5 °C Budapest

Olaszországban akarsz dolgozni? - Íme néhány jótanács

Pénzcentrum
2006. május 12. 14:30

Ha valaki hazánkból Olaszországba szeretne menni dolgozni akkor nem árt ha felkészül arra, hogy az olaszok külön jogszabályban meghatározott keretszámot állapítottak meg. Azonban ez a keret kibővíthető bizonyos szakmák esetében és egyáltalán nem vonatkozik az önfoglalkoztatásra. Tehát mielőtt bárki vándorútra kelne nem árt néhány dolognak utánanézni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Azok számára, akik Olaszországban találtak munkát, a munkavállalási engedélyt az őket foglalkoztatni kívánó munkáltató kérelmezi a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium (Ministero del Lavoro e delle Politiche Sociali) valamelyik decentralizált irodájánál.

Az engedély kiadásának elsődleges feltétele az időrendiség; a munkavállalási engedélyek listája ugyanis a vonatkozó kérelmek beküldési dátuma alapján kerül összeállításra mindaddig, míg számuk el nem éri a 20 000-ben megállapított felső határértéket.

Amennyiben arra az előírt kvótán belül még lehetőség van, a Megyei Munkaügyi Hivatal a szükséges ellenőrzések elvégzését követően adja ki a munkavállalási engedélyt, amelyet a kérelmet benyújtó munkáltatón kívül, a helyileg illetékes rendőrkapitánysághoz is továbbít. A munkavállalónak ugyanis ennél a rendőrkapitányságnál kell majd kérelmeznie a tartózkodási engedélyt (kérelmében a munkavégzést, mint okot megjelölve).

Az engedély kérelmének kötelezettsége alól csak azok a munkavállalók képeznek kivételt, akik bizonyítani tudják, hogy legalább egy évig folyamatosan hivatalos munkaviszonyban álltak Olaszország területén. Ezt a tényt bizonyító iratot a fent említett decentralizált irodáknál szerezhetik be, amellyel ezt követően valamelyik rendőrkapitányságnál (Questura) kérelmezhetik a közösségi tartózkodási engedélyt. Kivételt képeznek továbbá bizonyos személyi kategóriák is.

Bizonyos kategóriákhoz tartózó munkavállalók a fizetett foglalkoztatásra vonatkozóan meghatározott kvótákon kívül léphetnek be az olasz munkaerőpiacra. Az ugyvezeto.hu írása szerint ezek a következők:

- Olaszországban központtal, fiókirodával, illetve kirendeltséggel rendelkező vállalatok vezetői és magas fokúan szakosodott szakemberei; egyetemi tanárok, egyetemi előadók és kutatók;
- fordítók és tolmácsok;
- olasz vagy közösségi állampolgárok háztartási alkalmazottai;
- az Olaszországban ideiglenes szakmai képzésen, illetve olasz munkáltatóknál szervezett oktatásban résztvevő személyek;
- az Olaszországban működő szervezetek vagy vállalkozások specifikus feladatok ellátása érdekében korlátozott ideig itt tartózkodó alkalmazottai;
- a külföldi székhelyű vállalatok szerződéses szolgáltatások teljesítése érdekében ideiglenesen olaszországi székhelyű vállalatokhoz áthelyezett munkavállalói;
- állami vagy magán egészségügyi szervezetek által alkalmazott hivatásos ápolók.
Az alábbi kategóriákhoz tartozó személyek esetén a munkavállalási engedélyt igénylő kérelmet a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium Foglalkoztatási Főigazgatóságának Szórakoztató-ipari Munkaügyi Titkárságához kell benyújtani:
- vándorcirkuszok vagy utazó showműsorok alkalmazottai;
- operák, színházi, koncert vagy balett előadások művészi vagy műszaki személyzete;
- szórakoztató helyeken alkalmazott táncosok, művészek és zenészek;
- színházak vagy moziüzemi vállalatok, állami vagy magán rádió vagy televízió társaságok, illetve állami szervezetek által kulturális vagy folklorisztikus események részeként alkalmazott művészek.

Az Olaszországban bármilyen hivatásos sporttevékenységet folytatni kívánó külföldiek részére a Nemzeti Olimpiai Bizottság (Committal Olimpico Nazionale Italiano) (CONI) személyre szóló engedélyt állít ki.

Szerződés, Fizetés

A munkaszerződést írásban és szóban is meg lehet kötni. A munkaszerződés rendelkezik a munkavégzés pontos feltételeiről, így a munkaidőről is. A törvény szerint a munkaidő napi 8 óra és heti 48 óra. A munkavállalóknak kötelező heti egy szabadnapot biztosítani, ez rendszerint a vasárnap. A munkaszerződések általában kedvezőbb feltételeket rögzítenek a törvényben foglaltaknál (általában közalkalmazottaknál heti 36 óra, egyéb területeken dolgozóknál heti 40 óra).

A szabadság időtartamát nem a törvény, hanem kollektív megállapodások rögzítik. Az éves szabadság általában négy hét, de ennek időtartama függ a munkavállaló korától és az érintett ágazattól is. Olaszországban évente 15 munkaszüneti napot tartanak. A munkaszerződésekben bruttó munkabéreket határoznak meg.

Olaszországban nincs törvényileg meghatározott minimálbér, de számos szektorban kollektív szerződésekben rendelkeznek a minimálbérről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?