30 °C Budapest

Gyurcsány: munkanélküli ellátás helyett álláskeresési támogatás

Pénzcentrum
2005. május 2. 14:41

A miniszterelnök mai parlamenti 20 perces beszédének fő csapásiránya, hogy a munkához jutást kell ösztönözni, a foglalkoztatás és a munkaügy a legfontosabb prioritás a kormány részéről. Gyurcsány szerint azt kell elérni, hogy "megérje és lehessen dogozni". Az ezt szolgáló intézkedések érintik a foglalkoztatáspolitikát, az egészségügyet, az adó- és járulékpolitikát, az önkormányzatok-állam-civil szféra együttműködési rendszerét, a nyugdíjrendszert, az oktatás és szakképzés területét is.

Az egyik konkrétnak tekinthető javaslat szerint a munkanélküli ellátást át kell alakítani álláskeresési támogatássá. Gyurcsány szerint "aktív segítség kell az első három hónapban, adjunk több szolgáltatást (konkrét segítség az álláskeresőnek) adjunk több pénzt", hogy elkerülhető legyen a tartósan munkanélkülivé válás.

A miniszterelnök két olyan területet is említett, amelyeknél nagy a feketemunka aránya: az egyik a háztartási munka (pl. korrepetálás, takarítás, gyerekfelügyelet, kerti munkák, lomtalanítás, stb.), a másik a mezőgazdaságban az alkalmi munkavállalás. Gyurcsány szerint ezekkel az a baj, hogy mivel az itteni munkavállalók nem fizetnek járulékokat, így nem is szereznek jogot szociális ellátásokra. "A mezőgazdasági alkalmi munkavégzés oktalanul túlszabályozott, azt kell megteremteni, hogy könnyen, gyorsan lehessen munkát végezni. Inkább ma, mint jövőre kell megváltoztatni ezeket a szabályokat" - szögezte le a felszólaló.

A munkavégzés területén Gyurcsány szerint azt kell elérni a szabálymódosításokkal, hogy a foglalkoztatóknak érdekükben álljon nem eltitkolni a valódi kifizetett jövedelmeket (minimálbérre való bejelentés, közben pedig magasabb bérkifizetés), és a munkaügyi ellenőrzésnél a felügyelők ne a papírokat vizsgálják, hanem a valódi, mögöttes folyamatokat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?