Havi 2 milliós fizetés adómentesen? - Ne csak álmodj róla!

Pénzcentrum
2007. február 22. 05:30

Mielőtt fejest ugrasz... Időről-időre felvillantják a kereskedelmi tévék a mesés dubai gazdagság képeit, melyek láttán a legtöbb magyar csak ámul a képernyők előtt. Mára sokan tisztában vannak vele, hogy a dubai állampolgárok havonta 3,000 dollár támogatást kapnak az államtól és az sem titok, hogy a diplomások fizetése a havi 2-3 millió forintos határt verdesi. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy Dubaiban az ország szellemiségével összeférhetetlen a közvetlen adóztatás (vagyis a nettó fizetés megegyezik a bruttó értékkel), akkor máris láthatjuk, hogy érdemes kicsit részletesebben utánanézni, hogyan is lehet kint munkát vállalni, illetve kaphatunk-e állampolgárságot, hogy "ingyenélőként" tengessük életünket a mesés országban. Lássuk hát, mire számíthatunk!

Beengednek az országba? - Amit nem árt tudni...

Egy ilyen kaliberű ország esetében magától értetődő, hogy korlátozni kell a külföldiek bevándorlását, ezért a beutazás vízumköteles. Mivel esetünkben a kinti munkavállalást állítjuk a középpontba, ki kell emelni, hogy a legtöbb vállalat rendelkezik olyan ügyintézővel, aki megszerzi nekünk és családunknak a szükséges engedélyeket.

Az országba történő belépéshez a következő dokumentumokra van szükség:

- legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- legalább 6 igazolványkép
- házassági anyakönyvi kivonat (ha van)
- minden családtag születési anyakönyvi kivonata
- a munkavállalók esetében orvosi igazolás.

Utóbbi némi magyarázatra szorul: a Dubaiban munkát vállalóknak igazolniuk kell, hogy jó egészségi állapotban vannak, nincsenek szexuális úton terjedő betegségeik (a HIV-fertőzötteket azonnal kiutasítják). A releváns orvosi teszteket rendszerint kint is elvégzik. Érdemes lehet még tudni, hogy bármilyen izraeli kapcsolat megléte (izraeli útlevél, vagy akár csak egy pecsét az útlevélben) automatikus kizárást jelent.

Kérdésünkre a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó FMMC Marketing & Business Center munkatársa elmondta, hogy Dubai vízumszabályozása igen egyszerű: 33 európai, észak-amerikai és ázsiai nemzet pecsétet kap a repülőtéren a megérkezésnél és távozásnál, díj felszámítása nélkül. (Más nemzetek hoteleken vagy emirátusi nagykövetségeken és konzulátusokon keresztül igényelhetnek vízumot.)

Fontos tudni, hogy a vízum megszerzéséhez rendelkeznünk kell egy szponzorral, aki jótáll értünk kinn tartózkodásunk idején. Munkavállalók esetében a szponzor maga a munkaadó cég szokott lenni, mely elintézi külföldi alkalmazottai számára a vízumot és a szükséges dokumentumokat. (Az ezekkel kapcsolatban felmerülő esetleges költségeket szintén a munkáltató szokta állni.)

Amennyiben sikeresen abszolváltuk az orvosi vizsgálatot, megkaphatjuk a nekünk kellő típusú vízumot, mely 3 évig érvényes (de egyszerűen megújítható), emellett kapunk egy munkavállalói kártyát is, amit mindig magunkkal kell majd hordanunk.

Állampolgárság és "ingyenélés"? - Túl szép mese lenne!

A témát rövidre zárva: külföldiek nem kaphatnak dubai állampolgárságot, csak nagyon kivételes esetekben. A havi 3,000 dollárt érő állampolgárság megszerzéséhez egy dubai személlyel kötött házasságon át vezet az út, az esetek többségében azonban ez sem biztos, hogy elegendő, főleg ha nem vagyunk muszlim vallásúak.

Arra sem érdemes játszani, hogy ketten kimegyünk és a kint született gyerekünk automatikusan megkapja az állampolgárságot, ugyanis ez sincs így! A gyerek csak akkor lehet (ez esetek többségében) dubai állampolgár, ha legalább egyik szőlője dubai. Lépjünk hát tovább és törődjünk bele, dolgozni is kell majd! Lássuk, hogy mennyit kereshetünk és mennyiből lehet megélni!

Mennyit lehet keresni és mik a sláger-állások?

Mennyit lehet keresni és mik a sláger-állások?

Az FMMC személyügyi tanácsadója kérdésünkre elmondta, hogy a diplomások számára meglehetősen szélesek a munkalehetőségek az egészségügy, logisztika (vízi- és légi szállítmányozás), a mérnöki ágazatok, az építőipar, informatika és az idegenforgalom területén. Felsőfokú (perfekt) angol nyelvtudás esetén a havibérek 8-15 ezer USD között lehetnek, a konkrét érték azonban nagyban függ a felkínált beosztástól, a diploma fokozatától és a tapasztalati évek számától, illetve sokszor az arab nyelvismerettől is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?