13 °C Budapest

Nem is olyan jó gazdagnak lenni?

Pénzcentrum
2007. február 27. 16:00

Az OECD honlapján publikált összeállításból az derül ki, hogy már évek óta nálunk a legrosszabb gazdagnak lenni. 2005 során akár 69,5 százalékos adó is sújthatta a legvagyonosabbakat - olvasható az Indexen.

Az OECD adatsora azt mutatja meg, mennyi volt az adott év során az egyes országokban az átlagkereset, a legmagasabb jövedelemadó-kulcs, abba az átlagkereset hányszorosával lehetett bekerülni, illetve, hogy mennyi lehet a legmagasabb keresetű foglalkoztatottak jövedelmének összes adó- és járulékterhelése, amely a legszélsőségesebb esetben akár 69,5 százalékos mértéket is elérhette 2005-ben.

Ezzel hazánk az összeállításban szereplő 30 ország közül első helyet szerzett, a 63 százalékos dánok, s az 59,3 százalékos belgák előtt. Ötven százalék feletti egyébként a finn, a svéd, a holland, a norvég és a lengyel mutató is. Az utolsó helyen áll Mexikó a maga 24,6 százalékával, előtte pedig Szlovákia, 29,9 százalékkal.

Ha kizárólag az adókat nézzük, akkor 56 százalékkal a második helyen állunk, az 56,6 százaléknyi adóterhet kivető svédek mögött. Ebben a sorban a szlovákok a legjobbak 16,5 százalékkal. Az adatsor alapján elmondható, 2000 óta mindig nálunk jártak a legrosszabbul a legjobban keresők. Az is kiderül az adatokból, hogy a legmagasabb keresetek jövedelemadóját tekintve mi a lista utolsó harmadában "tanyázunk".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lista legjobbja 19 százalékkal az egységes adókulcsú Szlovákia lett, a mexikóiak 30, a törökök pedig 30,6 százalékos felső jövedelemadó-kulcsot alkalmaztak. Nálunk az átlagbér 0,8-szorosa már a legfelső kulcs szerint adózik. Azonban vannak olyan országok, amelyeknél az átlagbér több mint négyszerese kerül ebbe a sávba, ilyen például Portugália, Olaszország és Japán is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?