9 °C Budapest

10-ből 9 magyar munkavállaló nem tudja: pedig ezt is elszámolhatod

2019. november 3. 09:04

Egy friss országos felmérés szerint Magyarországon 10-ből 9 ember soha nem hallott a munkaadó által kötelezően (és ingyenesen) biztosítandó irodai szemüveg lehetőségéről, pedig minden második munkavállaló panaszkodik komoly fejfájásra és szemszárazságra a képernyő előtti munkavégzés miatt. 

2019. októberében országos felmérést készített a “Jár neked a szemüveg" fórum arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire ismerik és használják ki a munkavállalók és a cégek azt a lehetőséget (és törvényi kötelezettséget), ami szerint a munkaadóknak szemüveget kell biztosítaniuk a képernyő előtti munkavégzés céljából.

A felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92 százaléka egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint ingyenesen igényelhetnek a munkáltatótól éleslátást (dioptriás) biztosító szemüveget, vagy kék fény szűrős monitor szemüveget. Ez az arány annak fényében megdöbbentő, hogy a válaszadók 69 százaléka szenved legalább három, látással kapcsolatos problémától, kortól és a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségétől függetlenül. 

A képernyő előtti munkavégzés egyik mellékhatása a számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome - CVS), mely egyszerre eredményezhet szemszárazságból eredő szúró érzést, fejfájást és fáradékonyságot. Az intenzív számítógépes munka további kellemetlen hatásai közé tartoznak a sok ülésből következő hát, váll és nyaki fájdalmak is. 

A képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat is tud okozni

- árulta el Táll Krisztina optometrista. A felmérés szerint a 18-29 éves korosztály 89 százaléka szenved a számítógépes-látás szindrómától, míg a 30+ korosztálynál ez az arány 75 százalék. Ez részben azért lehet, mert a fiatalok vélhetően gyakrabban használják az okostelefonjukat és otthon is több időt töltenek el a gép előtt.

Tudjuk, hogy a kék fény káros, mégsem teszünk ellene

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a dolgozók több, mint a fele tisztában van a kék fény veszélyeivel, 83 százalék egyáltalán nem hord monitorszemüveget. A szakember szerint pedig az irodai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott lenne, hiszen védőrétege meggátolja a káros kék fény behatolását a retinába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

A jó hír, hogy monitorszemüveget is lehet igényelni a munkáltatótól, ráadásul nullás (dioptria-mentes) szemüveg esetén orvosi vizsgálatra sincs szükség.

 “Ami az éleslátást biztosító szemüvegeket illeti, az igénylése orvosi vizsgálathoz kötött, és ha az üzemorvos úgy ítéli meg, hogy munkavállaló részére dioptriás szemüveg biztosítása szükséges lehet, a dolgozót beutalhatja szemészeti vizsgálatra is." - árulta el dr. Zempléni Kinga ügyvéd.

“Bízunk benne, hogy a felmérésünk eredményeinek és az országos fórumnak köszönhetően minél több cégvezető és munkavállaló fog élni az ingyenesen igényelhető irodai szemüveg lehetőségével. Fontos az egészségünk és ha létezik olyan törvény, ami a szemünk védelmét biztosítja, akkor miért ne élnénk vele? Egyébként már folyamatban van a cégvezetőket érintő kutatás is, melynek eredményeit várhatóan novemberben hozzuk nyilvánosságra. Elöljáróban azonban annyi kiderült, hogy pl. a KKV-k vezetői a cégvezetők többsége sem ismeri ezt a törvényt, pedig adó- és járulékmentesen elszámoltathatnák a szemüvegeket" - nyilatkozta Valner Szabolcs, a Jár neked a szemüveg kutatás vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem