12 °C Budapest

Greenspan: a piaci erők lehűthetik az olajpiaci "őrületet" - aggasztó a finomítói kapacitáshiány

Pénzcentrum
2005. április 6. 11:28

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke tegnap esti, egy olajfinomítói konferenciára készített beszédében elmondta, hogy a piaci erők várhatóan a nyersolajkészletek felhalmozásával reagálhatnak a mostani magasa árakra, ami hűtheti a mostani olajpiaci "őrületet". Az olajárak inflációs és gazdasági növekedésre vonatkozó hatásairól nem ejtett szót a jegybankár - a piacok azonban leginkább emiatt figyeltek most a nagy tekintélyű vezetőre.

Greenspan szerint az olajkészletek emelkedése folytatódhat az elkövetkezendő időszakban, ami elegendő alapot jelenthet arra, hogy megszűnhessen az olajpiaci "őrület", ami most jellemzi a piacot. Szakértők szerint az amerikai, illetve a főbb gazdasági központok olajkészletei (azaz a fundamentumok) közel sem támasztanak alá ilyen magasa árakat a piacon. Greenspan szerint az olajárak mostani emelkedése eddig csak mérsékelt ütemben csökkentette az olajkeresletet. A bankelnök szerint aggodalomra ad okot a világ olajfinomítói kapacitásában mutatkozó kapacitásszűkösség, a kapacitásbővítés ütemének a kívánatostól való elmaradása. A Kína felől érkező jelentős keresletbővítésre nem tudott megfelelő választ adni a piac a kínálat oldaláról.

2005.04.01 12:05
Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Az olajpiacok lefelé korrigáltak a beszéd hatására: az amerikai könnyűolaj határidős ára a new york-i árutőzsdén a hétfői 58.28-as történelmi árcsúcs után mostanra már 56 dollár közelébe mérséklődött, míg a londoni azonnali szállítású Brent hordónkénti ára a napközbeni 54.70 centről 54 alá csúszott a nap végére.

Greenspan szerint az olajpiaci folyamatok hosszútávon továbbra is központi szereppel bírhatnak az amerikai gazdaság egészséges fejlődése szempontjából, és hozzátette, hogy amennyiben az árak tovább emelkednének, úgy a gazdaság energiahordozótól való függése csökkenne. Erre utal a bankvezető szerint az is, hogy az energiahordozókkal kapcsolatos kilátások a vállalatokat a beruházások felől az energiafelhasználással kapcsolatos költségcsökkentés felé terelik. Ez a gazdasági növekedési ütemre gyakorolhat érdemi negatív hatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az IMF vezetője, Rodrigo Rato a német Handelsblattnak adott interjújában az olajár-emelkedés miatt fokozódó lefelé mutató kockázatokról beszélt a világgazdasági növekedés kapcsán, megítélése szerint az áremelkedés a globális növekedési ütemet idén akár negyed-fél százalékponttal is csökkentheti.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem