4 °C Budapest

Meglepő adatok a leggazdagabbakról...

Pénzcentrum
2007. február 9. 15:00

Az eladósodottsággal kapcsolatos hírek többsége a középosztályra fókuszál, ők bizonyulnak ezzel kapcsolatban a leginkább érintettnek. Míg a gazdagok rekordméretű bevételeik fényében sütkéreznek, addig a középosztály kétségbeesetten próbálja betakarni a jövedelme és az emelkedő fenntartási költségei közti szakadékot. Azonban meglepő eredmények olvashatóak ki az amerikai nemzeti eladósodottsági adatokból.

A FED fogyasztók pénzügyi helyzetét vizsgáló felmérése alapján azt a meglepő következtetést vonhatjuk le, hogy a gazdagok gyorsabban halmozzák fel adósságaikat, mint a középosztály. Az amerikaiak leggazdagabb 1 százaléka 342 milliárd dollárnyi (66 ezer milliárd forint) adósságot gyűjtött össze 1998 és 2004 között. Ebbe az 1 százalékba egyébként azok a háztartások tartoznak, akiknek elsődleges lakhelyük legalább nettó 6 millió dollár értékű. Közgazdászok szerint 2004 óta valószínűleg ez az eladósodottsági szint még tovább emelkedett, mivel a kamatlábak relatíve alacsonyan maradtak.

A leggazdagabb egy százalék amellett, hogy az amerikai nemzeti jólét aránytalanul nagy részében osztozik, jelenleg a teljes nemzeti adósság 7 százalékával rendelkezik (mintegy 650 milliárd dollár hitelfelvétellel), szemben az 1998-ban tapasztalt 5 százalékkal. Ez a növekedés jóval magasabb a többi csoporténál.

Ugyanakkor természetesen a középosztálytól merőben más hitelfevételi céljai lehetnek a vagyonosoknak. Ők a kölcsönökre gyakran, mint pénzügyi eszközökre tekintenek. Az adósság legnagyobb része jelzáloghitel a FED adatai szerint. Ugyan vélhetően nem okozna nekik gondot egy 20 millió dolláros kis kúria árának "kipengetése", de hitelfelvételeik oka inkább az, hogy pénzüket magasabb hozamú befektetéseikből nem kívánják kivonni.

Néhány szociológus és közgazdász szerint a jómódú emberek adósságnövekedése abból fakad, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, mivel még gazdagabb társaikkal fenn akarják tartani a lépést. Dalton Coney, a New York University szociológusa szerint ez úgy néz ki, hogy a legfelső 1 százalék igyekszik fenntartani az ütemet az 1 százalék tizedével, akik pedig az 1 százalék századától nem akarnak lemaradni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?