Mire jó a START program ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:29

A munkáltatónak pályakezdő fiatalok foglalkoztatása esetében 2005. október 1-től lehetősége nyílt csökkentett mértékű munkaadói befizetések teljesítésére a foglalkoztatás első két évében.

A munkáltatónak pályakezdő fiatalok foglalkoztatása esetében 2005. október 1-től lehetősége nyílt csökkentett mértékű munkaadói befizetések teljesítésére a foglalkoztatás első két évében.
A korábban, 2005 elején bevezetett pályakezdő kedvezményrendszer, melynek keretében a 9 hónapos foglalkoztatást követően a megfizetett társadalombiztosítási járulék felét a munkáltató visszaigényelheti, a START program bevezetésével nem szűnik meg, hanem 2006 június végéig párhuzamosan működik vele.
Az első munkahely megítélése szempontjából a tanulói, hallgatói jogviszonyt, valamint az iskolai szünet időtartama alatt létesített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, továbbá az iskola befejezését követően alkalmi munkavállalói könyvvel végzett munkát figyelmen kívül lehet hagyni. A programban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 25. életévüket, felsőfokú végzettség esetében 30. életévüket nem töltötték be, vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik. START kártya kiváltására az is jogosult, akinek foglalkoztatási vagy ösztöndíjas jogviszonya 2005. január 1. és 2005. október 1. között kezdődött.
A START program nyújtotta kedvezményeket kizárólag egy munkáltató egy jogviszonyban érvényesítheti, több jogviszony esetén az a foglalkoztató veheti igénybe a kedvezményt, aki a munkavállaló START-kártyáját a foglalkoztatás időtartama alatt őrzi. A kedvezményt a munkáltató havonta érvényesítheti oly módon, hogy a munkabért terhelő 29% Tb járulék és 3% munkaadói járulék kötelezettség helyett, a program első évében mindösszesen a fiatal bruttó keresetének 15%-át, míg a második évben 25%-át kell közteherként lerónia.
A járulékkedvezményen túl mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A kedvezmény korlátozott. Az alap vagy középfokú végzettségű pályakezdő esetében legfeljebb a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettségű esetében pedig a kétszeresének megfelelő összeghatárig, azaz maximum 114 ezer Ft jövedelem alapján lehet igénybe venni. Ennél több jövedelmet is lehet természetesen fizetni, csak a kedvezmény igénybevétele van behatárolva.
A START-kártyát a magánszemély illetékes adóhatósága az adatlap benyújtásának napjától számított 15 napon belül állítja ki, és postai úton juttatja el a jogosult részére. Az adatlap térítésmentesen beszerezhető az APEH ügyfélszolgálatain, valamint az APEH internetes honlapján is elérhető. A STARTkártya első alkalommal történő kiállítása díjmentes, és a kiállítás keltétől számított két évig érvényes.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem