Hogyan járhatsz jól kevés munkával?

Pénzcentrum
2007. február 26. 12:00

Főállásod vagy a suli mellett elvállalsz alkalmi munkákat, de nem tudod, hogyan tehetnéd ezt legálissá? Mi segítünk, bemutatjuk mire jó, s hogyan lehet használni az alkalmi munkavállalói (AM) könyvet.

Mi is ez pontosan és ki használhatja?

Ez a könyv tulajdonképpen az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére szolgál. Az AM könyv egy munkavállalói szerződés, vagyis a foglalkoztatás, illetve a járulékfizetés ennek alapján történik meg.

Használatára jogosult bárki, aki a Munka Törvénykönyve alapján munkavállaló lehet:
· 16. életévét betöltött személy,
· korlátozottan cselekvőképes személy, törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is,
· munkaviszonyt 15. életévét betöltött személy is létesíthet, de csak az iskolai szünet ideje alatt. A 16. éven aluli foglalkoztatásához már kell a törvényes képviselő hozzájárulása is.
Alkalmi foglalkoztatottá válhat többek külföldi személy is (ezen, illetve a további esetek pontos meghatározása az Alkalmi foglalkoztatásról szóló törvényben olvasható), valamint azok is, akik előnyugdíjban részesülnek.

Miért jó kiváltani?

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyt jelent az AM könyv használata, hiszen a könyv testesíti meg a munkaszerződést, így jogszerűvé válik a foglalkoztatás.

Másrészt a munkavállaló számára előnyös, hogy a könyv használata által munkanélküli ellátásra jogosulttá válik (amennyiben 4 éven belül 200 nap munkaviszonyt megszerez). Sőt az alkalmi munkát vállalók sem esnek el annak lehetőségétől, hogy egészségügyi szolgáltatást, vagy baleseti táppénzt vegyenek igénybe, mivel a közteherjegyek alapján erre is jogosulttá válik. Ezen túlmenően a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt is gyűjthetünk a könyv segítségével.

Az alkalmi munkából származó jövedelmünket ráadásul nem is kell bevallani, ha az éves jövedelem összege kisebb a mindenkori minimálbér legkisebb összege, és egyéb bevallásköteles jövedelme nincs.

Hogyan lehet használni?

Az AM könyvet a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhetjük, méghozzá díjmentesen. Egyébként, ha a települési önkormányzat szerződést kötött a munkaügyi kirendeltséggel, a könyvet az önkormányzatnál is kérhetjük.

Az AM könyv közokiratnak minősül, s abba bejegyzést kizárólag a kiállító, illetve a munkáltató tehet. A munkaviszony naponként külön létesül, a munkába lépéskor a munkáltatónak kell kitöltenie a megfelelő rovatokat, a közteherjegy helyén ekkor még csak aláírással kell igazolni a munkába állás tényét. A munkavégzés befejezésekor kell a munkáltatónak a közteherjegyet beragasztania, majd azt aláírásával érvényesítenie. A munkáltató tehát ezzel a közteherjeggyel tesz eleget a foglalkoztatással kapcsolatos járulékfizetési, és SZJA-előleg levonási kötelezettségének. A könyvet ezen bejegyzések után magunknál kell tartani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami fontos, minden évet követő január 15-ig le kell adni az AM könyvet a kiállítónak, aki január 31-ig igazolást ad ki ennek alapján a munkavállalónak, illetve az igazolással egyidejűleg visszaadja a könyvet. Ez az igazolás tartalmazza többek között a munkaviszony időtartamát és az ellátási alapot. Kérelemre új könyv kerülhet kiállításra.

Mik a korlátozások, mennyit kaphatok?

Alkalmi foglalkoztatás keretében ugyanazon munkaadónál folyamatosan maximum 5 egymást követő napon vállalhatunk munkát. A könyv különböző színű oldalait különböző típusú munkaviszonyok esetén kell kitölteni.

Így tehát, ha munkáltatónk nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet (kék színű "B" oldalak), vagy nem mezőgazdasági idénymunkásként (zöld színű "C" oldalak) foglalkoztatnak bennünket, akkor a fehér színű "A" oldalakat akkor kell kitöltenie a munkáltatónak. Ekkor 1 hónapon belül 15 napig, egy éven belül maximum 90 napig lehetünk alkalmi foglalkoztatottak ugyanannál a munkaadónál. Több munkaadó esetén éves szinten maximum 120 nap alkalmi munkát vállalhatunk.

A "B" oldalak esetén a több munkaadónál történő alkalmi munkavállalás felső korlátja éves szinten 200 napra módosul. A "C" oldalak esetében pedig nem érvényesül a havi 15 napos korlátozás.

A kifizetett munkadíj szerint sávosan változik mind a közteherjegy, mind az ellátási alap értéke:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm