Hogyan járhatsz jól kevés munkával?

Pénzcentrum
2007. február 26. 12:00

Főállásod vagy a suli mellett elvállalsz alkalmi munkákat, de nem tudod, hogyan tehetnéd ezt legálissá? Mi segítünk, bemutatjuk mire jó, s hogyan lehet használni az alkalmi munkavállalói (AM) könyvet.

Mi is ez pontosan és ki használhatja?

Ez a könyv tulajdonképpen az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére szolgál. Az AM könyv egy munkavállalói szerződés, vagyis a foglalkoztatás, illetve a járulékfizetés ennek alapján történik meg.

Használatára jogosult bárki, aki a Munka Törvénykönyve alapján munkavállaló lehet:
· 16. életévét betöltött személy,
· korlátozottan cselekvőképes személy, törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is,
· munkaviszonyt 15. életévét betöltött személy is létesíthet, de csak az iskolai szünet ideje alatt. A 16. éven aluli foglalkoztatásához már kell a törvényes képviselő hozzájárulása is.
Alkalmi foglalkoztatottá válhat többek külföldi személy is (ezen, illetve a további esetek pontos meghatározása az Alkalmi foglalkoztatásról szóló törvényben olvasható), valamint azok is, akik előnyugdíjban részesülnek.

Miért jó kiváltani?

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyt jelent az AM könyv használata, hiszen a könyv testesíti meg a munkaszerződést, így jogszerűvé válik a foglalkoztatás.

Másrészt a munkavállaló számára előnyös, hogy a könyv használata által munkanélküli ellátásra jogosulttá válik (amennyiben 4 éven belül 200 nap munkaviszonyt megszerez). Sőt az alkalmi munkát vállalók sem esnek el annak lehetőségétől, hogy egészségügyi szolgáltatást, vagy baleseti táppénzt vegyenek igénybe, mivel a közteherjegyek alapján erre is jogosulttá válik. Ezen túlmenően a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt is gyűjthetünk a könyv segítségével.

Az alkalmi munkából származó jövedelmünket ráadásul nem is kell bevallani, ha az éves jövedelem összege kisebb a mindenkori minimálbér legkisebb összege, és egyéb bevallásköteles jövedelme nincs.

Hogyan lehet használni?

Az AM könyvet a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhetjük, méghozzá díjmentesen. Egyébként, ha a települési önkormányzat szerződést kötött a munkaügyi kirendeltséggel, a könyvet az önkormányzatnál is kérhetjük.

Az AM könyv közokiratnak minősül, s abba bejegyzést kizárólag a kiállító, illetve a munkáltató tehet. A munkaviszony naponként külön létesül, a munkába lépéskor a munkáltatónak kell kitöltenie a megfelelő rovatokat, a közteherjegy helyén ekkor még csak aláírással kell igazolni a munkába állás tényét. A munkavégzés befejezésekor kell a munkáltatónak a közteherjegyet beragasztania, majd azt aláírásával érvényesítenie. A munkáltató tehát ezzel a közteherjeggyel tesz eleget a foglalkoztatással kapcsolatos járulékfizetési, és SZJA-előleg levonási kötelezettségének. A könyvet ezen bejegyzések után magunknál kell tartani.

Ami fontos, minden évet követő január 15-ig le kell adni az AM könyvet a kiállítónak, aki január 31-ig igazolást ad ki ennek alapján a munkavállalónak, illetve az igazolással egyidejűleg visszaadja a könyvet. Ez az igazolás tartalmazza többek között a munkaviszony időtartamát és az ellátási alapot. Kérelemre új könyv kerülhet kiállításra.

Mik a korlátozások, mennyit kaphatok?

Alkalmi foglalkoztatás keretében ugyanazon munkaadónál folyamatosan maximum 5 egymást követő napon vállalhatunk munkát. A könyv különböző színű oldalait különböző típusú munkaviszonyok esetén kell kitölteni.

Így tehát, ha munkáltatónk nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet (kék színű "B" oldalak), vagy nem mezőgazdasági idénymunkásként (zöld színű "C" oldalak) foglalkoztatnak bennünket, akkor a fehér színű "A" oldalakat akkor kell kitöltenie a munkáltatónak. Ekkor 1 hónapon belül 15 napig, egy éven belül maximum 90 napig lehetünk alkalmi foglalkoztatottak ugyanannál a munkaadónál. Több munkaadó esetén éves szinten maximum 120 nap alkalmi munkát vállalhatunk.

A "B" oldalak esetén a több munkaadónál történő alkalmi munkavállalás felső korlátja éves szinten 200 napra módosul. A "C" oldalak esetében pedig nem érvényesül a havi 15 napos korlátozás.

A kifizetett munkadíj szerint sávosan változik mind a közteherjegy, mind az ellátási alap értéke:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?