9 °C Budapest

Hogyan bűvöljük el a leendő főnökünket?

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 12:30

A beilleszkedés az új munkahelyre sokszor nem megy zökkenőmentesen. Ezen cikkünkben különböző tanácsokkal szolgálunk azok számára, akik éppen munkahely váltás előtt, vagy közvetlenül utána állnak.



Új, környezet, új arcok, új vállalati kultúra. Ezen felül új főnök, az eddigiektől eltérő elvárásokkal. Nem könnyű dolog eligazodni a munkavállalók ösvényén és megtalálni a legegyszerűbb módját a beilleszkedésnek. Azt nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy nem tökéletes embereket keresnek, mert mint tudjuk, olyanok nem léteznek.

Vannak rutinos álláskeresők, vannak szerencsések, akik akár 2 héten belül is találnak maguknak új állást, de a legnagyobb arányban olyanok léteznek, akiknek ez jóval több időbe kerül. A munkahely elvesztése azonban 'egyszerűbb': 90 nap alatt kiderül minden. Hogy hogyan vészeljük át a 90 napos próbaidőt? Néhány hasznos tippel most ez neked is könnyebben fog menni!

Először is nagyon fontos, hogy a munkahely-váltás között tartsunk egy kisebb szünetet, hogy gondolatainkat rendezni tudjuk, és felkészültebben érkezzünk meg az új helyre. Egy hét pontosan elég arra, hogy tiszta fejjel vágjunk neki az új környezetnek és kihívásoknak.

Alapszabály az, hogy mielőtt elkezdenénk első napunkat, az interjú alatt megismert emberek nevét megtanuljuk, feljegyezzük egy noteszba a tévedések elkerülése érdekében. Jó pontot ér szintén, ha a vállalat életéből és 'történelméből' előre felkészülünk, hogy tudjuk, pontosan hova is megyünk. Így hamar képet kaphatunk a vállalat működését illetően.

Mindenképp figyelnünk kel arra, hogy pozitív energiát sugározzunk, és jókedvűen fogjunk hozzá a munkához. Mutassuk ki, hogy örülünk annak, hogy az adott csapatba kerültünk. Emlékezz arra: te is szívesebben dolgozol azzal, aki pozitívan áll hozzá a munkához és a társaihoz, mint egy olyan introvertált dolgozóval, aki negatív személyiséggel rendelkezik.

A jó megjelenés fél siker. Az első benyomás nagyon sokat számít az új alkalmazottak megítélésében, értjük ezt mind viselkedés, mind megjelenés szempontjából. Fontos, hogy ápolt, elegáns, a cég image-éhez illő öltözékben lépjünk be a változás kapuján.

Értékeljük a segítséget, amit mások nyújtanak nekünk, és legyünk kedvesek azokkal, akik mellettünk állnak és segítenek a beilleszkedésben. Létezik egy általános érvényű szabály az újak körében: tudj beszélni és hallgatni. A legoptimálisabb az, ha 80% hallgatás párosul 20% beszéddel és véleményezéssel. Jobb benyomást teszel mindenkire, ha az idő nagy részében meghallgatod a tanácsokat, amiket a munkatársak adnak, mint hogy saját tapasztalataiddal villogj, ami lehet, hogy korántsem illeszkedik abba a környezetbe, ahová kerültél. A kulcsszó: légy rugalmas!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos 'szabály' a munkaadók útvesztőjében, hogy meg kell ismernünk a főnökünket. Nem mindegy, hogy milyen a főnök személyisége és munkastílusa, hiszen ezek a tényezők nagyban befolyásolják mind a formális és az informális kommunikációt, valamint a hozzáállásunkat is. A munkavégzést és a munkahelyi életünket eszerint kell kialakítanunk és átszabnunk. Tisztában kell lennünk azzal, mi az, amit elvárnak tőlünk, és mi az, amit el kell kerülnünk, milyen feladataink vannak, és hogyan történik az értékelés.

Lépj kapcsolatba munkatársaiddal és csapattársaiddal, ha csapatokban kell dolgoznod. Illeszkedj be a vállalati kultúrába, és alakíts ki barátságokat, légy bizalommal azok iránt, akik szerinted megérdemlik. Szintén alapszabály, hogy nem szabad pletykákba belebonyolódnunk. Ne adjunk tovább információt, vagy ne kreáljunk új történeteket, csak azért, hogy elkápráztassuk a többieket és mi kerüljünk a középpontba. Ez a viselkedés nemcsak hosszútávon, de rövidtávon sem kifizetődő.

Ne változtassunk a főbb dolgokon és elvárásokon: ha az volt a munka feltétele, hogy rugalmas, friss ötletekkel rendelkező munkatársat keresnek, akkor véletlenül se váljunk konzervatív, szabályokhoz szigorúan ragaszkodó egyénné.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhattunk, és valóban könnyebb lesz majd a beilleszkedés. Ezek javarészt tudatosan alakítható tulajdonságok, amelyekre érdemes odafigyelni. De sohase feledjük, hogy a mesterkélt embereket legalább annyira nem kedvelik, mint a negatív beállítottsággal rendelkezőket. Egy szóval legyünk életvidámak és természetesek!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem