21 °C Budapest

100 lépés: álláskeresési támogatás, kék munka, GYES, prémium évek program

Pénzcentrum
2005. május 2. 15:35

A 100 lépés program keretében átalakul a munkanélküli ellátás rendszere. Munkanélküli segélyt felváltja az álláskeresési támogatás. A jelenleg 9 hónapig legfeljebb havi bruttó 44 ezer forintot jelentő munkanélküli járadék helyett bevezetésre kerülő álláskeresési támogatás.

Az álláskeresési támogatás az első három hónapban jobban fog igazodni a keresethez, felső határa a minimálbér 120%-ára emelkedik.

A következő 6 hónapra járó ellátás összege egységesen a minimálbér 60%-ában kerül meghatározásra.

A legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévők számára az ellátás további 3 hónappal meghosszabbítható lesz. (50 éven felülieknél 6 hónappal, a nyugdíj előtt állóknál 5 évvel)

Az álláskeresési támogatás folyósításának feltétele lesz az intenzív álláskeresés, a szoros együttműködés, amihez a munkaügyi szervezet a mainál szélesebb körű, kiterjedt szolgáltatást biztosít.

A kék munka lehetőségével a kormány a magánszemélyeknél alkalmi munkát végzők - háztartási munka, gyermekfelügyelet, javítási-karbantarási munkák, kertgondozás - foglalkoztatási körülményeit kívánja szabályozni.

A magánszemélyeknél, közhasznú szervezeteknél alkalmanként munkát végzők után kedvezményes közteherjeggyel, átalányban lehet leróni a járulékokat. Az ilyen tevékenységet végzőknek jelenlegi 120 nap helyett évente 200 napig lehet majd alkalmi munkavállalói, kék könyvvel dolgozniuk és ezzel több szolgálati időt, nyugdíjra, egészségügyi ellátásra való jogosultságot szerezhetnek.

Az ilyen jellegű munkák legalizálását, sőt várhatóan bővülését szolgálja, hogy a magánszemély munkáltató a közteherjegy után adókedvezményre lesz jogosult.

A mezőgazdasági szezonálisan jelentkező idénymunkák esetében az alkalmi kék könyvvel való munkavállalás lehetősége az eddigi havi 15-ről 60 napra emelkedik.

A fekete és szürke foglalkoztatás kifehérítése érdekében szigorítja a kormány a munkaügyi ellenőrzést, összehangolják a különböző ellenőrző hatóságok tevékenységét, létrehozzák a társadalombiztosítás felügyeletét.

A kormány speciális szabályokat hoz az építőiparban és az idegenforgalomban, vendéglátásban végzett fekete és szürke munka kifehérítésére. Ezzel párhuzamosan megteremtik a lehetőségét a feketén foglalkoztató munkáltatók büntetőjogi számonkérésének.

A közbeszerzési pályázatokon csak olyan cégek indulhatnak, ahol rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, így többek között nem volt fekete-szürke munka miatti bírságuk. Ugyanezt a szabályt alkalmazzák az állami támogatások odaítélésénél is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány meg akarja akadályozni, hogy a munkáltatók irreálisan magas teljesítménykövetelmények előírásával ne fizethessenek a minimálbérnél kisebb összeget a végzett munka után.

Módosítani kívánják a munkaerő-kölcsönzés szabályait, hogy ne jelenthessen kiskaput a közterhek megfizetése alól.

Lebontják azokat a korlátokat, amelyek a munkaügyi-gyermeknevelési-szociális támogatásokban részesülőknél ma mesterségesen akadályozzák a legális munkavégzést:

  • lehetővé válik, hogy az álláskeresési támogatás első három hónapját követően, illetve a szociális segély mellett is lehetőség nyíljon alkalmi munkavállalásra, segítve ezzel a munkába történő visszatérést,
  • a gyes folyósítása mellett a kismamák a jövőben nem csupán részmunkaidőben, hanem teljes munkaidőben is állást vállalhatnak.

A kormány még az idén új közmunkaprogramot indít a szezonális foglalkoztatási gondok enyhítésére.

A szociális és a munkaügyi szolgáltatások együttműködésével aktív álláskeresésre kívánják ösztönözni a szociális segélyből élő embereket.

A kormány át kívánja alakítani a felnőttképzés támogatási rendszerét. Csak azok az intézmények kaphatnak támogatást, amelyeknél bizonyított, hogy a képzésben résztvevők megfelelő arányban tudtak új képességeik birtokában munkát találni. A jövőben a szakképzés egész rendszerének jobban kell igazodnia a munkaerőpiac igényeihez.

Prémium évek programot indítanak a versenyszférában is. Azoknál a vállalatoknál, amelyek nagyobb struktúra váltást hajtanak végre, létszámukat bővítik, ha a nyugdíj előtt álló munkavállalók vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást, s ezzel az alacsonyabb fizetést, a járulékaikat állami támogatásként kiegészíti a kormány, hogy ez ne jelentsen hátrányt a nyugdíjuk megállapításakor.

A kormány át kívánja alakítani a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatások feltételeit annak érdekében, hogy ez valóban a rászorultak munkavállalását szolgálja, és ne adjon lehetőséget a visszaélésekre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?