21 °C Budapest

Greenspan: a piaci erők lehűthetik az olajpiaci "őrületet" - aggasztó a finomítói kapacitáshiány

Pénzcentrum
2005. április 6. 11:28

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke tegnap esti, egy olajfinomítói konferenciára készített beszédében elmondta, hogy a piaci erők várhatóan a nyersolajkészletek felhalmozásával reagálhatnak a mostani magasa árakra, ami hűtheti a mostani olajpiaci "őrületet". Az olajárak inflációs és gazdasági növekedésre vonatkozó hatásairól nem ejtett szót a jegybankár - a piacok azonban leginkább emiatt figyeltek most a nagy tekintélyű vezetőre.

Greenspan szerint az olajkészletek emelkedése folytatódhat az elkövetkezendő időszakban, ami elegendő alapot jelenthet arra, hogy megszűnhessen az olajpiaci "őrület", ami most jellemzi a piacot. Szakértők szerint az amerikai, illetve a főbb gazdasági központok olajkészletei (azaz a fundamentumok) közel sem támasztanak alá ilyen magasa árakat a piacon. Greenspan szerint az olajárak mostani emelkedése eddig csak mérsékelt ütemben csökkentette az olajkeresletet. A bankelnök szerint aggodalomra ad okot a világ olajfinomítói kapacitásában mutatkozó kapacitásszűkösség, a kapacitásbővítés ütemének a kívánatostól való elmaradása. A Kína felől érkező jelentős keresletbővítésre nem tudott megfelelő választ adni a piac a kínálat oldaláról.

2005.04.01 12:05
Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Az olajpiacok lefelé korrigáltak a beszéd hatására: az amerikai könnyűolaj határidős ára a new york-i árutőzsdén a hétfői 58.28-as történelmi árcsúcs után mostanra már 56 dollár közelébe mérséklődött, míg a londoni azonnali szállítású Brent hordónkénti ára a napközbeni 54.70 centről 54 alá csúszott a nap végére.

Greenspan szerint az olajpiaci folyamatok hosszútávon továbbra is központi szereppel bírhatnak az amerikai gazdaság egészséges fejlődése szempontjából, és hozzátette, hogy amennyiben az árak tovább emelkednének, úgy a gazdaság energiahordozótól való függése csökkenne. Erre utal a bankvezető szerint az is, hogy az energiahordozókkal kapcsolatos kilátások a vállalatokat a beruházások felől az energiafelhasználással kapcsolatos költségcsökkentés felé terelik. Ez a gazdasági növekedési ütemre gyakorolhat érdemi negatív hatást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az IMF vezetője, Rodrigo Rato a német Handelsblattnak adott interjújában az olajár-emelkedés miatt fokozódó lefelé mutató kockázatokról beszélt a világgazdasági növekedés kapcsán, megítélése szerint az áremelkedés a globális növekedési ütemet idén akár negyed-fél százalékponttal is csökkentheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35