25 °C Budapest

Álláskeresés mesterfokon - van, aki segít

Pénzcentrum
2006. december 11. 12:00

Pályakezdők, felsővezetők... Mi a közös bennük? Mindegyikük kerülhet olyan helyzetbe, hogy első/ új állás után kell nézniük. Akadnak olyanok, akik nincsenek az álláskeresés minden fortélyának birtokában, vagy egyszerűen csak nem tudnak elég időt fordítani a megfelelő hirdetések felkutatására, a jelentkezésre. Nekik (is) nyújthatnak segítséget a személyzeti tanácsadók, fejvadászok.

Az állást keresők, és nem utolsó sorban a munkavállalóra igényt tartó vállalatok rendelkezésére egyre több cég áll, mind többen kínálnak személyzeti tanácsadási szolgáltatásokat, valamint vállalják át a munkaerő kiválasztás költséges és időigényes folyamatát. Megnéztük, hogyan is zajlik ez a folyamat, hogyan kereshet és talál magának állást egy lelkes munkavállaló, hogyan válik a meghirdetett állás betöltötté.

Vállalati oldalról

Mező Andrea, a Next Consulting egyik vezető HR-tanácsadója elmondta, hogy a vállalati hierarchia összes szintjére keresnek munkaerőt a vállalatok. A cég HR tanácsadással, fejvadászattal, munkatársak folyamatos keresésével és kiválasztásával foglalkozik. A felső- és középvezetők felkutatása, direkt megkeresése mellett, a cég filozófiájának egyik fontos szempontjaként figyelmet fordítanak a szakértői szinten dolgozókra és egyben pályakezdő jelöltekre is.

A HR Tanácsadó cégen keresztül évente átlagosan 100 ember talál új állást. Az 1997-es indulás óta a szolgáltatási kör folyamatos bővítése mellett kiemelendő, hogy eredményeik alapján a vezető fejvadász cégek közé tartoznak és kiterjedt ügyfélkörrel rendelkeznek a pénzügyi szolgáltató szférában, illetve a kereskedelmi, FMCG, telekommunikációs, és építőipari szektorban is.

Ahhoz, hogy egy megüresedett, vagy új pozícióba jelöltet találjon egy vállalat, fel kell vennie a kapcsolatot a személyzeti tanácsadóval. A Next Consulting a megbízások folyamán elsősorban a felső vezetői körrel, szakmai vezetőkkel, és a HR-vezetőkkel tartja a kapcsolatot.

Az új munkatársat kereső cég pontosan meg kell, hogy adjon a keresett jelentkezővel és a betölteni kívánt pozícióval kapcsolatos minden adatot, így például a pozícióval kapcsolatos feladatkör pontos leírását, és az esetleges jelentkezőkkel szemben támasztott személyi és szakmai elvárásokat, az állás betöltéséhez szükséges teljes körű feltételrendszert. A hatékony és sikeres kiválasztás alapja, hogy a HR Tanácsadó és a munkaadó részletesen átbeszélje a keresett munkatárssal való elvárásokat.

A személyzeti tanácsadó cég mindezek alapján teszi meg a javaslatot, hogy milyen keresési módszert javasol a megfelelő jelöltek felkutatására. A Next-Consultingnál két folyamat közül lehetséges választani.

· Az egyik módszer a klasszikus fejvadászat. A direkt keresés módszerét elsősorban közép-és felsővezetők keresésére alkalmazzák, de ilyen szondázásra van szükség speciális területen dolgozó szakemberek felkutatása esetén is.

· A másik módszer inkább azokra az állásokra alkalmazható, ahol nem kell teljes mértékben megszűrni a szakemberi piacot, a legfontosabb szempont a gyors és hatékony kiválasztási folyamat. Ebben az esetben a saját adatbázis szűrése mellett az az on-line és off-line hirdetési kampányok segítik a személyzeti tanácsadót, hogy megtalálja a munkaerőn piacon a legalkalmasabb és legmotiváltabb jelölteket a megbízó cég számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentkezői oldalról

Lehetőség nyílik arra is, hogy az álláskereső ingyenesen benyújtsa önéletrajzát a közvetítőnek, s ily módon kerüljön be a cég adatbázisába.

A megfelelő jelöltek minden esetben egy komplex kiválasztási folyamaton esnek keresztül, amely több lépcsőből áll. Minden esetben telefonos interjúval kezdenek. Mivel egy-egy hirdetésre akár több száz pályázat is érkezhet, így nem mindegyik jelentkezővel veszik fel a szóbeli kapcsolatot, azonban az adatbázisba mindenki bekerül. A telefonos egyeztetést követi a személyes interjú, ahol pontosításra kerül a betöltendő pozícióval kapcsolatos elvárási rendszer, és a jelölt is megmérettetik, hogy mennyire alkalmas a feladatra. A személyes interjúkat adott esetben, a megbízó igénye szerint különböző személyiség és képesség tesztek is kiegészíthetik.

Az előzetes szűrési folyamat segítségével találják meg azt a 3-5, általuk legmegfelelőbben ítélt jelentkezőt, akiket bemutatnak a megbízónak. Közülük utolsó lépésként a megbízó vállalat kiválasztja azt, aki a saját megítélése szerint képes lesz az elvárt feladatok maximális és legjobb teljesítésére.

A jelöltek felkeresésén túl

A fejvadászaton kívül egyéb személyzeti tanácsadási szolgáltatásokkal is foglalkozik a legtöbb HR Tanácsadó cég, nincs ez másképp a Next Consulting esetében sem. Ennek keretében segítenek a vezetők, szakértők egyéni és 360 fokos értékelésében, s az értékelés alapján fejlesztési és karriertervet javasolnak az adott menedzsment számára. A személyiségfejlesztés másik iránya a coaching, amely ma már egyre keresettebb a munka világában, ez a vezetők, szakértők speciális támogatását és fejlesztését jelenti.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem