzcentrum
2007. november 14. 12:00

A legtöbb magánnyugdíj-pénztár a kötelezőnél már egy évvel hamarabb bevezeti az úgynevezett választható portfoliós rendszert. Mit takar pontosan az elnevezés, mi rejlik mögötte, s miért változtatnak a nyugdíjpénztárak? Ennek járunk most utána.

A változás

2009. januárjától a magánnyugdíj-pénztárak esetében kötelezővé válik a választható portfoliók bevezetése, de az átállást már idén megkezdhették a pénztárak. Ennek értelmében legalább háromféle választási alternatívát kell felkínálniuk a tagok számára. Ezek az alternatívák a klasszikus, a kiegyensúlyozott, valamint a növekedési portfoliókat takarják maguk mögött, melyek eltérő kockázati elemekkel, és természetesen más és más hozamszinttel rendelkeznek.

Hogy miért került sor a változtatásra? Hazánkban az intézményi befektetők általában inkább konzervatív befektetési politikát választanak, emiatt aztán nem is érnek el egekbe szökő hozamokat, ráadásul eddig a magánnyugdíj-pénztárak nem kínáltak fel különböző alternatívákat a tagok vagyonának kezelésére.

Az alacsony hozam volt egyébiránt az egyik oka annak a beadványnak, mely azt javasolta, hogy a tőkefedezeti rendszert választó 49 évesek, vagy az annál idősebbek visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe, mivel rosszabbul jártak az átlépéssel, az átlépés lehetősége azonban nem valósult meg.

Nem is annyira változás?

A nyugdíj-témában jártas befektetők számára nem is annyira ismeretlen egyébként a választható portfoliós rendszer, mivel 2001 óta az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak (vagyis a nyugdíjazás témájához igazítva az önkéntes nyugdíjpénztárak) működtethetnek választható portfoliót biztosító rendszert.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) mintegy fél évvel ezelőtt megjelent tájékoztatója szerint mára hét önkéntes nyugdíjpénztár alakította át rendszerét. Ezek a pénztárak általában 2-5-féle portfoliót alakítottak ki, amelyek közötti választással a tagok 5-15 százaléka élt, míg a tagság fennmaradó része az alapportfoliót választotta.

Felmerülhet tehát a kérdés, hogy lesz-e sikere a választható portfoliók bevezetésének a kötelező magánnyugdíj-pénztárak esetében, mikor az önkéntes pénztáraknál sem váltottak az ügyfelek, igaz, ez azt is jelentheti, hogy ezek a pénztárak olyan alapportfoliót alakítottak ki, amely teljes mértékben megfelel az ügyfélállomány túlnyomó részének igényeinek. Illetve az is előfordulhat, hogy az ügyfelek csak megtakarításuk egy részét helyezték el az önkéntes pénztárakba, míg másik részét befektetési alapokban, vagy részvényekben, illetve más eszközökben tartják, a diverzifikálás, vagyis kockázatmegosztás jegyében.

Emellett persze azt sem árt figyelembe venni, hogy a hazai pénzügyi kultúra a lakosság körében nem biztosíthat megfelelő hátteret arra, hogy az ügyfelek eldöntsék, számukra melyik lehet a leginkább megfelelő alternatíva. A magánnyugdíj-pénztárak esetében a döntésképteleneket automatikusan fogják besorolni, így ez nem jelenhet problémát, ráadásul egy automatikus "fék" is megvan a rendszerben.

Besoroló

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A besorolás a nyugdíjazásig hátralévő idő alapján történik meg, a magánnyugdíj-pénztárakról szóló törvény alapján a klasszikus portfolióhoz sorolják azokat, akik 5 évre, vagy annál kevesebbre vannak a nyugdíjazástól, a kiegyensúlyozott portfolióba kerül annak a megtakarítása, akinek 5-nél több, de 15 évnél kevesebb éve van hátra a nyugdíjazásig, s 15 évet meghaladó hátralévő idő esetén növekedési portfolióba sorolják az adott ügyfelet.

Ugyanakkor, a másik oldalról szemlélve természetesen lehetőség nyílik arra, hogy valaki ne a besorolás szerinti portfoliót válassza, vagyis a vakmerők választhatják a növekedési, azaz kockázatosabb portfoliót, akik pedig tartanak az álmatlan éjszakáktól, azoknak a klasszikus portfolió jelenthet megoldást.

A kockázat-hozam összefüggés itt is érvényes

Világmegváltó hozamokra azért nem gondolhatunk, mivel a pénztárak befektetési politikájára továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak. Így például arra is, hogy - a tag vagyona védelmének érdekében - a nyugdíjazás előtt 5 évvel már nem lehet növekedési portfoliót választani.

Az egész választható portfoliós rendszer kialakítása azon alapul - mint az a besorolási időből is látszik - hogy az egyes életszakaszokban más és más megtakarítási formák illenek előtakarékosságunkhoz. Hosszabb távon, magasabb kockázatuk mellett, a részvények kínálnak például magasabb hozamokat, így fordulhat elő, hogy a növekedési portfolió jellemzően magasabb részvényarányt (legalább 40-50 százalék) tartalmaz a választható rendszert már bevezető pénztárak esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?