2 °C Budapest

Olaszországban akarsz dolgozni? - Íme néhány jótanács

Pénzcentrum
2006. május 12. 14:30

Ha valaki hazánkból Olaszországba szeretne menni dolgozni akkor nem árt ha felkészül arra, hogy az olaszok külön jogszabályban meghatározott keretszámot állapítottak meg. Azonban ez a keret kibővíthető bizonyos szakmák esetében és egyáltalán nem vonatkozik az önfoglalkoztatásra. Tehát mielőtt bárki vándorútra kelne nem árt néhány dolognak utánanézni.



Azok számára, akik Olaszországban találtak munkát, a munkavállalási engedélyt az őket foglalkoztatni kívánó munkáltató kérelmezi a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium (Ministero del Lavoro e delle Politiche Sociali) valamelyik decentralizált irodájánál.

Az engedély kiadásának elsődleges feltétele az időrendiség; a munkavállalási engedélyek listája ugyanis a vonatkozó kérelmek beküldési dátuma alapján kerül összeállításra mindaddig, míg számuk el nem éri a 20 000-ben megállapított felső határértéket.

Amennyiben arra az előírt kvótán belül még lehetőség van, a Megyei Munkaügyi Hivatal a szükséges ellenőrzések elvégzését követően adja ki a munkavállalási engedélyt, amelyet a kérelmet benyújtó munkáltatón kívül, a helyileg illetékes rendőrkapitánysághoz is továbbít. A munkavállalónak ugyanis ennél a rendőrkapitányságnál kell majd kérelmeznie a tartózkodási engedélyt (kérelmében a munkavégzést, mint okot megjelölve).

Az engedély kérelmének kötelezettsége alól csak azok a munkavállalók képeznek kivételt, akik bizonyítani tudják, hogy legalább egy évig folyamatosan hivatalos munkaviszonyban álltak Olaszország területén. Ezt a tényt bizonyító iratot a fent említett decentralizált irodáknál szerezhetik be, amellyel ezt követően valamelyik rendőrkapitányságnál (Questura) kérelmezhetik a közösségi tartózkodási engedélyt. Kivételt képeznek továbbá bizonyos személyi kategóriák is.

Bizonyos kategóriákhoz tartózó munkavállalók a fizetett foglalkoztatásra vonatkozóan meghatározott kvótákon kívül léphetnek be az olasz munkaerőpiacra. Az ugyvezeto.hu írása szerint ezek a következők:

- Olaszországban központtal, fiókirodával, illetve kirendeltséggel rendelkező vállalatok vezetői és magas fokúan szakosodott szakemberei; egyetemi tanárok, egyetemi előadók és kutatók;
- fordítók és tolmácsok;
- olasz vagy közösségi állampolgárok háztartási alkalmazottai;
- az Olaszországban ideiglenes szakmai képzésen, illetve olasz munkáltatóknál szervezett oktatásban résztvevő személyek;
- az Olaszországban működő szervezetek vagy vállalkozások specifikus feladatok ellátása érdekében korlátozott ideig itt tartózkodó alkalmazottai;
- a külföldi székhelyű vállalatok szerződéses szolgáltatások teljesítése érdekében ideiglenesen olaszországi székhelyű vállalatokhoz áthelyezett munkavállalói;
- állami vagy magán egészségügyi szervezetek által alkalmazott hivatásos ápolók.
Az alábbi kategóriákhoz tartozó személyek esetén a munkavállalási engedélyt igénylő kérelmet a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium Foglalkoztatási Főigazgatóságának Szórakoztató-ipari Munkaügyi Titkárságához kell benyújtani:
- vándorcirkuszok vagy utazó showműsorok alkalmazottai;
- operák, színházi, koncert vagy balett előadások művészi vagy műszaki személyzete;
- szórakoztató helyeken alkalmazott táncosok, művészek és zenészek;
- színházak vagy moziüzemi vállalatok, állami vagy magán rádió vagy televízió társaságok, illetve állami szervezetek által kulturális vagy folklorisztikus események részeként alkalmazott művészek.

Az Olaszországban bármilyen hivatásos sporttevékenységet folytatni kívánó külföldiek részére a Nemzeti Olimpiai Bizottság (Committal Olimpico Nazionale Italiano) (CONI) személyre szóló engedélyt állít ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szerződés, Fizetés

A munkaszerződést írásban és szóban is meg lehet kötni. A munkaszerződés rendelkezik a munkavégzés pontos feltételeiről, így a munkaidőről is. A törvény szerint a munkaidő napi 8 óra és heti 48 óra. A munkavállalóknak kötelező heti egy szabadnapot biztosítani, ez rendszerint a vasárnap. A munkaszerződések általában kedvezőbb feltételeket rögzítenek a törvényben foglaltaknál (általában közalkalmazottaknál heti 36 óra, egyéb területeken dolgozóknál heti 40 óra).

A szabadság időtartamát nem a törvény, hanem kollektív megállapodások rögzítik. Az éves szabadság általában négy hét, de ennek időtartama függ a munkavállaló korától és az érintett ágazattól is. Olaszországban évente 15 munkaszüneti napot tartanak. A munkaszerződésekben bruttó munkabéreket határoznak meg.

Olaszországban nincs törvényileg meghatározott minimálbér, de számos szektorban kollektív szerződésekben rendelkeznek a minimálbérről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem