13 °C Budapest

Hogyan járhatsz jól kevés munkával?

Pénzcentrum
2007. február 26. 12:00

Főállásod vagy a suli mellett elvállalsz alkalmi munkákat, de nem tudod, hogyan tehetnéd ezt legálissá? Mi segítünk, bemutatjuk mire jó, s hogyan lehet használni az alkalmi munkavállalói (AM) könyvet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi is ez pontosan és ki használhatja?

Ez a könyv tulajdonképpen az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére szolgál. Az AM könyv egy munkavállalói szerződés, vagyis a foglalkoztatás, illetve a járulékfizetés ennek alapján történik meg.

Használatára jogosult bárki, aki a Munka Törvénykönyve alapján munkavállaló lehet:
· 16. életévét betöltött személy,
· korlátozottan cselekvőképes személy, törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is,
· munkaviszonyt 15. életévét betöltött személy is létesíthet, de csak az iskolai szünet ideje alatt. A 16. éven aluli foglalkoztatásához már kell a törvényes képviselő hozzájárulása is.
Alkalmi foglalkoztatottá válhat többek külföldi személy is (ezen, illetve a további esetek pontos meghatározása az Alkalmi foglalkoztatásról szóló törvényben olvasható), valamint azok is, akik előnyugdíjban részesülnek.

Miért jó kiváltani?

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyt jelent az AM könyv használata, hiszen a könyv testesíti meg a munkaszerződést, így jogszerűvé válik a foglalkoztatás.

Másrészt a munkavállaló számára előnyös, hogy a könyv használata által munkanélküli ellátásra jogosulttá válik (amennyiben 4 éven belül 200 nap munkaviszonyt megszerez). Sőt az alkalmi munkát vállalók sem esnek el annak lehetőségétől, hogy egészségügyi szolgáltatást, vagy baleseti táppénzt vegyenek igénybe, mivel a közteherjegyek alapján erre is jogosulttá válik. Ezen túlmenően a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt is gyűjthetünk a könyv segítségével.

Az alkalmi munkából származó jövedelmünket ráadásul nem is kell bevallani, ha az éves jövedelem összege kisebb a mindenkori minimálbér legkisebb összege, és egyéb bevallásköteles jövedelme nincs.

Hogyan lehet használni?

Az AM könyvet a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhetjük, méghozzá díjmentesen. Egyébként, ha a települési önkormányzat szerződést kötött a munkaügyi kirendeltséggel, a könyvet az önkormányzatnál is kérhetjük.

Az AM könyv közokiratnak minősül, s abba bejegyzést kizárólag a kiállító, illetve a munkáltató tehet. A munkaviszony naponként külön létesül, a munkába lépéskor a munkáltatónak kell kitöltenie a megfelelő rovatokat, a közteherjegy helyén ekkor még csak aláírással kell igazolni a munkába állás tényét. A munkavégzés befejezésekor kell a munkáltatónak a közteherjegyet beragasztania, majd azt aláírásával érvényesítenie. A munkáltató tehát ezzel a közteherjeggyel tesz eleget a foglalkoztatással kapcsolatos járulékfizetési, és SZJA-előleg levonási kötelezettségének. A könyvet ezen bejegyzések után magunknál kell tartani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami fontos, minden évet követő január 15-ig le kell adni az AM könyvet a kiállítónak, aki január 31-ig igazolást ad ki ennek alapján a munkavállalónak, illetve az igazolással egyidejűleg visszaadja a könyvet. Ez az igazolás tartalmazza többek között a munkaviszony időtartamát és az ellátási alapot. Kérelemre új könyv kerülhet kiállításra.

Mik a korlátozások, mennyit kaphatok?

Alkalmi foglalkoztatás keretében ugyanazon munkaadónál folyamatosan maximum 5 egymást követő napon vállalhatunk munkát. A könyv különböző színű oldalait különböző típusú munkaviszonyok esetén kell kitölteni.

Így tehát, ha munkáltatónk nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet (kék színű "B" oldalak), vagy nem mezőgazdasági idénymunkásként (zöld színű "C" oldalak) foglalkoztatnak bennünket, akkor a fehér színű "A" oldalakat akkor kell kitöltenie a munkáltatónak. Ekkor 1 hónapon belül 15 napig, egy éven belül maximum 90 napig lehetünk alkalmi foglalkoztatottak ugyanannál a munkaadónál. Több munkaadó esetén éves szinten maximum 120 nap alkalmi munkát vállalhatunk.

A "B" oldalak esetén a több munkaadónál történő alkalmi munkavállalás felső korlátja éves szinten 200 napra módosul. A "C" oldalak esetében pedig nem érvényesül a havi 15 napos korlátozás.

A kifizetett munkadíj szerint sávosan változik mind a közteherjegy, mind az ellátási alap értéke:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?