Százszoros bérek a menedzsereknek! - az igazság odaát van...

Pénzcentrum
2006. november 10. 11:00

Egész Európában rekordütemben nő a jövedelmi szakadék a felsővezetők és alkalmazottak között, a hazai bérkülönbség akár több száz százalékos is lehet, amely a nyugat-európai átlagot is meghaladja - írja a Népszabadság.

2000 óta több mint kétszeresére nőtt a felső vezetés és az átlagos dolgozó közötti jövedelmi rés az e héten napvilágot látott londoni felmérés szerint, amely a szokásosnál is nagyobb visszhangot váltott ki. Eszerint a brit menedzserek fizetése az elmúlt évben átlagban nem kevesebb mint 43 százalékkal, 2,9 millió fontra (1,1 milliárd forintra) nőtt, miközben a dolgozók fizetése alig követi az infláció mértékét.

Hasonló a helyzet Németországban is, ahol az óriási jövedelemrés miatt a topmenedzserek szinte közutálat tárgyává váltak. A németek 82 százaléka csak a politikusokban bízik kevésbé, míg 88 százalékuk egyáltalán nem tartja indokoltnak a kiugróan magas fizetésüket. A vállalat vezetők egyébként az összes vizsgált európai országban a bizalmi lista legalján állnak, bár ez a trend Nyugat-Európában erősebb.

A németországi mélyponttal szemben szinte felüdülésként hat a magyar bizalmi index, amely szerint hazánk lakosságának 48 százaléka bízik a menedzserekben, persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy hazánkban, mint általában a piacgazdaságilag kevésbé fejlett országokban, a felső vezetői béreket homály fedi. Míg Nyugat- Európában természetes jelenség, hogy a kisrészvényeseknek vagy az alkalmazottnak joga van tudni, hogy az általa megtermelt pénzből milyen mértékben részesedik a vállalat vezetősége.

Magyarországon a cégvezetők személyes adataik védelmére hivatkozva titkolják el a fizetésüket, amelyet a cégek éves jelentéseiben is csak, mint a bérek tömegébe belemosódó értéket tűntetnek fel. Pedig hazánkban a fejvadászcégekhez közel álló csoportok információi szerint a jövedelemarányok még eltorzultabbak, mint nyugaton. Kishazánkban az aránytalanságot a kis- és közép, illetve a nagyvállalatok közötti különbségek is fokozzák.

A hazai top százba sorolható nagyvállalatok között a felső vezetők fix összegű alapfizetései a sokszor szétaprózódott vállalati struktúra miatt változatos képet mutatnak. Átlagban 5 és 50 millió forintos havi bérekkel számolhatunk, amit ha kiegészítünk a különféle közép- és hosszú távú ösztönzőkkel: részvényekkel, juttatásokkal, opciós céges részvényvásárlási lehetőségekkel, a végösszeg valóban több száz millió forintra rúg. Ekkora fizetést hazánkban azonban csupán 15-20 gazdasági vezető élvez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha összehasonlítási alapul az Állami Foglalkoztatási Hivatal 2006-os éves jelentését vesszük, amely szerint egy átlag ügyviteli munkatárs fizetése havi bruttó 115 ezer forint, vagyis évente 1,3 millió forint, a különbség akár több száz szoros is lehet. A Hewitt Human Tanácsadó által évente elkészített jelentés azonban az előbbinél egy szélesebb merítést vizsgál. A felmérés szerint a 25 és 50 milliárd forint közötti árbevételű cégeknél a vezérigazgatói székben ülők átlagosan 32,4 millió forintot keresnek évente, amely csupán tízszerese a beosztottak bruttó 2,9-3,4 millió forintos fizetésének.

A Hay Group nagyvállalati ügyfelei számára évente felméri a vezetői fizetéseket, az adatok természetesen ebben az esetben is titkosak. A felmért csoporthoz tartozó vállalatok többségének vezetői átlagban 2-5 millió forint között vihetnek haza havonta. Ágazati lebontásban továbbra is a bankok és legújabban a vagyonkezelő cégek vezetői keresnek a legjobban, őket a gáz- és olajvállalat menedzsmentjében dolgozók követik. Az élelmiszer-ipari láncok vezetői fizetéseinek növekedése az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett, ami egyrészt annak köszönhető, hogy ezeket a posztokat már nem külföldi menedzserek töltik be, másrészt pedig a piacépítés stációján már túljutott cégeknek nem érdeke a továbbiakban, hogy új vezetőket csalogassanak be.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04