Megmenekült a magyar botrányhős a hitelcsapdából

Pénzcentrum
2014. április 5. 13:00

Megmenekült a hitelcsapdából a népszerű botrányhős, Gangxsta Zolee, mivel sikerült megegyeznie a bankkal, hogy átmenetileg kisebb törlesztőrészletet kelljen fizetnie. Az árfolyamgát konstrukcióval mindenkinek lehetősége van arra, hogy átmenetileg csökkentse a törlesztőrészleteit. Kiszámoltuk, hogy mennyit lehet megtakarítani azzal, ha élünk az árfolyamrögzítés adta lehetőséggel.

Kilábalt a hosszú évek óta tartó hitel- és adósságcsapdájából Ganxsta Zolee. A népszerű rapper lekerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtásos listájáról, de ami ennél is jobb hír, hogy a több tízmilliós devizahitellel terhelt házát sem akarja már elárverezni a bank. Ha vért izzadva is, de az utolsó pillanatban megmenekült a csődtől a zenész - írja a Blikk.

Ganxsta 30 millió forint svájcifrank-alapú hitelt vett fel nyolc évvel ezelőtt. Ebből már legalább 17 milliót visszafizetett, de az árfolyam emelkedése miatt még most is több mint 40 millióval tartozik. Hónapokig nem tudta fizetni a 300 ezerre emelkedett havi törlesztőrészletét, ezért egészen idáig úgy tűnt, végleg összecsapnak a hullámok a feje fölött. A legszörnyűbb az egészben, hogy a családi háza megépítéséhez az édesapját, a színművész Zana Józsefet kérte fel kezesnek, ezért úgy tűnt, vele együtt az édesapja is lakása is bedől.

Ganxsta azonban nem adta fel. Éjt nappallá téve dolgozott, s mostanra úgy tűnik, egy kicsit fellélegezhet a szeretteivel. Kérdés, hogy mihez kezd majd, ha lejár ez a "lazább" időszak. Jövő januárig kell "csak" 150 ezret fizetnie.

A Pénzcentrum.hu szerint valószínűleg külön megállapodás történt a bank és a zenész között, ami csak kivételes alkalmakkal történhet meg. Van azonban mindenkinek elérhető, törvény által biztosított megoldás arra, hogy csökkentsük a devizahitelünk törlesztőrészletét. Ez a konstrukció az árfolyamgát, amely segít abban, hogy csökkenjen a havi fizetendő, akár öt éven keresztül, ráadásul a későbbi visszafizetendő összeg sem lesz számottevően magasabb az árfolyamgát futamideje alatt fizetendőtől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha utánaszámolunk látható, hogy ha élünk az árfolyamgát adta lehetőséggel, akkor közel 30 százalékkal csökkenthető a havi törlesztőrészlet. Az árfolyamgát lejáratakor, öt év múlva sem nő számottevő mértékben a törlesztőnk, erős forint esetén egy, míg gyenge forint esetén is csak nyolc százalékkal nő a befizetendő az eredetihez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy az állam és a bank átvállalja a rögzített árfolyam feletti törlesztőrészlet kamatrészét.

Kattints a táblázatra a nagyításért!


Nyomós érv az árfolyamgátba való belépésre ez a könnyítés, ami a példában szereplő erős forint esetén 602 739 forint, gyenge forint esetén 741 072 forint lehet. Ez jelentős összeg a tőketartozáshoz képest, azaz aki teheti, érdemes élnie az árfolyamgáttal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 21:58
Még idén streamingplatformot indít a Sport1 és a Sport2 csatornákat is működtető AMC Networks hazánk...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem