17 °C Budapest

Havi 2 milliós fizetés adómentesen? - Ne csak álmodj róla!

Pénzcentrum
2007. február 22. 05:30

Mielőtt fejest ugrasz... Időről-időre felvillantják a kereskedelmi tévék a mesés dubai gazdagság képeit, melyek láttán a legtöbb magyar csak ámul a képernyők előtt. Mára sokan tisztában vannak vele, hogy a dubai állampolgárok havonta 3,000 dollár támogatást kapnak az államtól és az sem titok, hogy a diplomások fizetése a havi 2-3 millió forintos határt verdesi. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy Dubaiban az ország szellemiségével összeférhetetlen a közvetlen adóztatás (vagyis a nettó fizetés megegyezik a bruttó értékkel), akkor máris láthatjuk, hogy érdemes kicsit részletesebben utánanézni, hogyan is lehet kint munkát vállalni, illetve kaphatunk-e állampolgárságot, hogy "ingyenélőként" tengessük életünket a mesés országban. Lássuk hát, mire számíthatunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Beengednek az országba? - Amit nem árt tudni...

Egy ilyen kaliberű ország esetében magától értetődő, hogy korlátozni kell a külföldiek bevándorlását, ezért a beutazás vízumköteles. Mivel esetünkben a kinti munkavállalást állítjuk a középpontba, ki kell emelni, hogy a legtöbb vállalat rendelkezik olyan ügyintézővel, aki megszerzi nekünk és családunknak a szükséges engedélyeket.

Az országba történő belépéshez a következő dokumentumokra van szükség:

- legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- legalább 6 igazolványkép
- házassági anyakönyvi kivonat (ha van)
- minden családtag születési anyakönyvi kivonata
- a munkavállalók esetében orvosi igazolás.

Utóbbi némi magyarázatra szorul: a Dubaiban munkát vállalóknak igazolniuk kell, hogy jó egészségi állapotban vannak, nincsenek szexuális úton terjedő betegségeik (a HIV-fertőzötteket azonnal kiutasítják). A releváns orvosi teszteket rendszerint kint is elvégzik. Érdemes lehet még tudni, hogy bármilyen izraeli kapcsolat megléte (izraeli útlevél, vagy akár csak egy pecsét az útlevélben) automatikus kizárást jelent.

Kérdésünkre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó FMMC Marketing & Business Center munkatársa elmondta, hogy Dubai vízumszabályozása igen egyszerű: 33 európai, észak-amerikai és ázsiai nemzet pecsétet kap a repülőtéren a megérkezésnél és távozásnál, díj felszámítása nélkül. (Más nemzetek hoteleken vagy emirátusi nagykövetségeken és konzulátusokon keresztül igényelhetnek vízumot.)

Fontos tudni, hogy a vízum megszerzéséhez rendelkeznünk kell egy szponzorral, aki jótáll értünk kinn tartózkodásunk idején. Munkavállalók esetében a szponzor maga a munkaadó cég szokott lenni, mely elintézi külföldi alkalmazottai számára a vízumot és a szükséges dokumentumokat. (Az ezekkel kapcsolatban felmerülő esetleges költségeket szintén a munkáltató szokta állni.)

Amennyiben sikeresen abszolváltuk az orvosi vizsgálatot, megkaphatjuk a nekünk kellő típusú vízumot, mely 3 évig érvényes (de egyszerűen megújítható), emellett kapunk egy munkavállalói kártyát is, amit mindig magunkkal kell majd hordanunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Állampolgárság és "ingyenélés"? - Túl szép mese lenne!

A témát rövidre zárva: külföldiek nem kaphatnak dubai állampolgárságot, csak nagyon kivételes esetekben. A havi 3,000 dollárt érő állampolgárság megszerzéséhez egy dubai személlyel kötött házasságon át vezet az út, az esetek többségében azonban ez sem biztos, hogy elegendő, főleg ha nem vagyunk muszlim vallásúak.

Arra sem érdemes játszani, hogy ketten kimegyünk és a kint született gyerekünk automatikusan megkapja az állampolgárságot, ugyanis ez sincs így! A gyerek csak akkor lehet (ez esetek többségében) dubai állampolgár, ha legalább egyik szőlője dubai. Lépjünk hát tovább és törődjünk bele, dolgozni is kell majd! Lássuk, hogy mennyit kereshetünk és mennyiből lehet megélni!

Mennyit lehet keresni és mik a sláger-állások?

Mennyit lehet keresni és mik a sláger-állások?

Az FMMC személyügyi tanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy a diplomások számára meglehetősen szélesek a munkalehetőségek az egészségügy, logisztika (vízi- és légi szállítmányozás), a mérnöki ágazatok, az építőipar, informatika és az idegenforgalom területén. Felsőfokú (perfekt) angol nyelvtudás esetén a havibérek 8-15 ezer USD között lehetnek, a konkrét érték azonban nagyban függ a felkínált beosztástól, a diploma fokozatától és a tapasztalati évek számától, illetve sokszor az arab nyelvismerettől is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?