6 °C Budapest

Hogyan bűvöljük el a leendő főnökünket?

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 12:30

A beilleszkedés az új munkahelyre sokszor nem megy zökkenőmentesen. Ezen cikkünkben különböző tanácsokkal szolgálunk azok számára, akik éppen munkahely váltás előtt, vagy közvetlenül utána állnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Új, környezet, új arcok, új vállalati kultúra. Ezen felül új főnök, az eddigiektől eltérő elvárásokkal. Nem könnyű dolog eligazodni a munkavállalók ösvényén és megtalálni a legegyszerűbb módját a beilleszkedésnek. Azt nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy nem tökéletes embereket keresnek, mert mint tudjuk, olyanok nem léteznek.

Vannak rutinos álláskeresők, vannak szerencsések, akik akár 2 héten belül is találnak maguknak új állást, de a legnagyobb arányban olyanok léteznek, akiknek ez jóval több időbe kerül. A munkahely elvesztése azonban 'egyszerűbb': 90 nap alatt kiderül minden. Hogy hogyan vészeljük át a 90 napos próbaidőt? Néhány hasznos tippel most ez neked is könnyebben fog menni!

Először is nagyon fontos, hogy a munkahely-váltás között tartsunk egy kisebb szünetet, hogy gondolatainkat rendezni tudjuk, és felkészültebben érkezzünk meg az új helyre. Egy hét pontosan elég arra, hogy tiszta fejjel vágjunk neki az új környezetnek és kihívásoknak.

Alapszabály az, hogy mielőtt elkezdenénk első napunkat, az interjú alatt megismert emberek nevét megtanuljuk, feljegyezzük egy noteszba a tévedések elkerülése érdekében. Jó pontot ér szintén, ha a vállalat életéből és 'történelméből' előre felkészülünk, hogy tudjuk, pontosan hova is megyünk. Így hamar képet kaphatunk a vállalat működését illetően.

Mindenképp figyelnünk kel arra, hogy pozitív energiát sugározzunk, és jókedvűen fogjunk hozzá a munkához. Mutassuk ki, hogy örülünk annak, hogy az adott csapatba kerültünk. Emlékezz arra: te is szívesebben dolgozol azzal, aki pozitívan áll hozzá a munkához és a társaihoz, mint egy olyan introvertált dolgozóval, aki negatív személyiséggel rendelkezik.

A jó megjelenés fél siker. Az első benyomás nagyon sokat számít az új alkalmazottak megítélésében, értjük ezt mind viselkedés, mind megjelenés szempontjából. Fontos, hogy ápolt, elegáns, a cég image-éhez illő öltözékben lépjünk be a változás kapuján.

Értékeljük a segítséget, amit mások nyújtanak nekünk, és legyünk kedvesek azokkal, akik mellettünk állnak és segítenek a beilleszkedésben. Létezik egy általános érvényű szabály az újak körében: tudj beszélni és hallgatni. A legoptimálisabb az, ha 80% hallgatás párosul 20% beszéddel és véleményezéssel. Jobb benyomást teszel mindenkire, ha az idő nagy részében meghallgatod a tanácsokat, amiket a munkatársak adnak, mint hogy saját tapasztalataiddal villogj, ami lehet, hogy korántsem illeszkedik abba a környezetbe, ahová kerültél. A kulcsszó: légy rugalmas!

Fontos 'szabály' a munkaadók útvesztőjében, hogy meg kell ismernünk a főnökünket. Nem mindegy, hogy milyen a főnök személyisége és munkastílusa, hiszen ezek a tényezők nagyban befolyásolják mind a formális és az informális kommunikációt, valamint a hozzáállásunkat is. A munkavégzést és a munkahelyi életünket eszerint kell kialakítanunk és átszabnunk. Tisztában kell lennünk azzal, mi az, amit elvárnak tőlünk, és mi az, amit el kell kerülnünk, milyen feladataink vannak, és hogyan történik az értékelés.

Lépj kapcsolatba munkatársaiddal és csapattársaiddal, ha csapatokban kell dolgoznod. Illeszkedj be a vállalati kultúrába, és alakíts ki barátságokat, légy bizalommal azok iránt, akik szerinted megérdemlik. Szintén alapszabály, hogy nem szabad pletykákba belebonyolódnunk. Ne adjunk tovább információt, vagy ne kreáljunk új történeteket, csak azért, hogy elkápráztassuk a többieket és mi kerüljünk a középpontba. Ez a viselkedés nemcsak hosszútávon, de rövidtávon sem kifizetődő.

Ne változtassunk a főbb dolgokon és elvárásokon: ha az volt a munka feltétele, hogy rugalmas, friss ötletekkel rendelkező munkatársat keresnek, akkor véletlenül se váljunk konzervatív, szabályokhoz szigorúan ragaszkodó egyénné.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhattunk, és valóban könnyebb lesz majd a beilleszkedés. Ezek javarészt tudatosan alakítható tulajdonságok, amelyekre érdemes odafigyelni. De sohase feledjük, hogy a mesterkélt embereket legalább annyira nem kedvelik, mint a negatív beállítottsággal rendelkezőket. Egy szóval legyünk életvidámak és természetesek!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?