37 °C Budapest

Greenspan: a piaci erők lehűthetik az olajpiaci "őrületet" - aggasztó a finomítói kapacitáshiány

Pénzcentrum
2005. április 6. 11:28

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke tegnap esti, egy olajfinomítói konferenciára készített beszédében elmondta, hogy a piaci erők várhatóan a nyersolajkészletek felhalmozásával reagálhatnak a mostani magasa árakra, ami hűtheti a mostani olajpiaci "őrületet". Az olajárak inflációs és gazdasági növekedésre vonatkozó hatásairól nem ejtett szót a jegybankár - a piacok azonban leginkább emiatt figyeltek most a nagy tekintélyű vezetőre.

Greenspan szerint az olajkészletek emelkedése folytatódhat az elkövetkezendő időszakban, ami elegendő alapot jelenthet arra, hogy megszűnhessen az olajpiaci "őrület", ami most jellemzi a piacot. Szakértők szerint az amerikai, illetve a főbb gazdasági központok olajkészletei (azaz a fundamentumok) közel sem támasztanak alá ilyen magasa árakat a piacon. Greenspan szerint az olajárak mostani emelkedése eddig csak mérsékelt ütemben csökkentette az olajkeresletet. A bankelnök szerint aggodalomra ad okot a világ olajfinomítói kapacitásában mutatkozó kapacitásszűkösség, a kapacitásbővítés ütemének a kívánatostól való elmaradása. A Kína felől érkező jelentős keresletbővítésre nem tudott megfelelő választ adni a piac a kínálat oldaláról.

2005.04.01 12:05
Goldman Sachs: elindultunk a 105 dolláros olajárig

Az olajpiacok lefelé korrigáltak a beszéd hatására: az amerikai könnyűolaj határidős ára a new york-i árutőzsdén a hétfői 58.28-as történelmi árcsúcs után mostanra már 56 dollár közelébe mérséklődött, míg a londoni azonnali szállítású Brent hordónkénti ára a napközbeni 54.70 centről 54 alá csúszott a nap végére.

Greenspan szerint az olajpiaci folyamatok hosszútávon továbbra is központi szereppel bírhatnak az amerikai gazdaság egészséges fejlődése szempontjából, és hozzátette, hogy amennyiben az árak tovább emelkednének, úgy a gazdaság energiahordozótól való függése csökkenne. Erre utal a bankvezető szerint az is, hogy az energiahordozókkal kapcsolatos kilátások a vállalatokat a beruházások felől az energiafelhasználással kapcsolatos költségcsökkentés felé terelik. Ez a gazdasági növekedési ütemre gyakorolhat érdemi negatív hatást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az IMF vezetője, Rodrigo Rato a német Handelsblattnak adott interjújában az olajár-emelkedés miatt fokozódó lefelé mutató kockázatokról beszélt a világgazdasági növekedés kapcsán, megítélése szerint az áremelkedés a globális növekedési ütemet idén akár negyed-fél százalékponttal is csökkentheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?