2 °C Budapest

Vadonatúj autót vehetsz most ingyenhitelből: ritkán van ilyen Magyarországon

2017. október 30. 05:45

A hazai személygépkocsi-állomány egy évtizede folyamatosan öregszik, így előbb-utóbb egyre többen fognak rászorulni új autó vásárlására. Mivel egy új autó több millió forintba kerül, így kézenfekvő megoldás az autó lízingelése. Annak néztünk utána, hogy jelenleg milyen feltételekkel lehet lízingelni a legnépszerűbb márkákat.

A KSH szeptemberi jelentéséből is kitűnik, hogy 2007-2008, tehát a válság kezdete óta folyamatosan öregszik a hazai személygépkocsi-állomány átlagos kora, amely 2017 közepére elérte a 14 évet. Nyilvánvaló az összefüggés a válság kitörése és az utána következő ijedtség között, amelynek köszönhetően jóval kevesebben mertek költekezni, és még kevesebben mertek hitelből vásárolni, esetleg lízingelni.

Ez az ijedtség sok tekintetben már elmúlt, legalábbis a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacán ez egyértelműen kimutatható. Az alacsony kamatkörnyezetnek hála mindkét hiteltípus esetében korábban soha nem látott mértékben mentek le a kamatok. Annak jártunk most utána, hogy mi a helyzet az autólízingek esetén, milyen kamatokkal, THM-ekkel találkozik az, aki új autót szeretné beszerezni.

Az autókereskedések jellemzően külön finanszírozási ajánlatokkal rendelkeznek a személygépjárművekre és a haszonjárművekre vonatkozóan. Az alábbi gyűjtés személygépkocsikra vonatkozó, zárt végű lízingajánlatokat tartalmaz.

A lízingek fajtái
Több fajtája is van a lízingnek, két fő csoportja a pénzügyi és az operatív lízing. Utóbbi esetében a tulajdonjog a szerződés lejártakor is a bérbeadóé marad, éppen ezért ezt tartós bérletnek is nevezik.

A pénzügyi lízing esetében nyílt- és zártvégű lízing létezik. Nyíltvégű lízing esetében a szerződés megkötésekor nincsen eldöntve, hogy ki lesz a tulajdonos a szerződés lejártakor, míg a zártvégűnél már ekkor tisztázzák, hogy végül a bérlő lesz az.

Hol vannak a legkisebb kamatok?

A legalacsonyabb THM-et a Renault-nál találtuk, ahol az egyenesen 0 százalékos, ugyanakkor a kamatozás változó. Ez azt jelenti, hogy a kamatkörnyezet változása esetén előfordulhat, hogy a futamidő későbbi szakaszában magasabb kamatot leszünk kénytelenek fizetni, mint a szerződés megkötésekor. Az ajánlat jelenleg minden személygépjárműre érvényes, az akció igénybe vételéhez 35 százalék önerőt kell felmutatnunk, illetve mindössze 24-48 hónapos futamidőt választhatunk.

A Renault akcióját leszámítva úgy tűnik, hogy jelenleg 2,5 százalék környékén vannak a legkedvezőbb ajánlatok, például ilyeneket találhatunk a Ford modelljei esetében. Ez még mindig kedvező ajánlat, ám itt is csak rövid futamidő mellé (többnyire 36 hónap) igényelhetjük, illetve itt is változó a kamatozás. Szintén nem elhanyagolandó információ, hogy jóval nagyobb önerőre is szükségünk lesz, ez több modell esetében meghaladja az 50 százalékot.

A Skoda egyes modelljeit is lízingelhetjük 2,5 százalékos THM mellett, azonban itt is legalább a bruttó vételár felét fel kell mutatnunk önerőként. Itt még rövidebb futamidőre kell számítanunk, az maximum 24 hónapos lehet. Fontos, hogy a kamatozás itt is változó.

Nem sokkal magasabb, 2,99 százalékos THM-mel lízingelhetünk Volkswagent. A magasabb THM-ért cserébe más téren nagyobb a mozgásterünk, például csak a vételár 20 százalékát kell kifizetnünk saját zsebből, illetve a futamidőt is kitolhatjuk akár 84 hónapig is. A kamatozás azonban itt is változó.

Az általunk megnézett többi márkánál már csak magasabb THM-eket találtunk, például a Magyarországon igen elterjedt Suzuki esetében 6,49 százalékost, a Peugeot-nál 4 százalékost, az Audinál pedig 3,99-est. Érdekesség azonban, hogy a Peugeot ajánlatait fix kamatozással is igénybe vehetjük, míg az összes többi kamatozása változó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szétnéztünk az Opel honlapján is, hiszen ott van a legnépszerűbb magyarországi márkák között, ám semmilyen finanszírozási ajánlatot nem találtunk.

Ha valaki prémium kategóriás autóra vágyik érdemes először a Mercedesnél szétnéznie, ahol jelenleg már 5,11 százalékos THM-mel is lízingelhetünk személygépkocsikat, ugyancsak változó kamatozás mellett. Ez egyáltalán nem tűnik rossz ajánlatnak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a BMW esetében 9,05 százalékos THM-et találtunk. (A BMW honlapján nem találtunk konkrét ajánlatokat, ám a cég autóit finanszírozó Merkantil Bank honlapján lehet kalkulációt készíteni.)

Tehát egy kis utánajárással több márkát is találhatunk, ahol kedvező kamatozás mellett lízingelhetjük autónkat. Összességében azonban úgy tűnik, hogy ezt csak változó kamatozás mellett tehetjük meg, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt megugorhat a kamat mértéke. Az alacsony futamidőknek köszönhetően ennek az átlagosnál kisebb az esélye, de mindenképpen kockázatot jelent.

Ha nem szeretnénk lízingelni

Természetesen továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy személyi kölcsönből vásároljunk autót, ám ilyenkor biztosan nem fogunk sem 0, sem 2,5 százalékos ajánlatokat kapni. Ennek az az oka, hogy lízing esetében az autó tulajdonjoga a finanszírozónál marad, ezért kisebb a kockázata, mint egy fedezetlen személyi kölcsönnél.

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy milyen kamatok mellett vehetnénk fel hitelt autóvásárlásra. A kalkulációt 5 millió forintos személyi kölcsönre végeztük, maximális futamidővel, illetve 250 ezer forintnál magasabb jövedelmet vettünk alapul. Ezek alapján a következő ajánlatokat találtuk:

  • Sberbank: 68 580 forintos havi törlesztőrészlet, 7,57 százalék THM
  • Budapest Bank: 77 173 forintos havi törlesztő, 7,90 százalékos THM
  • CIB Bank: 70 374 forintos törlesztő és 8,17 százalékos THM

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem