2020. május 31. vasárnap Angéla, Petronella

Tovább egyszerűsödik a hitelfelvétel: rengeteg újdonságot hozott a járvány


Gördülékenyebbé, kényelmesebbé válik több hiteltípus igénylése a járványhelyzetben. Mindössze a szerződés aláírásához kell a személyes jelenlét, minden más teendőt elektronikusan, telefonon intéz a bank, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor az ügyfélnek több alkalommal is szükséges volt megjelennie a bankfiókban egy-egy lakás,- kamattámogatott lakáshitel vagy babaváró hitel folyósításáig. A koronavírus-járvány miatt bevezetett újdonság sok ügyfelet érinthet, a múlt évben csak jelzáloghitelből több mint 6 ezer kapott zöld jelzést a bankfiókokban történő ügyintézést követően.

Egy sor intézkedéssel tette könnyebbé a mindennapi bankolást a járványhelyzetben a K&H a lakáshiteleknél, kamattámogatott lakáshiteleknél és a babaváró kölcsönöknél például mostantól egészen a szerződéskötésig nem kell személyesen bemenni a bankfiókba a folyamat legvégéig.

Ha kölcsönt szeretnél felvenni, keresd meg a számodra legmegfelelőbb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával. KATT!

Eddig egy-egy lakáshitel igénylése esetében például jellemzően akár 3-szor, 4-szer is fel kellett keresniük a bankfiókot az érintetteknek, ha pedig hitelügynökön keresztül történt a szerződéskötés, akkor is 2-3 alkalom kellett ahhoz, hogy zöld utat kapjon a hitel.

 

Az egyetlen személyes látogatást igénylő hiteligénylése során mostantól a bank munkatársai visszahívják az érdeklődőket, a bediktált adatok alapján elkészítik az előzetes hitelbírálatot, és elküldik az igényléshez szükséges dokumentumokat. A hiteligénylőknek az igénylőlapokat és egyéb nyilatkozatokat kitöltve és aláírva vissza kell küldenie, be kell szerezniük a szükséges okmányokat és igazolásokat, és ezeket elküldeni a szakembereknek. Pozitív elbírálás esetében a szerződéstervezetet szintén e-mailben kapják meg az érintettek, az elfogadás után pedig mindössze egyetlen aláírásra kell bemenni a fiókba és vinni az eredeti dokumentumokat.

"A most elindított ügyintézés bevezetésének lehetősége már korábban is felvetődött, de a járvány miatt lényegesen felgyorsítottuk a munkát. Az új folyamat szerint a lakáshitelről, babaváró hitelről, vagy akár CSOK-ról szóló egyeztetés telefonon - azaz nem személyesen - történik, ennek során a K&H szakemberei minden szükséges ellenőrzést elvégeznek" - mondta Árva András, a K&H lakossági ügyfelek szegmens marketing főosztályvezetője. A K&H adatai szerint 2019 utolsó negyedévében a jelzáloghiteleit átlagosan 5-8 munkanap alatt bírálta el és átlagosan 25-26 munkanap alatt folyósította.

Növekedés a hiteleknél

Az egyetlen személyes látogatást igénylő hiteligénylés bevezetése számos ügyfelet érint, hiszen a bank tavaly több mint 11 ezer jelzáloghitel-szerződést kötött, ezen belül több mint 6 ezer kölcsön a bankfiókokban történő ügyintézés keretében kapott zöld utat. Összesen tavaly a K&H közel 123 milliárd forint értékben kötött jelzáloghitel-szerződéseket, ami bő 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Árva András az egyetlen személyes látogatást igénylő hiteligénylés elindítása apropóján felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakossági hitelezés a múlt évben jelentős növekedést mutatott. A bank - a babaváró hitelek 42 milliárd forintos összegével együtt - 2019-ben összesen 195 milliárd forint értékben helyezett ki új lakossági hitelt, ami 49 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk