Álláskeresés mesterfokon - van, aki segít

Pénzcentrum
2006. december 11. 12:00

Pályakezdők, felsővezetők... Mi a közös bennük? Mindegyikük kerülhet olyan helyzetbe, hogy első/ új állás után kell nézniük. Akadnak olyanok, akik nincsenek az álláskeresés minden fortélyának birtokában, vagy egyszerűen csak nem tudnak elég időt fordítani a megfelelő hirdetések felkutatására, a jelentkezésre. Nekik (is) nyújthatnak segítséget a személyzeti tanácsadók, fejvadászok.

Az állást keresők, és nem utolsó sorban a munkavállalóra igényt tartó vállalatok rendelkezésére egyre több cég áll, mind többen kínálnak személyzeti tanácsadási szolgáltatásokat, valamint vállalják át a munkaerő kiválasztás költséges és időigényes folyamatát. Megnéztük, hogyan is zajlik ez a folyamat, hogyan kereshet és talál magának állást egy lelkes munkavállaló, hogyan válik a meghirdetett állás betöltötté.

Vállalati oldalról

Mező Andrea, a Next Consulting egyik vezető HR-tanácsadója elmondta, hogy a vállalati hierarchia összes szintjére keresnek munkaerőt a vállalatok. A cég HR tanácsadással, fejvadászattal, munkatársak folyamatos keresésével és kiválasztásával foglalkozik. A felső- és középvezetők felkutatása, direkt megkeresése mellett, a cég filozófiájának egyik fontos szempontjaként figyelmet fordítanak a szakértői szinten dolgozókra és egyben pályakezdő jelöltekre is.

A HR Tanácsadó cégen keresztül évente átlagosan 100 ember talál új állást. Az 1997-es indulás óta a szolgáltatási kör folyamatos bővítése mellett kiemelendő, hogy eredményeik alapján a vezető fejvadász cégek közé tartoznak és kiterjedt ügyfélkörrel rendelkeznek a pénzügyi szolgáltató szférában, illetve a kereskedelmi, FMCG, telekommunikációs, és építőipari szektorban is.

Ahhoz, hogy egy megüresedett, vagy új pozícióba jelöltet találjon egy vállalat, fel kell vennie a kapcsolatot a személyzeti tanácsadóval. A Next Consulting a megbízások folyamán elsősorban a felső vezetői körrel, szakmai vezetőkkel, és a HR-vezetőkkel tartja a kapcsolatot.

Az új munkatársat kereső cég pontosan meg kell, hogy adjon a keresett jelentkezővel és a betölteni kívánt pozícióval kapcsolatos minden adatot, így például a pozícióval kapcsolatos feladatkör pontos leírását, és az esetleges jelentkezőkkel szemben támasztott személyi és szakmai elvárásokat, az állás betöltéséhez szükséges teljes körű feltételrendszert. A hatékony és sikeres kiválasztás alapja, hogy a HR Tanácsadó és a munkaadó részletesen átbeszélje a keresett munkatárssal való elvárásokat.

A személyzeti tanácsadó cég mindezek alapján teszi meg a javaslatot, hogy milyen keresési módszert javasol a megfelelő jelöltek felkutatására. A Next-Consultingnál két folyamat közül lehetséges választani.

· Az egyik módszer a klasszikus fejvadászat. A direkt keresés módszerét elsősorban közép-és felsővezetők keresésére alkalmazzák, de ilyen szondázásra van szükség speciális területen dolgozó szakemberek felkutatása esetén is.

· A másik módszer inkább azokra az állásokra alkalmazható, ahol nem kell teljes mértékben megszűrni a szakemberi piacot, a legfontosabb szempont a gyors és hatékony kiválasztási folyamat. Ebben az esetben a saját adatbázis szűrése mellett az az on-line és off-line hirdetési kampányok segítik a személyzeti tanácsadót, hogy megtalálja a munkaerőn piacon a legalkalmasabb és legmotiváltabb jelölteket a megbízó cég számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentkezői oldalról

Lehetőség nyílik arra is, hogy az álláskereső ingyenesen benyújtsa önéletrajzát a közvetítőnek, s ily módon kerüljön be a cég adatbázisába.

A megfelelő jelöltek minden esetben egy komplex kiválasztási folyamaton esnek keresztül, amely több lépcsőből áll. Minden esetben telefonos interjúval kezdenek. Mivel egy-egy hirdetésre akár több száz pályázat is érkezhet, így nem mindegyik jelentkezővel veszik fel a szóbeli kapcsolatot, azonban az adatbázisba mindenki bekerül. A telefonos egyeztetést követi a személyes interjú, ahol pontosításra kerül a betöltendő pozícióval kapcsolatos elvárási rendszer, és a jelölt is megmérettetik, hogy mennyire alkalmas a feladatra. A személyes interjúkat adott esetben, a megbízó igénye szerint különböző személyiség és képesség tesztek is kiegészíthetik.

Az előzetes szűrési folyamat segítségével találják meg azt a 3-5, általuk legmegfelelőbben ítélt jelentkezőt, akiket bemutatnak a megbízónak. Közülük utolsó lépésként a megbízó vállalat kiválasztja azt, aki a saját megítélése szerint képes lesz az elvárt feladatok maximális és legjobb teljesítésére.

A jelöltek felkeresésén túl

A fejvadászaton kívül egyéb személyzeti tanácsadási szolgáltatásokkal is foglalkozik a legtöbb HR Tanácsadó cég, nincs ez másképp a Next Consulting esetében sem. Ennek keretében segítenek a vezetők, szakértők egyéni és 360 fokos értékelésében, s az értékelés alapján fejlesztési és karriertervet javasolnak az adott menedzsment számára. A személyiségfejlesztés másik iránya a coaching, amely ma már egyre keresettebb a munka világában, ez a vezetők, szakértők speciális támogatását és fejlesztését jelenti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem