7 °C Budapest

Jó vezető lennél? -Teszteljük le!

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 12:00

A legtöbbet akkor veszíthet egy cég, ha a felső-vezetés hibázik. Ennek a problémának a kiküszöbölésére vezették be a tengerentúlon azokat a humánerőforrás osztályok által tökéletesített teszteket, amelyeket a munkáltatók töltetnek ki a potenciális jelentkezőkkel a vezetői pozíciókban.



Egyre jellemzőbb az a tesztsorozat, amit a HR-szakértők alkalmaznak az Egyesült Államokban. Manapság már senki nem lepődik meg -vagyis nem kellene meglepődnie-, ha az állásinterjú alkalmával egy 20 perctől körülbelül egy óráig terjedő tesztet is a kezébe adnak. A cégek 60%-a él a lehetőséggel, hogy vezetői pozícióra pályázó jelentkezőknek megvizsgálják a szakmai hozzáértésüket, a személyes tulajdonságaikat és jellemzőiket.

A felmérések alapján nemcsak a szakmai tudásról bizonyosodhatnak meg a vizsgáztatók, hanem képet kapnak - sokszor igen pontosat - a jelentkező önértékeléséről, valamint arról, hogy milyen személyes tulajdonságokkal rendelkezik, és azok hogy illeszkednek a cég vállalati kultúrájába. HR-es szakértők szerint a kérdésekre nem létezik előre megadott, jó válasz, hanem a jelentkező tulajdonságai döntik el, hogy milyen személyiség.

Jól tesszük, ha komolyan vesszük azokat a teszteket, amelyeket elénk raknak, hiszen sokan jártak már úgy, hogy az interjú alapján megfeleltek, ám nem töltötték ki pontosan a teszteket, vagy például olyan eredmények jöttek ki, melyek alkalmatlanná tették a jelentkezőt az adott pozícióra. Vannak azért technikák és trükkök, amelyekre jobb felkészülni, mielőtt elindulnánk állásinterjúra. Ezeket a tanácsokat érdemes észben tartani.

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy személyünk ne tükrözzön ellentétet a megjelenésünkkel. Hiába vesszük sikeresen az akadályokat az interjún, ha igazgatói posztra pályázva rövidnadrágban és pólóban jelenünk meg.
Mindenképpen hagyjunk megfelelő időt arra a lehetőségre is, ha kérdőívet kell kitölteniük. Nem éri meg elsietni a dolgot, jobb előre megtervezni inkább a napot.
A legfelsőbb vezetés, tehát az ügyvezető-igazgatók vagy elnök-vezérigazgatók sem kerülhetik el, hogy ilyen tesztek alá vessék őket. Az ő személyüknél különösen fontos, hogy tényleg a megfelelő embert találják meg, aki a cég számára lehető legelőnyösebb döntéseket fog hozni, és nem hibázik, mert mint azt mindannyian tudjuk, akár a vállalat életébe is kerülhet egy rossz döntés.
Ha becsületesen kitöltjük a teszteket, akkor az értékelésnél meglepő adatokat fogunk látni, alapos kérdőív és pontos válaszok alapján tényleg fény derül arra, hogy milyen jellemzőkkel is bírunk. A kapott eredményből nagyon sokat lehet tanulni, mert a végeredmény sokszor rávilágít legelőnyösebb és legelőnytelenebb tulajdonságainkra. Ezek után pedig csak rajtunk áll, hogy változtatunk-e viselkedésünkön.
Ne ijedjünk meg semmiképp, ha rossz eredmény születik a 'vizsgán', mert nem mindig ez a mérvadó az állásinterjúkon. Van, hogy annyira meg vannak elégedve a jelentkezővel, hogy az ösztöneikre hagyatkozva felveszik, és hagyják, hogy a gyakorlatban bizonyítsa rátermettségét.

Hogy olvasóinkat is felkészítsük az ilyen lehetőségekre, bemutatunk egy olyan angol nyelvű tesztet, mint amiről eddig a cikkben szó volt. A kérdéseket szakértők állították össze és a tesztet te is elvégezheted, ha az itt látható linkre kattintasz. Nem kell más hozzá csak nyugodt környezet, őszinte válaszok -hiszen a te érdekeidet szolgálják-, és körülbelül fél óra.


 

TESZT


A tesztet mi is elvégeztük. A honlapra kattintva először egy bejelentő lapon találjuk magunkat, ahol az adatainkat kérdezik, és ami a legfontosabb, meg kell adni az e-mail címünket, mert a tesztet követő értékelést személyre szólóan erre fogják elküldeni. Ezt követően, még mindig nem a teszt részeként, általános bevezető kérdéseket tesznek fel, hogy jobban megismerjenek bennünket. Megkérdezik, hogy mi az a terület, amelyik a legérdekesebb számunkra, milyen szakmai tapasztalattal rendelkezünk, mi a három legelőnyösebb és leghátrányosabb tulajdonságunk, az ideális főnök tulajdonságai, illetve a legkevésbé kedvelt vezető jellemzői. Továbbá nyilatkoznunk kell arról, hogy mi az, ami motivál, illetve demotivál a munkahelyen. Utolsó kérdésként arról érdeklődnek, hogy elbocsátottak-e már valaha minket vagy pereltük-e már korábbi főnökeink egyikét. A kérdések megválaszolása után indul a teszt. Lássuk, mi is történik azalatt!

A teszt mindössze egy részből áll: különböző tulajdonságokat sorolnak fel abc sorrendben, amelyek alapján 1-5-ig kell önmagunkat értékelni, aszerint, hogy mennyire igazak ránk a felsorakoztatott tulajdonságok. Olyan jelzőknél kell behatárolni személyiségünket, mint például gyengédség, izgatottság, agresszivitás, analitikus hajlam, de aziránt is érdeklődnek, hogy aggódóak vagyunk-e, okosak, ravaszok, vagy éppen gorombák? Mennyire jellemző ránk a kreativitás, fegyelmezettség, függetlenség, rámenősség, változatosság és még sorolhatnánk tovább. Csaknem 200 tulajdonságról kell eldöntenünk, hogy milyen szinten jellemző ránk, és hogy mennyire értünk egyet velük.

Amikor elkezdtük kitölteni a tesztet, még nem tudtuk, hogy mire vállalkoztunk. Akkor lepődtünk meg, amikor már körülbelül a huszadik 'a'-betűs tulajdonságról kellett eldöntenünk, hogy mennyire jellemző ránk. Miután következett az abc következő betűje, akkor jöttünk rá, hogy ez jó hosszú lesz. Nem lehet egyetlen jellemzőt sem kihagyni, mert addig nem enged tovább a rendszer. Az utolsó jelző besorolásánál megjelenik egy köszönő üzenet, valamint az, hogy az eredményeket az e-mail címünkre küldik minél előbb.

A várakozásnak megfelelően hosszú, ám de alapos tesztben lehetett részünk. A teszt elvégzése óta -három óra telt el azóta- még nem kaptunk választ. Ez szintén azt bizonyítja, hogy foglalkoznak a kiértékeléssel és személyes válaszainkat a teszt előtt adott igényeikkel, végzettségünkkel, érdeklődési körrel és szakmai tapasztalattal, és a teszt során megadott jelzőkkel összevetve születik meg a teljesen ránk szabott eredmény.

A tengerentúli HR irányvonalakat követi az európai, tehát a magyar is, így nálunk is lehet már valamilyen hasonló tesztre számítani manapság, de legalábbis a közeljövőben biztosan. Nem árt felkészülni az ilyen megmérettetésekre, hiszen mindenki ismeri a közhelyet: jobb félni, mint megijedni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem