19 °C Budapest

Ketyeg a nyugdíjbomba - senki nem tud semmit?

Pénzcentrum
2007. november 13. 08:45

Egy felmérés adatai szerint Magyarországon az emberek többsége teljesen tájékozatlan a nyugdíjrendszerrel kapcsolatosan, nincsenek tisztában azzal, mennyi a nyugdíjkorhatár, munkaadójuk mekkora járulékot fizet utánuk, illetve mekkora összegre számíthatnak nyugdíjas éveikben - írja a Magyar Hírlap.

A 60 évnél fiatalabb felnőtt lakosság csupán 47 százaléka gondolkodott már el azon, miből fog megélni nyugdíjas évei alatt. A megkérdezettek mindössze 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tagja valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak. A tudatlanság mellett fontos ok, hogy sokan alacsony jövedelmük miatt képtelenek felkészülni a nyugdíjas korra.

Tehát az alacsony jövedelműek és a szürkegazdaságból élők nagyobb része nem rendelkezik megtakarításokkal. A 45 évnél idősebbek 38 százaléka nyugdíjazása után nehéz anyagi körülmények közé kerülhet.

Sokan bizalmatlanok a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosan, melyet erősíthet az, hogy veszteséggel vonulhat nyugdíjba az a mintegy 150 ezer ember, aki még 1989-99-ben döntött az átlépés mellett. Szakértők számítása szerint csupán akkor éri meg az átlépés, ha a befizető legalább 18 éves tagság után vonul nyugdíjba, illetve ha pályakezdőként lépett be egy pénztárba.

2025-re hazánkban csaknem 8 százalékkal élnek majd kevesebben, s a 65 év felettiek száma 40 százalékkal fog emelkedni. Magyarországon jelenleg 2,4 millióan fizetnek járulékokat, akik közül csaknem 2 millióan a minimálbérhez közeli jövedelem után fizetnek. Szakértők ennek alapján nyugdíjbombát emlegetnek, ami azt jelenti, hogy miközben a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére elég forrással sem rendelkező rendszerbe kevés járulék folyik be, s a jelenlegi "potyautasok" is egyszer majd nyugdíjasok lesznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A napokban került a parlament elé az új nyugdíjtörvény-tervezet, amelyben az szerepel, hogy a férfiak előre hozott öregségi nyugdíjra való jogosultságának alsó korhatára továbbra is 60 év lesz, nőknél 59 év.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09