100 lépés: álláskeresési támogatás, kék munka, GYES, prémium évek program

Pénzcentrum
2005. május 2. 15:35

A 100 lépés program keretében átalakul a munkanélküli ellátás rendszere. Munkanélküli segélyt felváltja az álláskeresési támogatás. A jelenleg 9 hónapig legfeljebb havi bruttó 44 ezer forintot jelentő munkanélküli járadék helyett bevezetésre kerülő álláskeresési támogatás.

Az álláskeresési támogatás az első három hónapban jobban fog igazodni a keresethez, felső határa a minimálbér 120%-ára emelkedik.

A következő 6 hónapra járó ellátás összege egységesen a minimálbér 60%-ában kerül meghatározásra.

A legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévők számára az ellátás további 3 hónappal meghosszabbítható lesz. (50 éven felülieknél 6 hónappal, a nyugdíj előtt állóknál 5 évvel)

Az álláskeresési támogatás folyósításának feltétele lesz az intenzív álláskeresés, a szoros együttműködés, amihez a munkaügyi szervezet a mainál szélesebb körű, kiterjedt szolgáltatást biztosít.

A kék munka lehetőségével a kormány a magánszemélyeknél alkalmi munkát végzők - háztartási munka, gyermekfelügyelet, javítási-karbantarási munkák, kertgondozás - foglalkoztatási körülményeit kívánja szabályozni.

A magánszemélyeknél, közhasznú szervezeteknél alkalmanként munkát végzők után kedvezményes közteherjeggyel, átalányban lehet leróni a járulékokat. Az ilyen tevékenységet végzőknek jelenlegi 120 nap helyett évente 200 napig lehet majd alkalmi munkavállalói, kék könyvvel dolgozniuk és ezzel több szolgálati időt, nyugdíjra, egészségügyi ellátásra való jogosultságot szerezhetnek.

Az ilyen jellegű munkák legalizálását, sőt várhatóan bővülését szolgálja, hogy a magánszemély munkáltató a közteherjegy után adókedvezményre lesz jogosult.

A mezőgazdasági szezonálisan jelentkező idénymunkák esetében az alkalmi kék könyvvel való munkavállalás lehetősége az eddigi havi 15-ről 60 napra emelkedik.

A fekete és szürke foglalkoztatás kifehérítése érdekében szigorítja a kormány a munkaügyi ellenőrzést, összehangolják a különböző ellenőrző hatóságok tevékenységét, létrehozzák a társadalombiztosítás felügyeletét.

A kormány speciális szabályokat hoz az építőiparban és az idegenforgalomban, vendéglátásban végzett fekete és szürke munka kifehérítésére. Ezzel párhuzamosan megteremtik a lehetőségét a feketén foglalkoztató munkáltatók büntetőjogi számonkérésének.

A közbeszerzési pályázatokon csak olyan cégek indulhatnak, ahol rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, így többek között nem volt fekete-szürke munka miatti bírságuk. Ugyanezt a szabályt alkalmazzák az állami támogatások odaítélésénél is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány meg akarja akadályozni, hogy a munkáltatók irreálisan magas teljesítménykövetelmények előírásával ne fizethessenek a minimálbérnél kisebb összeget a végzett munka után.

Módosítani kívánják a munkaerő-kölcsönzés szabályait, hogy ne jelenthessen kiskaput a közterhek megfizetése alól.

Lebontják azokat a korlátokat, amelyek a munkaügyi-gyermeknevelési-szociális támogatásokban részesülőknél ma mesterségesen akadályozzák a legális munkavégzést:

  • lehetővé válik, hogy az álláskeresési támogatás első három hónapját követően, illetve a szociális segély mellett is lehetőség nyíljon alkalmi munkavállalásra, segítve ezzel a munkába történő visszatérést,
  • a gyes folyósítása mellett a kismamák a jövőben nem csupán részmunkaidőben, hanem teljes munkaidőben is állást vállalhatnak.

A kormány még az idén új közmunkaprogramot indít a szezonális foglalkoztatási gondok enyhítésére.

A szociális és a munkaügyi szolgáltatások együttműködésével aktív álláskeresésre kívánják ösztönözni a szociális segélyből élő embereket.

A kormány át kívánja alakítani a felnőttképzés támogatási rendszerét. Csak azok az intézmények kaphatnak támogatást, amelyeknél bizonyított, hogy a képzésben résztvevők megfelelő arányban tudtak új képességeik birtokában munkát találni. A jövőben a szakképzés egész rendszerének jobban kell igazodnia a munkaerőpiac igényeihez.

Prémium évek programot indítanak a versenyszférában is. Azoknál a vállalatoknál, amelyek nagyobb struktúra váltást hajtanak végre, létszámukat bővítik, ha a nyugdíj előtt álló munkavállalók vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást, s ezzel az alacsonyabb fizetést, a járulékaikat állami támogatásként kiegészíti a kormány, hogy ez ne jelentsen hátrányt a nyugdíjuk megállapításakor.

A kormány át kívánja alakítani a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatások feltételeit annak érdekében, hogy ez valóban a rászorultak munkavállalását szolgálja, és ne adjon lehetőséget a visszaélésekre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm