Mire jó a START program ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:29

A munkáltatónak pályakezdő fiatalok foglalkoztatása esetében 2005. október 1-től lehetősége nyílt csökkentett mértékű munkaadói befizetések teljesítésére a foglalkoztatás első két évében.

A munkáltatónak pályakezdő fiatalok foglalkoztatása esetében 2005. október 1-től lehetősége nyílt csökkentett mértékű munkaadói befizetések teljesítésére a foglalkoztatás első két évében.
A korábban, 2005 elején bevezetett pályakezdő kedvezményrendszer, melynek keretében a 9 hónapos foglalkoztatást követően a megfizetett társadalombiztosítási járulék felét a munkáltató visszaigényelheti, a START program bevezetésével nem szűnik meg, hanem 2006 június végéig párhuzamosan működik vele.
Az első munkahely megítélése szempontjából a tanulói, hallgatói jogviszonyt, valamint az iskolai szünet időtartama alatt létesített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, továbbá az iskola befejezését követően alkalmi munkavállalói könyvvel végzett munkát figyelmen kívül lehet hagyni. A programban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 25. életévüket, felsőfokú végzettség esetében 30. életévüket nem töltötték be, vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik. START kártya kiváltására az is jogosult, akinek foglalkoztatási vagy ösztöndíjas jogviszonya 2005. január 1. és 2005. október 1. között kezdődött.
A START program nyújtotta kedvezményeket kizárólag egy munkáltató egy jogviszonyban érvényesítheti, több jogviszony esetén az a foglalkoztató veheti igénybe a kedvezményt, aki a munkavállaló START-kártyáját a foglalkoztatás időtartama alatt őrzi. A kedvezményt a munkáltató havonta érvényesítheti oly módon, hogy a munkabért terhelő 29% Tb járulék és 3% munkaadói járulék kötelezettség helyett, a program első évében mindösszesen a fiatal bruttó keresetének 15%-át, míg a második évben 25%-át kell közteherként lerónia.
A járulékkedvezményen túl mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A kedvezmény korlátozott. Az alap vagy középfokú végzettségű pályakezdő esetében legfeljebb a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettségű esetében pedig a kétszeresének megfelelő összeghatárig, azaz maximum 114 ezer Ft jövedelem alapján lehet igénybe venni. Ennél több jövedelmet is lehet természetesen fizetni, csak a kedvezmény igénybevétele van behatárolva.
A START-kártyát a magánszemély illetékes adóhatósága az adatlap benyújtásának napjától számított 15 napon belül állítja ki, és postai úton juttatja el a jogosult részére. Az adatlap térítésmentesen beszerezhető az APEH ügyfélszolgálatain, valamint az APEH internetes honlapján is elérhető. A STARTkártya első alkalommal történő kiállítása díjmentes, és a kiállítás keltétől számított két évig érvényes.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?