15 °C Budapest

Nem is olyan jó gazdagnak lenni?

Pénzcentrum
2007. február 27. 16:00

Az OECD honlapján publikált összeállításból az derül ki, hogy már évek óta nálunk a legrosszabb gazdagnak lenni. 2005 során akár 69,5 százalékos adó is sújthatta a legvagyonosabbakat - olvasható az Indexen.

Az OECD adatsora azt mutatja meg, mennyi volt az adott év során az egyes országokban az átlagkereset, a legmagasabb jövedelemadó-kulcs, abba az átlagkereset hányszorosával lehetett bekerülni, illetve, hogy mennyi lehet a legmagasabb keresetű foglalkoztatottak jövedelmének összes adó- és járulékterhelése, amely a legszélsőségesebb esetben akár 69,5 százalékos mértéket is elérhette 2005-ben.

Ezzel hazánk az összeállításban szereplő 30 ország közül első helyet szerzett, a 63 százalékos dánok, s az 59,3 százalékos belgák előtt. Ötven százalék feletti egyébként a finn, a svéd, a holland, a norvég és a lengyel mutató is. Az utolsó helyen áll Mexikó a maga 24,6 százalékával, előtte pedig Szlovákia, 29,9 százalékkal.

Ha kizárólag az adókat nézzük, akkor 56 százalékkal a második helyen állunk, az 56,6 százaléknyi adóterhet kivető svédek mögött. Ebben a sorban a szlovákok a legjobbak 16,5 százalékkal. Az adatsor alapján elmondható, 2000 óta mindig nálunk jártak a legrosszabbul a legjobban keresők. Az is kiderül az adatokból, hogy a legmagasabb keresetek jövedelemadóját tekintve mi a lista utolsó harmadában "tanyázunk".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lista legjobbja 19 százalékkal az egységes adókulcsú Szlovákia lett, a mexikóiak 30, a törökök pedig 30,6 százalékos felső jövedelemadó-kulcsot alkalmaztak. Nálunk az átlagbér 0,8-szorosa már a legfelső kulcs szerint adózik. Azonban vannak olyan országok, amelyeknél az átlagbér több mint négyszerese kerül ebbe a sávba, ilyen például Portugália, Olaszország és Japán is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?