Százszoros bérek a menedzsereknek! - az igazság odaát van...

Pénzcentrum
2006. november 10. 11:00

Egész Európában rekordütemben nő a jövedelmi szakadék a felsővezetők és alkalmazottak között, a hazai bérkülönbség akár több száz százalékos is lehet, amely a nyugat-európai átlagot is meghaladja - írja a Népszabadság.

2000 óta több mint kétszeresére nőtt a felső vezetés és az átlagos dolgozó közötti jövedelmi rés az e héten napvilágot látott londoni felmérés szerint, amely a szokásosnál is nagyobb visszhangot váltott ki. Eszerint a brit menedzserek fizetése az elmúlt évben átlagban nem kevesebb mint 43 százalékkal, 2,9 millió fontra (1,1 milliárd forintra) nőtt, miközben a dolgozók fizetése alig követi az infláció mértékét.

Hasonló a helyzet Németországban is, ahol az óriási jövedelemrés miatt a topmenedzserek szinte közutálat tárgyává váltak. A németek 82 százaléka csak a politikusokban bízik kevésbé, míg 88 százalékuk egyáltalán nem tartja indokoltnak a kiugróan magas fizetésüket. A vállalat vezetők egyébként az összes vizsgált európai országban a bizalmi lista legalján állnak, bár ez a trend Nyugat-Európában erősebb.

A németországi mélyponttal szemben szinte felüdülésként hat a magyar bizalmi index, amely szerint hazánk lakosságának 48 százaléka bízik a menedzserekben, persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy hazánkban, mint általában a piacgazdaságilag kevésbé fejlett országokban, a felső vezetői béreket homály fedi. Míg Nyugat- Európában természetes jelenség, hogy a kisrészvényeseknek vagy az alkalmazottnak joga van tudni, hogy az általa megtermelt pénzből milyen mértékben részesedik a vállalat vezetősége.

Magyarországon a cégvezetők személyes adataik védelmére hivatkozva titkolják el a fizetésüket, amelyet a cégek éves jelentéseiben is csak, mint a bérek tömegébe belemosódó értéket tűntetnek fel. Pedig hazánkban a fejvadászcégekhez közel álló csoportok információi szerint a jövedelemarányok még eltorzultabbak, mint nyugaton. Kishazánkban az aránytalanságot a kis- és közép, illetve a nagyvállalatok közötti különbségek is fokozzák.

A hazai top százba sorolható nagyvállalatok között a felső vezetők fix összegű alapfizetései a sokszor szétaprózódott vállalati struktúra miatt változatos képet mutatnak. Átlagban 5 és 50 millió forintos havi bérekkel számolhatunk, amit ha kiegészítünk a különféle közép- és hosszú távú ösztönzőkkel: részvényekkel, juttatásokkal, opciós céges részvényvásárlási lehetőségekkel, a végösszeg valóban több száz millió forintra rúg. Ekkora fizetést hazánkban azonban csupán 15-20 gazdasági vezető élvez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha összehasonlítási alapul az Állami Foglalkoztatási Hivatal 2006-os éves jelentését vesszük, amely szerint egy átlag ügyviteli munkatárs fizetése havi bruttó 115 ezer forint, vagyis évente 1,3 millió forint, a különbség akár több száz szoros is lehet. A Hewitt Human Tanácsadó által évente elkészített jelentés azonban az előbbinél egy szélesebb merítést vizsgál. A felmérés szerint a 25 és 50 milliárd forint közötti árbevételű cégeknél a vezérigazgatói székben ülők átlagosan 32,4 millió forintot keresnek évente, amely csupán tízszerese a beosztottak bruttó 2,9-3,4 millió forintos fizetésének.

A Hay Group nagyvállalati ügyfelei számára évente felméri a vezetői fizetéseket, az adatok természetesen ebben az esetben is titkosak. A felmért csoporthoz tartozó vállalatok többségének vezetői átlagban 2-5 millió forint között vihetnek haza havonta. Ágazati lebontásban továbbra is a bankok és legújabban a vagyonkezelő cégek vezetői keresnek a legjobban, őket a gáz- és olajvállalat menedzsmentjében dolgozók követik. Az élelmiszer-ipari láncok vezetői fizetéseinek növekedése az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett, ami egyrészt annak köszönhető, hogy ezeket a posztokat már nem külföldi menedzserek töltik be, másrészt pedig a piacépítés stációján már túljutott cégeknek nem érdeke a továbbiakban, hogy új vezetőket csalogassanak be.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem